Δ. Ανθούσης: «Μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον»

Την βασιλόπιτα τους έκοψαν οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ στον Δήμο Πλατανιά με κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Ανθούση. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μάλεμε με αρκετό κόσμο να δίνει το παρών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δημήτρης Ανθούσης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά απηύθυνε ομιλία στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην δυναμική παρουσία του ΚΚΕ στην κοινωνία ενώ παράλληλα υπενθύμισε

την άνοδο που κατέγραψε το κόμμα στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Παράλληλα ο ίδιος αναφέρθηκε και σε ζητήματα που απασχολούν τον δήμο Πλατανιά και έκανε λόγο μεταξύ άλλων στην διαχείριση των υδάτων αλλά και σε άλλα θέματα όπως η δυσοσμία του βιολογικού στον βόρειο άξονα. Ακόμη μίλησε για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΒΑ. Τέλος μίλησε και για το ζήτημα της σχολικής στέγης του Δήμου Πλατανιά.

Αναλυτικά η ομιλία του Δημήτρη Ανθούση

«Το ΚΚΕ κάνει στέρεα βήματα, βασισμένο στο πρόγραμμά του, δικαιωμένο για τις πολιτικές επιλογές που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν. Μπορούμε να αισιοδοξούμε για το μέλλον, γιατί υπάρχουν βάσιμα στοιχεία ότι η συμπόρευση νέων δυνάμεων με το ΚΚΕ μπορεί να διευρυνθεί, να μεγαλώσει» ξεκίνησε την ομιλία του ο Δημήτρης Ανθούσης.

«Και εδώ από το Μάλεμε, όπως και σε όλη την Ελλάδα, συζητάμε με εργάτες και εργάτριες, με ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων, με γυναίκες και νέα παιδιά, που διατυπώνουν ερωτήματα και προβληματισμούς για τις εξελίξεις, αναζητούν τις αιτίες, τι φταίει και φτάσαμε ως εδώ. Κυρίως όμως αναζητούν τι πρέπει να γίνει, τι μπορούμε να κάνουμε και πώς θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση που ολοένα και χειροτερεύει. Έχουμε τις απαντήσεις, έχουμε και το σχέδιο κι αυτά θέλουμε να συζητήσουμε -και σήμερα- μαζί σας», τόνισε ο κ. Ανθούσης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η αισιοδοξία μας δεν είναι τυπική, όπως μπορεί να σκεφτούν ορισμένοι, είναι πραγματική. Πηγάζει από την ακλόνητη πίστη μας ότι ο λαός μας, όπως και όλοι οι λαοί, μπορούν αν το αποφασίσουν να φέρουν τα πάνω κάτω και να γίνουν αυτοί οι πρωταγωνιστές των εξελίξεων, βαδίζοντας στον δρόμο της σύγκρουσης με το σύστημα της εκμετάλλευσης, επιβάλλοντας το δίκιο τους. Η αισιοδοξία μας όμως επιβεβαιώνεται και από τη δυναμική που καταγράφει η άνοδος του κύρους του ΚΚΕ σε ευρύτερες εργατικές λαϊκές δυνάμεις, η οποία ξεπερνά τα όρια της εκλογικής του δύναμης, όπως αυτή καταγράφηκε στις μάχες που δώσαμε. Τώρα όμως η αναγνώριση της συνέπειας, της μαχητικότητας του ΚΚΕ, η συμφωνία με θέσεις του, ακόμα και η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του στα σωματεία, στους συλλόγους, στους φορείς, πρέπει να γίνει ακόμα πιο πλατιά συμπόρευση μαζί μας, παντού. Στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και τις σχολές. Και σήμερα πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμη καλύτερες προϋποθέσεις γι’ αυτό».

Ο κ. Ανθούσης υπενθύμισε ότι «το Κόμμα μας κατέγραψε σημαντική άνοδο σε ψήφους και ποσοστό σε όλες τις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, τόσο στις βουλευτικές, όσο και στις τοπικές. Το αποτέλεσμα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών επιβεβαίωσε ότι εξελίσσονται ορισμένες θετικές διεργασίες σε εργατικές – λαϊκές συνειδήσεις. Διεργασίες, οι οποίες, προφανώς, δεν εκφράζονται μονοσήμαντα με την υπερψήφιση των ψηφοδελτίων του. Πολλές από αυτές, δεν έφτασαν καν σε αυτό το βήμα», είπε και θύμισε ότι υπήρξε άνοδος 10% σε σχέση με τις βουλευτικές του 2019, ενώ «ειδικά στην κάλπη των περιφερειακών εκλογών το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΚΚΕ κατάφερε να αποσπάσει ποσοστό 17%, υπερδιπλασιάζοντας αυτά που πήραμε στις πρόσφατες βουλευτικές.

