Διεθνής εκπρόσωπος ισραηλινού στρατού παραδέχεται ότι γνώριζαν πως στην αεροπορική επιδρομή θα βομβάρδιζαν αμάχους (σκληρές εικόνες)

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά και γυναίκες, είναι τα θύματα του βομβαρδισμού του προσφυγικού καταυλισμού Τζαμπάλια στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι εικόνες από το σημείο σοκάρουν και μοιάζει αδιανόητο όλα αυτά να προκλήθηκαν από ανθρώπινο χέρι. Κι όμως, η ανάληψη ευθύνης δεν άργησε να έρθει. Ο διεθνής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ρίτσαρντ Χεχτ παραδέχτηκε ωμά ότι είχαν γνώση πως στην αεροπορική επιδρομή κατά του καταυλισμού θα βομβάρδιζαν και αμάχους.

Πέραν των θυμάτων, ο αριθμός των οποίων αναμένεται να αυξηθεί, τραυματίστηκαν ακόμα 300. Κάποιοι ακρωτηριάστηκαν,

άλλοι υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα ενώ υπάρχουν ασθενείς με εσωτερική αιμορραγία.

«Αυτή είναι η τραγωδία του πολέμου»

Σοροί των θυμάτων από τον βομβαρδισμό στη Τζαμπάλια

Όπως δήλωσε ο Χεχτ στο CNN, στόχος του ισραηλινού στρατού ήταν ο διοικητής της Χαμάς στη Τζαμπάλια,  Ιμπραχίμ Μπιάρι ο οποίος σκοτώθηκε, κάτι που η Χαμάς διαψεύδει δηλώνοντας πως δεν υπήρχε στρατιωτικό τμήμα της στον προσφυγικό καταυλισμό.

«Εμείς λέμε εδώ και μέρες, μετακινηθείτε νότια»

«Αλλά ξέρατε ότι υπήρχαν πολλοί πρόσφυγες, πολλοί αθώοι πολίτες – άντρες, γυναίκες και παιδιά – και σε αυτόν τον προσφυγικό καταυλισμό, σωστά;» ρωτάει ο δημοσιογράφος του CNN τον Χεχτ.

«Αυτή είναι η τραγωδία του πολέμου» απαντά με ψυχρότητα ο ισραηλινός εκπρόσωπος. Και προσθέτει: «Εμείς, όπως ξέρετε, λέμε εδώ και μέρες, μετακινηθείτε νότια. Άμαχοι που δεν εμπλέκονται με τη Χαμάς, παρακαλούμε να μετακινηθούν νότια».

«Ναι, απλώς προσπαθώ να πάρω περισσότερες πληροφορίες. Γνωρίζατε ότι υπήρχαν άμαχοι εκεί, ξέρατε ότι υπήρχαν πρόσφυγες, κάθε είδους πρόσφυγες, αλλά αποφασίσατε να ρίξετε μια βόμβα σε αυτόν τον προσφυγικό καταυλισμό προσπαθώντας να σκοτώσετε αυτόν τον διοικητή της Χαμάς», επιμένει ο δημοσιογράφος του CNN.

Με τον ισραηλινό εκπρόσωπο να του λέει, μεταξύ άλλων, πως «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε τους θανάτους αμάχων».

Even Wolf Blitzer, a former AIPAC employee and Jerusalem Post reporter, can’t figure out how to defend the slaughter of 400 Palestinians in a single attack all for searching for 1 Hamas member. pic.twitter.com/9jufiQuS9m

— Reelz 4 You (@reelz4you) October 31, 2023

Διεθνής καταδίκη

Η δημόσια κατακραυγή και η διεθνής καταδίκη διαφόρων χωρών δεν άργησε να έρθει, λίγες ώρες μετά το τραγικό συμβάν. Η λίστα με τις χώρες που γυρνάνε την πλάτη στο Ισραήλ, μέρα με τη μέρα, μεγαλώνει.

Η Αίγυπτος μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της καταδίκασε τα ισραηλινά πλήγματα στη Τζαμπάλια και προειδοποίησε για «τις συνέπειες της συνέχισης αυτών των αδιάκριτων επιθέσεων που στοχεύουν ανυπεράσπιστους πολίτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι από σήμερα Τετάρτη, η Αίγυπτος φέρεται να ετοιμάζεται να υποδεχτεί τραυματισμένους Παλαιστίνιους από τη Γάζα μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα για ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Εικόνα του καταυλισμού μετά τον βομβαρδισμό

«Ιατρικές ομάδες θα είναι παρούσες στο πέρασμα για να εξετάσουν τα περιστατικά που έρχονται αμέσως μόλις φτάσουν και να καθορίσουν τα νοσοκομεία στα οποία θα σταλούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ιατρικός αξιωματούχος στην πόλη Ελ Αρίς της Αιγύπτου.

