Χανιά: Ορειβάτες αναρριχήθηκαν σε 55 κορυφές των Λευκών Ορέων για τον «Συνάνθρωπο» και αποκαλύπτουν τις εμπειρίες τους (φωτο – βίντεο)

Μια ξεχωριστή και πρωτότυπη δράση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από μια ομάδα ορειβατών που αποφάσισαν για την στήριξη του «Συνανθρώπου» να αναρριχηθούν σε 55 κορυφές των Λευκών Ορέων για πέντε μέρες διανύοντας μια απόσταση 130 χιλιομέτρων, χαρτογραφώντας την διαδρομή τους μέσω GPS.

Ο στόχος της δράσης πολλαπλός: να διαδοθεί το μήνυμα του εθελοντισμού με την ενίσχυση του συλλόγου «Συνάνθρωπος» και να μείνει μια παρακαταθήκη στην πόλη των Χανίων

και στην Κρήτη.

Τρεις ορειβάτες αποκαλύπτουν την εμπειρία τους από την αναρρίχηση σε 55 κορυφές των Λευκών Ορέων

Όπως Κατερίνα Ταραμπατζή, μέλος της ομάδας των ορειβατών που αναρριχήθηκαν στα Λευκά Όρη «το εγχείρημα ήταν πολυδιάστατο με το κίνητρο της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού για την στήριξη της ομάδας του «Συνανθρώπου» να κυριαρχεί. Παράλληλα είχε και ορειβατικές προεκτάσεις όπως να γίνει μια πλήρης καταγραφή με σύγχρονα μέσα των υψομέτρων των κορυφών των Λευκών Ορέων και επίσης να αναδειχθεί η ομορφιά αυτού του εξαιρετικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα όπως περιγράφει η ίδια «με την δράση αυτή θέλαμε ακόμη να δείξουμε ότι ο νομός Χανίων δεν είναι μόνο καλοκαίρι και παραλίες αλλά έχει και απίστευτο ορειβατικό πλούτο. Η εμπειρία στα βουνά των Χανίων μπορεί να μεταφέρει κάποιον σε μεταφυσικά περιβάλλοντα, σελληνιακά, που πιστεύω ότι σε κανένα άλλο σημείο της χώρας δεν μπορεί να δοθεί αυτή η δυνατότητα».

Ωστόσο η κα. Ταραμπατζή μίλησε και για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην προσπάθεια τους, περιγράφοντας ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και οι μοναδικές εμπειρίες που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην μνήμη της τονίζοντας ότι «είναι τόσο βαθύ και ανεξίτηλο το αποτύπωμα αυτών των πέντε ημερών μέσα μας που δεν το περιμέναμε. Ήταν οι δυσκολίες, ήταν η δυναμική της ομάδας, ήταν ο στόχος ήταν το κίνητρο κάθε κορυφή ήταν και ένα βήμα πιο κοντά στην λέξη «άνθρωπος».

Οι δυσκολίες ήταν κυρίως κάποιες καιρικές συνθήκες όπως την δεύτερη ημέρα που αντιμετωπίσαμε ένα κρύο που δεν το περιμέναμε τόσο για την εποχή καθώς και ριπές ανέμου καθώς και την προτελευταία μέρα αντιμετωπίσαμε πάρα πολύ ζέστη αλλά ευτυχώς τα καταφέραμε».

Με τη σειρά του ο Γιάννης Ανδρέου, μέλος και εκείνος της ομάδας των ορειβατών, αναφέρθηκε στην μεγάλη προετοιμασία που χρειάστηκε να κάνουν τονίζοντας ότι «το κίνητρο ήταν φοβερό. Το πρότζεκτ χρειάστηκε μια προετοιμασία δυο περίπου ετών, δεν ήταν καθόλου εύκολο καθώς κάναμε μια κυκλική διαδρομή ώστε να μην πηγαίνουμε από το ένα σημείο στο άλλο.

Και φυσικά να τονίσουμε ότι δεν θα μπορούσε αυτό το εγχείρημα να γίνει χωρίς την βοήθεια των εθελοντών, οι οποίο ερχόταν στα σημεία που ξεκουραζόμασταν και μας ανεφοδίαζαν. Επί μήνες κάναμε προπονήσεις και περνούσαμε από τα σημεία για να δούμε πως θα τα ενώσουμε όλα μαζί για να μην περάσουμε από τα ίδια σημεία. Ήθελε μεγάλη προετοιμασία».