Ο κ. Ανθούσης τόνισε ότι «ήδη ο λαός μας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια βάρβαρη επίθεση. Με την προώθηση χιλιάδων πλειστηριασμών. Κάποτε έλεγαν ότι τα σπίτια του κόσμου θα τα πάρουν οι κομμουνιστές, σήμερα όμως τα σπίτια του κόσμου τα παίρνουν τα κοράκια των τραπεζών, τα funds. Δεν διστάζουν να βγάζουν στο σφυρί ακόμα και την πρώτη κατοικία λαϊκών οικογενειών, να στέλνουν διμοιρίες ΜΑΤ, όπως έκαναν πρόσφατα στα Άνω Πετράλωνα ακόμα και απέναντι σε οικογένειες με ΑμεΑ, για να τους ξεσπιτώσουν. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος του ψηφιακού μετασχηματισμού της κυβέρνησης της Ν.Δ. Συνεχίζει από εκέι που το άφησαν οι προηγούμενοι του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν το δικαίωμα να περάσουν τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια στα funds, να προχωρήσουν οι πληστειριασμοί ηλεκτρονικά, ενώ ταυτόχρονα η όποια αντίδραση σε αυτό το αίσχος νομοθετήθηκε σαν ιδιώνυμο αδίκημα. Πρόσφατα μάλιστα στη Βουλή οι πρώην ΣΥΡΙΖΑΙιοι (“Νέα Αριστερά”) δεν καταψήφισαν κατάπτυστα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν θέσπιση ευνοϊκών κανόνων για τα “κοράκια” ώστε να μη σκοντάφτει στα δικαστήρια η κλοπή των σπιτιών των λαϊκών νοικοκυριών. Τόση είναι η αριστεροσύνη τους, διευκολύνοντας αυτούς που αρπάζουν το βιος του λαού. Στον αντίποδα της βαρβαρότητας είναι οι κομμουνιστές, τα μέλη, οι φίλοι του Κόμματος που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην οργάνωση του κινήματος για να μην πέσει κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη».

Το μέλος του Τομεακού Γραφείου της Τ.Ε. Χανίων του ΚΚΕ επεσήμανε ότι «το αυτονόητο ενός εργαζόμενου στην κατοικία δεν είναι το μόνο που τίθεται σε αμφισβήτηση. Ο καπιταλισμός έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα σαπίλας, που πλέον κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε. Τις παλαιότερες εποχές πεινούσε όποιος δεν εργαζόταν. Σήμερα πεινάνε και όσοι εργάζονται. Το τεράστιο κύμα ακρίβειας έχει οδηγήσει τον λαό μας να κάνει δύο και τρεις δουλειές και το εισόδημα να μη φτάνει για την κάλυψη των βασικών αναγκών. Πλέον βασικά προϊόντα που παράγει ο τόπος μας, όπως το λάδι, η γραβιέρα, η φέτα έχουν καταντήσει είδος πολυτελείας για την πλειοψηφία των εργατικών λαϊκών στρωμάτων. Ο μισθός φτάνει μόνο τις πρώτες 10 μέρες του μήνα για να πληρωθούν οι λογαριασμοί. Την ίδια στιγμή που δικές τους μελέτες λένε ότι ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα έχει πέσει κατά 8%, η κυβέρνηση διαφημίζει τις επιδόσεις της οικονομίας, τους ρυθμούς ανάπτυξης, το “θαύμα” όπως το αποκαλούν της ελληνικής οικονομίας. Οι αριθμοί τους αναδεικνύουν δύο διαφορετικούς κόσμους: από τη μια είναι τα κέρδη των αλυσίδων supermarket, των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοξενοδόχων που προστατέυονται με μια σειρά νόμους, και από την άλλη είναι η σκληρή καθημερινότητα που βιώνει ο λαός μας».

