Χανιά: Στην «καρδιά» της ΔΕΔΙΣΑ – Μέσα στο εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (φωτό)

Δεκαπέντε χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Χανίων καταλήγει το ταξίδι των αποβλήτων που συλλέγονται από τα νοικοκυριά των Χανίων. Εκεί μέσα στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης της ΔΕΔΙΣΑ γίνεται η επεξεργασία τους και στην συνέχεια είτε προχωρούν σε ανακύκλωση είτε απορρίπτονται.

Ωστόσο δεν ήταν πάντα αυτή η πορεία που ακολουθούσαν τα απόβλητα στα Χανιά. Μέχρι και πριν 20 χρόνια

στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε ο «Κουρουπητός» η μεγάλη χωματερή των Χανίων, ώσπου το 2004 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρωτοποριακού εργοστάσιου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης.

Το έργο κόστισε περίπου 30 εκατ. ευρώ στην αρχική του φάση και αφορούσε την διαχείρηση σύνθετων απορριμμάτων (απορρίμματα πράσινου κάδου) ένα έργο πρωτοποριακό καθώς εκείνα τα χρόνια υπήρχαν κυρίως χωματερές ή χώροι υγειονομικής ταφής.

Με την πάροδο των χρόνων το έργο σιγά σιγά μετεξελίχθηκε και από χώρο διαχείρισης σύνθετων απορριμμάτων και μετατράπηκε σε μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση η οποία αυτή την στιγμή δέχεται όλα τα ρεύματα αστικών απορριμμάτων.

Σήμερα στην εγκατάσταση καταλήγουν όλα τα ρεύματα αποβλήτων και προσεγγίζουν περίπου τους 120χιλ τόνους τον χρόνο. Το έργο εκσυγχρονίστηκε το 2016 οπότε και έγινε η μετατροπή της επεξεργασίας των σύνθετων υλικών σε διαφορετικές βάρδιες και ανακυκλώσιμων υλικών από τις ίδιες γραμμές. Μια αρκετά πρωτοποριακή σκέψη που δεν είχε πραγματοποιηθεί πουθενά στην Ευρώπη.

Δυο νέα κύτταρα ξεκίνησαν να λειτουργούν

Πλέον έχει γίνει αποκατάσταση του πρώτου κυττάρου καθώς και αποκατάσταση του Κουρουπητού ενώ παράλληλα δυο νέα κύτταρα έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν. Βάση εκτιμήσεων τα δυο νέα κύτταρα υπολογίζεται να υπερβούν σε αντοχή μετά τα 10 χρόνια λειτουργίας τους.

Ξενάγηση των δημοτικών συμβούλων του δήμου Χανίων στις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ

Το μεσημέρι της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε ξενάγηση των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Χανίων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Ο γενικός διευθυντής της ΔΕΔΙΣΑ Κώστας Πατεράκης κατά την διάρκεια της ξενάγησης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η συλλογή και μεταφορά είναι μια δραστηριότητα στην οποία η ΔΕΔΙΣΑ πρωτοπορεί στην Ελλάδα καθώς άλλοι φορείς διαχείρισης απορριμμάτων στην χώρα δεν έχουν ασχοληθεί με αυτό το κομμάτι και το διαθέτουν σε ιδιώτες. Η ΔΕΔΙΣΑ αυτή την στιγμή αποτελεί τον μόνο φορέας διαχείρισης απορριμμάτων στην χώρα που κάνει όλη την διαχείριση και επεξεργασία απορριμμάτων μόνος τους».

350 εργαζόμενοι απασχολούνται στην ΔΕΔΙΣΑ

Η ΔΕΔΙΣΑ απασχολεί σήμερα περίπου 350 εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται σε δυο βασικές δραστηριότητες, την συλλογή και μεταφορά αποβλήτων και στην εγκατάσταση του εργοστασίου. Στην εγκατάσταση απασχολούνται 150 εργαζόμενοι σε όλες τις δραστηριότητες. Είκοσι. εργαζόμενοι ακόμα απασχολούνται στο διοικητικό κομμάτι και όλοι οι υπόλοιποι στον τομέα συλλογής μεταφοράς.