Ο ίδιος συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «Δυστυχώς αυτές οι κορυφές δεν έχουν μονοπάτια, δεν υπάρχει κάποια χαρτογράφηση, προκειμένου να πας. Εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε μια ολοκληρωμένη χαρτογράφηση ώστε ο καθένας να πάρει τμηματικά το στίγμα της διαδρομής για να ανέβει μια κορυφή και να ανακαλύψει και άλλες κορυφές, λιγότερο γνωστές».

Στην συνέχεια ο Φάνης Φουντουλάκης, ορειβάτης και βασικός διοργανωτής του εγχειρήματος μίλησε για την πηγή έμπνευσης της όλης προσπάθειας και πως έγινε πράξη λέγοντας ότι «το εγχείρημα ήταν έμπνευση από παλιά μέλη του ορειβατικού συλλόγου Χανίων. Εμείς το σχεδιάζαμε χρόνια και έγινε πρόταση από τον πρόεδρο του «Συνανθρώπου» αν θέλαμε να αγκαλιάσουν το εγχείρημα και έτσι σιγά σιγά ξεκίνησε να παίρνει μορφή. Ξεκίνησαν οι πρώτες προετοιμασίες, γίνανε οι πρώτες διαδρομές με τους ορειβάτες στο βουνό. Προσπαθήσαμε και με θεωρητικά και τεχνικά μέσα αλλά και ψηφιακά να κάνουμε μια χαρτογράφηση για να προετοιμαστούμε και να μας είναι πιο εύκολο. Στις 16 Σεπτεμβρίου ξεκινήσαμε την προσπάθεια. Σίγουρα υπήρξαν δυσκολίες αλλά με την θέληση που είχαμε και τον σχεδιασμό που μπορέσαμε να κάνουμε έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ανεβήκαμε σε όλες τις κορυφογραμμές που υπάρχουν στα Λευκά Όρη, διανύσαμε μια απόσταση 130 χλμ σε 56 ώρες».

Τέλος ο πρόεδρος του συλλόγου «ομάδα στήριξης ο συνάνθρωπος» ευχαρίστησε και συνεχάρη τους ορειβάτες για αυτό το μοναδικό εγχείρημα όπως και σε όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια τονίζοντας ότι «ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα πρότυπο, εντυπωσιακό. Ο στόχος ήταν αυτή η προσπάθεια να αφήσει παρακαταθήκη, για την πόλη μας για το νησί μας και νομίζω το καταφέραμε. Στην παρουσίαση θα παρουσιαστεί όλη ο χάρτης με όλη την ψηφιακή αποτύπωση που κάναμε μέσω GPS και θα το δώσουμε προς χρήση σε όποιον το έχει ανάγκη».

Το αποτύπωμα του όλου εγχειρήματος με τίτλο « ΟρηΒατώ» παρουσιάστηκε και επίσημα το βράδυ της Κυριακής στο ΚΑΜ, σε μια συγκινητική εκδήλωση η οποία ξεκίνησε με την βράβευση της ομάδας ΚΔΑΠ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ. Παράλληλα στην εκδήλωση παρουσιάστηκε όλο το ψηφιακό υλικό που συγκεντρώθηκε από τους ορειβάτες στις κορυφές των Λευκών Ορέων και φωτογραφίες από την εμπειρία τους.

Στο ισόγειο του ΚΑΜ θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας από την ανάβαση στο βουνό και τις παράλληλες δράσεις του «ΟρηΒατώ».

Να τονισθεί ότι παράλληλα με την ανάβαση διοργανώθηκαν και άλλες δράσεις. Συγκεκριμένα δύο μέρες νωρίτερα από την δράση «Ορηβατώ» το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Οροπέδιο του Ομαλού-Ξυλόσκαλο βραδιά αστροπαρατήρησης από τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας. Επιπλέον η ομάδα ΚΔΑΠ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ, πολιτιστική ομάδα ατόμων με αναπηρία ανέβασε τη θεατρική παράσταση «ΝΕΡΑΪΔΕΣ και ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ» σε διάφορους θεατρικούς χώρους του νομού.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Ορειβάτες, Λευκών Ορέων, Συνάνθρωπο,chania, oreivates, lefkon oreon, synanthropo