«Ήταν μια υπενθύμιση της ισραηλινής κτηνωδίας»

Ο προσωρινός πρωθυπουργός του Πακιστάν Anwaar-ul-Haq Kakar κατήγγειλε την Τετάρτη τις τελευταίες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε καταυλισμό προσφύγων κοντά στην πόλη της Γάζας, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να διαδραματίσει το ρόλο της για τον τερματισμό τέτοιων επιδρομών.

«Η χθεσινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό Τζαμπάλια, όπου χάθηκαν εκατοντάδες ζωές, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ήταν μια έντονη υπενθύμιση της συνεχιζόμενης ισραηλινής κτηνωδίας και των εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα», ανέφερε ο Kakar σε δήλωσή του.

Τόνισε ότι «τέτοιες καταδικαστέες πράξεις δεν μπορούν ποτέ να συγχωρεθούν ή να ξεχαστούν. Ο κόσμος πρέπει να δράσει τώρα για να σταματήσει αυτό το μακελειό».

«Απάνθρωπη στοχοποίηση»

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας καταδικάζει με τον πλέον σθεναρό τρόπο την απάνθρωπη στοχοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής του καταυλισμού προσφύγων στην Τζαμπάλια της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν πολυάριθμοι άμαχοι», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών μέσω ανάρτησης στο X.

Την ίδια ώρα η βολιβιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Τρίτη πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ισραήλ εξαιτίας του πολέμου που διεξάγει εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από τις επιθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.

Η Βολιβία, όπου κυβερνά ο πρόεδρος Λουίς Άρσε, που ανήκει στην αριστερά, έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Σε μια αντίστοιχη κίνηση προχώρησαν Χιλή και Κολομβία. Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν παράλληλα πως ανακαλούν τους πρεσβευτές τους από το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αντίστοιχα για «τις απαράδεκτες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και για «τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού» από το Ισραήλ.

Στη Λα Πας, η κυβέρνηση «έλαβε την απόφαση να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το κράτος του Ισραήλ σε ένδειξη απόρριψης και καταδίκης της (…) δυσανάλογης ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης που διεξάγεται στη Λωρίδα της Γάζας», εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Φρέντι Μαμάνι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η γενική γραμματέας της προεδρίας Μαρία Νέλα Πράδα ανακοίνωσε παράλληλα την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. «Απαιτούμε να τερματιστούν οι επιθέσεις (…) οι οποίες έχουν προκαλέσει ως τώρα χιλιάδες θανάτους αμάχων και εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Παλαιστινίων», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωσή της χθες η Χαμάς εξήρε την απόφαση της κυβέρνησης της Βολιβίας, εκφράζοντας τη «μεγάλη εκτίμησή της» γι’ αυτήν και καλώντας αραβικές χώρες που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ να τη μιμηθούν.

Η παραίτηση αξιωματούχου του ΟΗΕ

Ο Κρεγκ Μόκαμπερ, ο διευθυντής του γραφείου στη Νέα Υόρκη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, υπέβαλε πριν από μερικές ημέρες την παραίτησή του εξαιτίας της «αδυναμίας» του ΟΗΕ να «σταματήσει» αυτή που χαρακτήρισε «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας» στη Λωρίδα της Γάζας, τρεις εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Daily News που αναμεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Πρόκειται για «εγχειριδιακή περίπτωση γενοκτονίας», τόνισε σε επιστολή του με ημερομηνία 28η Οκτωβρίου προς τον Φόλκερ Τουρκ, τον Ύπατο Αρμοστή. «Το ευρωπαϊκό, εθνικιστικό σχέδιο εποικισμού της Παλαιστίνης έχει εισέλθει στην τελική του φάση», αυτήν της «ταχείας καταστροφής των τελευταίων υπολειμμάτων της αυτόχθονης παλαιστινιακής ζωής», συνέχισε.

Κατηγόρησε ακόμη τις κυβερνήσεις της Δύσης πως είναι «απόλυτα συνένοχες σε αυτή τη φρικιαστική επίθεση»: «Όχι μόνο οι κυβερνήσεις αυτές αρνούνται να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους να ‘εγγυηθούν την τήρηση’ της Σύμβασης της Γενεύης, αλλά στην πραγματικότητα εξοπλίζουν ενεργά» το Ισραήλ για να συνεχίσει την επίθεση, «παρέχουν οικονομική υποστήριξη και υποστήριξη ως προς τη συλλογή πληροφοριών» καθώς και «πολιτική και διπλωματική κάλυψη για τις φρικαλεότητες του Ισραήλ».

Keywords
Τυχαία Θέματα