Χανιά: «Βόμβα» Τόμπρα για Πειραματικό Λύκειο – «Η μια πρόταση χειρότερη από την άλλη»

Ενημερωτική εσπερίδα για το Δίκτυο των Πειραματικών Σχολείων στον Νομό Χανίων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 7/3 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στις με διοργανωτές, το 7ο Πειραματικό Νηπιαγωγείο, το 7ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων.

Βασικοί ομιλητές ήταν ο κ. Γιώργος Τόμπρας, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΔΕΠΠΣ) και η κα Λαμπρινή Παπατσίμπα, αναπληρώτρια

προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Π.Π.Σ..

Αντικείμενο της συζήτησης η λειτουργία του δικτύου των Πειραματικών σχολείων που θα ξεκινήσει από την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς στο ήδη υπάρχον Πειραματικό Γυμνάσιο προστίθενται το Πειραματικό Δημοτικό και το Πειραματικό Λύκειο το οποίο ως γνωστόν στον πρώτο χρόνο θα συστεγαστεί με το Πειραματικό Γυμνάσιο, στον επόμενο κάποια τμήματα θα λειτουργήσουν στο μέγαρο Παπαδόπετρου και μέχρι να δοθεί οριστική λύση με νέο κτίριο σε χώρο του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Όμως πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΔΕΠΠΣ κ. Τόμπρας δήλωσε κάθετα αντίθετος τόσο σε ότι αφορά την συστέγαση όσο και στην λειτουργία τμημάτων στο μέγαρο Παπαδόπετρου χαρακτηρίζοντας την λύση που δόθηκε ως αντιπαιδαγωγική λέγοντας:

«Ποια λύση; Δεν ξέρω ποιοι αναλαμβάνουν την ευθύνη να υλοποιηθεί μια λύση που παιδαγωγικώς κατά την γνώμη μου είναι απαράδεκτη. Παιδαγωγικώς είναι απαράδεκτη! Πόσα μέτρα είναι το κτήριο αυτό από το σχολείο; 250 μέτρα; Πόσες φορές την ημέρα τα παιδιά θα μετακινούνται; Και με την ευθύνη ποιου εκπαιδευτικού, ποιος θα τα παρακολουθεί; Αυτή η πρόταση έγινε, τέθηκαν κάποιες προϋποθέσεις…..

«Η κάθε πρόταση που ερχόταν ήταν χειρότερη από την άλλη» είπε χαρακτηριστικά ενώ αμφισβήτησε ευθέως και τον χρόνο ύπαρξης οριστικής λύσης με την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου επιρρίπτοντας ευθύνες στον Δήμο Χανίων για το πρόβλημα έλλειψης σχολικής στέγης.

Και επιπλέον ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων αμφισβήτησε και το ότι υπάρχει αύξηση του μαθητικού πληθυσμού στην πόλη των Χανίων αφήνοντας αιχμές για μετακινήσεις στα σχολεία της πόλης μαθητών από περιαστικές περιοχές.

Όπως ανέφερε «άκουσα ότι θα γίνουν τερατουργήματα που δεν ξέρω αν ισχύουν πουθενά στην Ελλάδα. Δεν μου αρέσει η έννοια της συστέγασης. Έχετε πρόβλημα με τα κτήρια, έχετε αυξημένο μαθητικό πληθυσμό στα Χανιά; Δηλαδή αντίθετα από το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας έχετε εδώ παραγωγή νέων παιδιών συνεχώς; Και ο Δήμος τι κάνει φτιάχνει νέα σχολεία; Έχουν 15 χρόνια να γίνουν σχολεία αλλά μου λέτε ότι έχετε αύξηση μαθητικού πληθυσμού αλλά τα στοιχεία δεν δείχνουν τέτοιο πράγμα…..από ότι κατάλαβα υπάρχει συσσώρευση παιδιών από τη γύρω περιοχή του κέντρου . Προκειμένου να μην γίνει το λογικό έχουν εμφανιστεί πολλές προτάσεις όπου θα χτιστούν σχολεία σε ένα χρόνο! Εγώ θα χαρώ πρώτος αν εδώ να σπάσει ένα προηγούμενο και να μπορεί να κτιστεί ένα πλήρες σχολικό κτήριο σε ένα χρόνο. Τότε όλες τις απόψεις μου έχω θα τις βάλω στην άκρη….»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης έκανε λόγο για κατάλληλη λύση σε βραχυχρόνιο και μακροπρόθεσμο επίπεδο και κάλεσε όλους να στηρίξουν τα σχολεία που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας.

Ο διευθυντής του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Δημήτρης Βλαχοδήμος, αναφέρθηκε στο τι προσφέρει ο συγκεκριμένος θεσμός σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά εξέφρασε την ανησυχία του αναφορικά με το θέμα της συστέγασης Γυμνασίου και Λυκείου επισημαίνοντας πως εάν διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα θα επηρεάσει δυσμενώς την λειτουργία του Πειραματικού Γυμνασίου.

Από την νέα χρονιά θα λειτουργήσει και το Πειραματικό Δημοτικό η διευθύντρια του οποίου, Αναστασία Καστρινάκη, αναφέρθηκε στα προτερήματα που θα έχει το σχολείο.

Ναπολέων Σαραντίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Βόμβα Τόμπρα, Πειραματικό Λύκειο – Η,chania, vomva tobra, peiramatiko lykeio – i