Τα οργανικά απόβλητα το μεγαλύτερο ποσοστό αποβλήτων που φθάνουν στην ΔΕΔΙΣΑ – Στο 30% κυμαίνεται το ποσοστό ανακύκλωσης

Για την ανακύκλωση αλλά και για τα οργανικά απόβλητα ο κ. Πατεράκης ανέφερε ότι «στόχος είναι να ανακτήσουμε υλικά και στην συνέχισα να τα διαθέσουμε ως ανακυκλώσιμα και έτσι να ενισχύσουμε την αλυσίδα οικονομία. Για τα οργανικά απόβλητα πρέπει να γίνουν κομπόστ και να επιστρέψει ως προϊόν να στην παραγωγική διαδικασία. Τα οργανικά απόβλητα αποτελούν το μεγαλύτερος μέρος των αποβλήτων, περίπου το 40% του συνόλου και είναι δύσκολα διαχειρίσιμο, όταν ανακατευτεί με άλλα απόβλητα τα λερώνει και στην ουσία τα καθιστά μην ανακυκλώσιμα, και έτσι δεν τα δέχεται η αγορά για ανακύκλωση. Το ποσοστό ανακύκλωσης είναι περίπου στο 30% επί του συνόλου των απορριμμάτων, ποσοστό αρκετά υψηλό σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας που κυμαίνεται στο 19%. Στα Χανιά ο δήμος Σφακίων δεν έχει αναπτύξει καθόλου το σύστημα ανακύκλωσης».

Ο ίδιος συνέχισε επισημαίνοντας ότι «τα ογκώδη είναι ένα δύσκολο ρεύμα αποβλήτων και έρχονται και αυτά εδώ κατ’ επιλογή διότι αν δεν δεχόμασταν αυτό το ρεύμα έτσι όπως έρχεται θα το βρίσκαμε στα ρυάκια πεταμένα».

Μετατροπή βιοαερίου στην ΔΕΔΙΣΑ

Αυτή τη στιγμή στις εγκαταστάσεις της ΔΕΔΙΣΑ γίνεται προσπάθεια συλλογής και βιοαερίου μετατροπής του σε διοξείδιο του άνθρακα. Το βιοαέριο αποτελείται από μεθάνιο κυρίως που έχει σοβαρές επιπτώσεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και μετατρέπεται σε διοξείδιο του άνθρακα που και αυτό έχει επιπτώσεις αλλά πολύ μικρότερες.

Ανάγκη για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της ΔΕΙΔΙΣΑ καθώς το μεγαλύτερο μέρος του εργοστασίου έχει παλιά μηχανήματα ενώ μόλις ένα μικρό μέρος του εργοστασίου έχει καινούργια μηχανήματα.

Στις δηλώσεις τους μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «εδώ γίνεται μια σημαντική δουλειά που αφορά στο κομμάτι της ανακύκλωσης, δουλειά που φέρει σημαντικά αποτελέσματα στο κομμάτι της ανακύκλωσης που έχει άμεσο αντίκτυπο στο αποτύπωμα στο περιβάλλον. Σήμερα παρουσιάζουμε τα δυο νέα κύτταρα στην τελική τους λειτουργία στον χώρο που αποδέχονται τα τελικά απορρίμματα μετά την επεξεργασία τους. Παράλληλα εξηγούμε την ανάγκη για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και την επέκταση των χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων. Ακόμη είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι καθώς είμαστε ο πρώτος φορέας διαχείρισης απορριμμάτων που επέλεξε ένα διαφορετικό τρόπο στη διαδικασία πώλησης των ανακυκλώσιμων υλικών. Όλα τα υλικά που ανακτώνται από τα απόβλητα, το γυαλί, το χαρτί πωλούνται σε τιμές που καθαρίζονται από τα αντίστοιχα χρηματιστήρια των υλικών. Έτσι ο δήμος Χανίων κατάφερε να εξοικονομήσει 1,8 εκατ ευρώ μέσα από την ανακύκλωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, ΔΕΔΙΣΑ – Μέσα, Μηχανικής Ανακύκλωσης, Κομποστοποίησης,chania, dedisa – mesa, michanikis anakyklosis, kobostopoiisis