Ο κ. Ανθούσης τόνισε ότι η Κυβέρνησε ψήφισε «ένα προϋπολογισμό που προβλέπει 6 δισ. παραπάνω φόρους για τα εργατικά λαϊκά στρώματα που θα συνεχίσουν να πληρώνουν το 95% των κρατικών εσόδων σε αντίθεση με το μόλις 5% που συνεισφέρουν στα έσοδα του κράτους οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας. Μόλις οι 150 πιο κερδοφόρες Α.Ε. εισηγμένες στο χρηματΙστήριο είδαν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται κατά 300%. Αυτούς καμία κυβέρνηση δεν τους ακουμπάει. Αντίθετα, για να προχωρήσει ο σχεδιασμός τους, προσπαθούν να καλλιεργήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό: να χρεώσουν στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες τη φοροδιαφυγή. Γι’ αυτόν τον λόγο ψήφισαν τον καινούριο νόμο που τους εξοντώνει οικονομικά».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα προβλήματα του πρωτογενή τομέα, τονίζοντας ότι «κάθε φορά που αγωνίζονταν οι βιοπαλαιστές αγρότες για τα δίκαια αιτήματά τους, συναντούσαν την ίδια αντιμετώπιση από την κυβέρνηση. Όταν έβγαιναν στα μπλόκα όλα τα κυβερνητικά “παπαγαλάκια” έλεγαν ότι οι αγρότες δεν έχουν λόγο να διαμαρτύρονται, ότι παίρνουν λεφτά με τις επιδοτήσεις, ότι ευτυχώς που υπάρχει η ΕΕ και χρηματοδοτεί την αγροτική οικονομία. Αντίστοιχα, παλαιότερα για να προπαγανδίσουν την είσοδο μας στην ΕΕ, λέγανε ότι θα ανοίξουν οι αγορές και ότι τα προϊόντα μας θα πωλούνται στον εξωτερικό σε καλές τιμές. Ποια είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής τους; Ο αγροτικός πληθυσμός συρρικνώνεται, οι ενισχύσεις στην παραγωγή συνδέονται με τις ανάγκες της βιομηχανίας της χώρας. Για παράδειγμα, ενώ ο κάμπος της Λάρισας μπορεί να καλλιεργήσει μαλακό σιτάρι με το οποίο φτιάχνεται το ψωμί, οι ενισχύσεις κατευθύνθηκαν στο σκληρό που ήταν οι ανάγκες της βιομηχανίας ζυμαρικών. Αυτό οδήγησε στη μονοκαλλιέργεια, στον καθορισμό των τιμών από τα μονοπώλια. Σε όλη τη χώρα η αγροτιά συρρικνώνεται γιατί οι νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, να μείνουν στον τόπο τους για να κάνουν οικογένειες».

Όπως είπε ο κ. Ανθούσης, «όσο και αν προσπαθήσουν να κρύψουν την αιτία του προβλήματος, όλα ανεξαιρέτως τα αστικά κόμματα δεν μπορούν να κρύψουν ότι το τεράστιο κόστους παραγωγής είναι ευθύνη της δικής τους πολιτικής. Η ακρίβεια στα αγροεφόδια, στα λιπάσματα, είναι το αποτέλεσμα της περίφημης ενεργειακής μετάβασης, του χρηματιστηρίου της ενέργειας, της φορολογίας στα καύσιμα (πάνω από 50% όσων πληρώνουμε στα καύσιμα είναι φόροι). Καμία κυβέρνηση δεν έλυσε τα στοιχειώδη αιτήματα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως, για παράδειγμα, το αφορολόγητο πετρέλαιο για να καλλιεργήσουν οι αγρότες, σε αντίθεση με το αφορολόγητο πετρέλαιο που δίνεται στους εφοπλιστές. Δεν έλυσαν το πρόβλημα γιατί είναι η στρατηγική τους επιλογή, η παραγωγή να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια».

Το μέλος του Τομεακού Γραφείου της Τ.Ε. Χανίων του ΚΚΕ σημείωσε ακόμα ότι «αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ. Και θα συνεχίσουν με αμείωτο ρυθμό να χτυπάνε τον αγρότη και ας προσπαθούν να συσκοτίσουν τις αιτίες του προβλήματος. Άμεσα πρέπει να χτυπήσει συναγερμός σε όλα τα χωριά, στην ανασύνταξη του κινήματος. Τώρα που οι αγρότες κάνουν ταμείο. Το ταμείο βγαίνει μείον, γιατί ακόμα και η συγκυριακή τιμή στο λάδι δεν μπορεί να καλύψει το χαμένο εισόδημα, από την ακαρπία στην ελιά, από τη μειωμένη παραγωγή. Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για αποζημίωση με 200 ευρώ στο στρέμμα αποζημίωση στην ελιά… Τώρα αναδεικνύονται ακόμα πιο επίκαιρα τα δίκαια αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών που παλεύουν μέσα από τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, ώστε να υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές, ώστε οι ενισχύσεις να συνδέονται με την παραγωγή, ώστε να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ για να αποζημιώνει στο 100% την όποια ζημιά προκύψει στην παραγωγή».

