Διαμαρτυρία του δήμου Αποκορώνου την Παρασκευή για το «έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Χανιά – Δαμάστα»

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρία καλεί την Παρασκευή στις 11 το πρωί ο Δήμος Αποκορώνου στο δημαρχείο για το έργο «ηλεκτρικής διασύνδεσης Χανιά Δαμάστα».

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Αποκορώνου αναφέρει ότι:

«η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των δημοτών, ο σεβασμός στο περιβάλλον και η προστασία του φυσικού κάλλους της περιοχής του Αποκόρωνα, το οποίο, λόγω της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του, έχει καθορίσει ακόμα και την πολιτιστική ταυτότητα

του τόπου μας, αποτελούν αδιαπραγμάτευτες αξίες για εμάς. 

Πρόκειται για την κληρονομιά, την οποία εμείς οι Αποκορωνιώτες είχαμε την τύχη και την ευλογία να λάβουμε από τους προγόνους μας και ταυτόχρονα το χρέος να παραδώσουμε αλώβητη στις επόμενες γενιές.

Αυτή την κομβική στιγμή, καλούμαστε τελείως αιφνιδιαστικά να αντιμετωπίσουμε μία απειλή για το περιβάλλον μας.

Αυτό που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία είναι ο τρόπος που μεθοδεύτηκαν αυτές οι ενέργειες, η μη δημοσιοποίηση της διαδικασίας και το ψευδές μήνυμα ότι δήθεν είχαν ενημερωθεί οι τοπικές κοινωνίες για την εγκατάσταση των πυλώνων και μάλιστα ότι ήταν και σύμφωνες! Αυτή η εν κρυπτώ μεθόδευση εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Το καθήκον μας δεν επιτρέπει να αφήσουμε να διέλθουν υπέργειοι ηλεκτροφόροι πυλώνες: α) μέσα από τις Αποκορωνιώτικες Μαδάρες, οι οποίες επισήμως έχουν χαρακτηριστεί Απάτητα βουνά, β) από τα περιπατητικά μονοπάτια του Δήμου μας, τα οποία, μεταξύ άλλων, αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών, γ) πλησίον οικισμών και σημείων εκμετάλλευσης γης, με αποτέλεσμα να έρθουν ενδεχομένως σε κίνδυνο τόσο η υγεία όσο και οι δραστηριότητες των δημοτών μας.

Αυτή η ενέργεια έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δικές μας αξίες και προτεραιότητες. Για εμάς το καλό του Αποκόρωνα είναι ο μόνος στόχος, τον οποίο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με σεβασμό.

Είναι αναγκαίο να συστρατευθούμε και να δώσουμε ηχηρή απάντηση στην σχεδιαζόμενη καταστροφή του φυσικού μας πλούτου. Λέμε ναι στην ανάπτυξη του τόπου, λέμε ναι στην αναγκαιότητα του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης της περιοχής, η οποία είναι απαραίτητη ειδικά μετά την κατασκευή του ΒΟΑΚ, ο οποίος θα εκτοξεύσει την επισκεψιμότητα στο νησί μας, όχι όμως με κάθε τίμημα. Μια αποδεκτή λύση είναι η υπογειοποίηση των καλωδίων κατά την χάραξη του ΒΟΑΚ.

Γι’ αυτό και η παρουσία όλων στον Δήμο Αποκορώνου την Παρασκευή 9/2/2024 και ώρα 11:00 π.μ. είναι καθοριστικής σημασίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα