Χανιά: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του τέλους ταφής απορριμμάτων, από τον Γιάννη Μαλανδράκη

Η αναγκαστική είσπραξη από το κράτος τέλους ταφής απορριμμάτων έχει ξεσηκώσει τους Δήμους οι οποίοι βλέποντας τους προυπολογισμούς τους να «τινάζονται στον αέρα» αναγκάστηκαν να βάλουν αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όμως παράλληλα έχει αποφασιστεί από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των σχετικών υπουργικών αποφάσεων με σκοπό την ακύρωση ή ανατολή της εφαρμογής τους.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά από σχετική απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Πλατανιά, ο Δήμαρχος Γιάννης

Μαλανδράκης υπέγραψε την απόφαση για «την άσκηση αίτησης ακύρωσης και αναστολής, ενώπιον του ΣτΕ, κατά των 108159/15.12.2023 και 108153/15.12.2023 Αποφάσεων του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, εκδοθείσες κατά τις διατάξεις του άρθρου 38 του ν. 4819/2021 (Α΄ 129), από κοινού με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.)»

Να σημειωθεί ότι με την εφαρμογή από 1 Ιανουαρίου 2022 των διατάξεων του άρθρου 38 του ν.4819/2021 επιβάλλεται στους δήμους τέλος ταφής για τις ποσότητες ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων, που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής καθώς και για τα υπολείμματα επεξεργασίας αστικών αποβλήτων που προκύπτουν από μονάδες επεξεργασίας αστικών αποβλήτων (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), Μονάδες Επεξεργασίας Βιολογικών Αποβλήτων (ΜΕΒΑ), Μονάδες Μηχανικής Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΕΑ), και μονάδες αποτέφρωσης αστικών αποβλήτων), που διατίθενται σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ). Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στο νόμο προβλέπονται κυρώσεις και προσαυξήσεις για την μη έγκαιρη απόδοση του τέλους ταφής.

Η ΚΕΔΕ έχει επισημάνει ότι οι συγκεκριμένες διατάξεις πάσχουν, δεδομένου ότι, για μια σειρά νομικών λόγων, είναι αντισυνταγματικές, προκαλώντας στους δήμους, όλως παρανόμως σημαντική απώλεια πόρων.

Η ΚΕΔΕ λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κρισιμότητα της κατάστασης, ως το ανώτατο συλλογικό όργανο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, θεωρεί αναγκαίο το νομικό και δικαστικό χειρισμό της υπόθεσης για την αναστολή και ακύρωση των διατάξεων αυτών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επιπλέον, όπως είχε επισημάνει ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής «οι υπολειπόμενες ποσότητες των απορριμμάτων που καταλήγουν σε ταφή δεν είναι ευθύνη από ολιγωρία των ΦΟΣΔΑ, στην προκειμένη περίπτωση της ΔΕΔΙΣΑ A.E.(OTA) και των μελών Δήμων αυτής. Αντίθετα είναι απόρροια της διαχρονικής ολιγωρίας της πολιτείας να εξασφαλίσει τα απαραίτητα μέσα και από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, προκειμένου να έχουν κατασκευαστεί οι κατάλληλες υποδομές για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Επίσης η προχειρότητα με την οποία επιβλήθηκαν τα ποσά αλλά και η μέθοδος είσπραξής τους αποδεικνύεται και από τον τρόπο υπολογισμού των ποσοτήτων των αποβλήτων που οδηγούνται σε «ταφή», που στην περίπτωση του Δήμου Πλατανιά δεν είναι η ποσότητα που αυθαίρετα το Υπουργείο μας επιμέρισε, αλλά κατά 20% λιγότερη.

Είναι προφανές το ιδιαίτερο έννομο συμφέρον του Δήμου μας να συμμετάσχει στην δικαστική διεκδίκηση για την ακύρωση των άνω αποφάσεων, εκ των οποίων πλήττεται και προκαλείται ζημία στον προϋπολογισμό του ύψους 357.194,17 ευρώ που παρακρατείται από τους ΚΑΠ, καθώς και για την ακύρωση πιθανών μελλοντικών παρακρατήσεων .»

Με την απόφαση του Δημάρχου Πλατανιά, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο ΚΕΔΕ ο  δικαστικός χειρισμός της υπόθεσης ανατέθηκε σε εξειδικευμένες δικηγορικές εταιρείες ενώ η καταληκτική προθεσμία άσκησης της αίτησης ακύρωσης είναι η Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.

ΝαπΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Προσφυγή, Γιάννη Μαλανδράκη,chania, prosfygi, gianni malandraki