«Σε αυτούς τους αγώνες θα πρωτοστατήσει το ΚΚΕ, όπως έκανε πάντα με ακόμα μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα. Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης σε κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από το την πολιτική επιλογή που έκανε, να οργανώσουν τον αγώνα ώστε να πιαστούν και άλλα ζητήματα που αφορούν την ζωή των κατοίκων στα χωριά, την καθημερινότητά τους μέσα από ένα πλαίσιο πάλης που προσπαθήσαμε να γίνει κριτήριο ψήφου μπροστά και στις τοπικές εκλογές. Από τη μία είναι οι ανάγκες της πλειοψηφίας και από την άλλη τα κέρδη των λίγων. Η αντίθεση αυτή εφράζεται στην απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας στα χωριά. Το κλείσιμο μιας σειράς υπηρεσιών που εξυπηρετούσαν τους κατοίκους, που αναγκάζονται πλέον να οδηγούν χιλιόμετρα, να βάζουν διαρκώς το χέρι στην τσέπη για να ικανοποιήσουν βασικές τους ανάγκες».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά» υπογράμμισε ότι «τώρα είναι ανάγκη να στηθεί μέτωπο απέναντι στους σχεδιασμούς του τοπικού και κεντρικού κράτους που μεταφέρει περισσότερες ευθύνες χωρίς πόρους στους Δήμους. Από την ανυπαρξία σχεδιασμού για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων, όπως φάνηκε και εδώ στη Δημοτική Ενότητα Μουσούρων το 2019. Αλλά ακόμα και αυτονόητα πράγματα όπως το να μη μυρίζει ο βιολογικός στον βόρειο άξονα, οι πρόσφατες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΒΑ στον αντίποδα των προτάσεών μας για ελαφρύνσεις και για με φθηνό και ποιοτικό νερό. Για τη σχολική στέγη του Δήμου Πλατανιά, που εδώ και 20 χρόνια οι μαθητές στο ΓΕΛ και το Γυμνάσιο Πλατανια κάνουν μάθημα σε προκάτ. Και σε αλλα σχολεία. Σε όλα αυτά τα μέτωπα θα μας βρει απέναντι η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής, όσο και τα υπόλοιπα στελέχη της ΝΔ που έκαναν τους “ανεξάρτητους” μπροστά στην κάλπη των τοπικών, αλλά είναι έτοιμοι να συνταχθούν απέναντι στις ανάγκες των δημοτών υποστηρίζοντας και εξειδικεύοντας την κυβερνητική πολιτική σε τοπικό επίπεδο».

Ο κ. Ανθούσης είπε επίσης ότι «οι διεθνείς εξελίξεις θα είναι πυκνές το επόμενο διάστημα. Οι ανταγωνισμοί θα επιβάλλουν το πέρασμα αντιλαϊκών μέτρων των προαπαιτούμενων για το Ταμείο Ανάκαμψης, για να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών δεν θα διστάσουν να μας σύρουν ακόμα και σε συγκρούσεις όπως αυτές που γίνονται στη γειτονιά μας. Ήδη η χώρα μας μπλέκεται ενεργά σε δύο πολέμους, στην Ουκρανία και στην Παλαιστίνη. Ο εναγκαλισμός με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ οδηγεί σε επικίνδυνες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά όπου υπό ΝΑΤΟϊκή εποπτεία ενισχύονται οι απαράδεκτες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης ακόμα και απέναντι σε κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας (συνδιαχείριση στο Αιγαίο, αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, προώθηση του δόγματος “Γαλάζια Πατρίδα”, αναθεώρηση συνθήκης της Λωζάννης, χαρακτηρισμός ως τούρκικης μειονότητας της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης). Το ΝΑΤΟ, λοιπόν, όχι απλά δεν προστατεύει τη χώρα, αντίθετα υπονομεύει την ειρήνη και την ασφάλεια του λαού μας. Οι συμφωνίες που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η ΝΔ μετέτρεψαν την πόλη μας σε ορμητήριο, σε μαγνήτη κινδύνων. Το βιώνουμε με το γεγονός ότι κάθε τρεις και λίγο αμερικανικά πλοία δένουν στο λιμάνι της Σούδας, με τους ΝΑΤΟϊκούς να επιδεικνύουν τραμπούκικες και επικυρίαρχες συμπεριφορές απέναντι σε Χανιώτες, ακόμα και σε ανήλικα κορίτσια».

Καταλήγοντας, ο κ. Ανθούσης είπε ότι «εδώ, σε αυτούς τους αγώνες, στον δρόμο της σύγκρουσης, έχουν θέση όλοι όσοι και όσες θέλουν να υποστεί πραγματικό πλήγμα η κυβέρνηση της ΝΔ. Όσοι επιδιώκουν να της κοπεί λίγο η φόρα. Όσοι βαδίζουν στους δρόμους του αγώνα, όσοι βάζουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του, και δεν εκτονώνονται αναζητώντας μια δήθεν λύση σε κυβερνητική εναλλαγή, όπου απλά “ο Μανωλιός βάζει τα ρούχα του αλλιώς”.Γιατί το έργο μιας τέτοιας “κυβερνητικής εναλλαγής” στα πλαίσια αυτού του συστήματος, μια άλλης κυβέρνησης που δήθεν κάτι θα δώσει ή έστω θα αφήσει τα πράγματα όπως είναι, ανέβηκε πολλές φορές στο παρελθόν, κι ήταν σκέτη αποτυχία, τραγωδία για τον λαό».

«Το ΚΚΕ αναλαμβάνει την ευθύνη του για να δυναμώσει η πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, για να ανοίξουμε τον δρόμο της ανατροπής, με τον λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων για τη δική του διακυβέρνηση και εξουσία. Για μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της κοινωνίας, τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική, όπου ο εργαζόμενος είναι οργανωτής της δικής του εξουσίας, με τον πλούτο και τα μέσα παραγωγής ως κοινωνική ιδιοκτησία. Αυτή η πρόταση είναι και η μόνη ριζικά και πραγματικά διαφορετική, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει πραγματική ελπίδα και προοπτική στο λαό και τη νεολαία», τόνισε το μέλος του Τομεακού Γραφείου της Τ.Ε. Χανίων του ΚΚΕ.

Keywords
ΚΚΕ, ελλαδα, νέα, σχολεια, τραπεζες, funds, ματ, αμεα, συριζα, βουλη, φοροι, πετρελαιο, ελγα, εκλογες, νεα δημοκρατια, νατο, ηπα, αιγαιο, λύση, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, χρηματιστηριο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, ελγα αποζημιωσεις, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, ιταλια εκλογες, μπλοκα αγροτων, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, βασιλοπιτα, επιδοτησεις, αμεα, αφορολογητο, δανεια, ελγα, επικαιρα, ηπα, οικονομια, ουκρανια, πλαισιο, προγραμμα, ρουχα, σχολες, ψωμι, αγροτικη, αγωνες, αρθρα, αισιοδοξια, ακλονητη, ανοδος, αποζημιωση, απλα, βγαινει, βρισκεται, γεγονος, γειτονια, γινει, γινονται, διαστημα, δικη, δωσει, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ελια, ελπιδα, ενεργα, εποχες, αισχος, ευθυνη, ζημια, ζωη, ιδια, ειδος, θυμισε, ομιλια, καπιταλισμος, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυμα, κλοπη, κομμα, λαδι, λεφτα, λιπασματα, λύση, λογο, ματ, μισθος, νατο, νερο, νοσοκομεια, παντα, ορια, ορμη, παιδια, παλαιστινη, πιστη, πλοια, προβληματα, προκατ, πρωταγωνιστες, συζητησουμε, σειρα, σιταρι, σπιτι, σπιτια, σφυρι, σχεδιο, τιμη, φετα, φτανει, φταιει, φορα, χερι, αγορες, αγωνας, ασφαλεια, βηματα, δημητρης, δημοτικα, δικαιωμα, δικαιωματα, δικιο, δουλειες, φιλοι, χωρα, ηλεκτρονικα, μπροστα, funds, θεματα, θεσεις, υγειας, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα
Ανθούσης, Μπορούμε,anthousis, boroume