Δορυφορικές εικόνες και drone στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

Η τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο παρατήρησης της γης και κατ’ επέκταση να λειτουργήσει αποτρεπτικά ή ακόμα και κατασταλτικά στις περιπτώσεις που παραβιάζεται η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα προστατευόμενες περιοχές.

Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. με θέμα τη Διαχείριση και Διατήρηση των Προστατευόμενων Περιοχών στην Ελλάδα, η Μαρία Μανιαδάκη, ΜΔΕ, Υποψ. Δρ. Πολυτεχνείου Κρήτης

και Δικηγόρος ανέφερε ότι τεχνολογικά μέσα όπως οι δορυφορικές εικόνες και η παρακολούθηση μέσω drone μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες τόσο για την κατάσταση του περιβάλλοντος όσο και για τη διασφάλιση της περιβαλλοντικής συμμόρφωσης δηλαδή την εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου. Επειδή ωστόσο πρόκειται για σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, η ρύθμισή τους δεν είναι ακόμα στο επίπεδο που θα μπορούσε να προλάβει όλους τους κινδύνους που ενέχουν οι τεχνολογίες αυτές. Στόχος είναι να προλάβουμε τους κινδύνους αυτούς ώστε να αξιοποιήσουμε τις τεχνολογίες προς όφελος του περιβάλλοντος.

Όπως είπε η κα Μανιαδάκη σε επιπέδο Κρήτης θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τεχνολογίες όπως το monitoring του περιβάλλοντος για πυρκαγιές, για την αποψίλωση και τον έλεγχο της δασικής έκτασης και για την παρακολούθηση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ως προς την προστασία των ειδών των οικοτόπων και της διατήρησης της πανίδας και της χλωρίδας. Τόνισε δε, ότι ειδικά ως προς την πρόληψη και καταστολή ποινικών αδικημάτων όπως ο εμπρησμός δασικής έκτασης, η χρήση νέων τεχνολογιών είναι επαρκώς ρυθμισμένη τόσο από το εθνικό όσο και από το ενωσιακό δίκαιο.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., Ιωάννης Μητσόπουλος, αναφέρθηκε στις προστατευόμενες περιοχές όπως ο Μπάλος, το Λαφονήσι και γενικότερα των παράκτιων περιοχών οι οποίες όπως είπε αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου γιατί είναι πόλος έλξης επισκεπτών. Ωστόσο, υποστήριξε ότι οι περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερτουρισμού, τονίζοντας ότι έπρεπε να ληφθούν προσωρινά μέτρα για να ρυθμιστεί το ζήτημα. Όπως είπε αν ρυθμιστεί η επισκεψιμότητα θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το οικοσύστημα στο διηνεκές.

Ως προς τους προβληματισμούς που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς για το πέρασμα της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών από τους φορείς διαχείρισης στον ΟΦΥΠΕΚΑ, ο κ. Μητσόπουλος υποστήριξε ότι ο οργανισμός συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση και επεσήμανε ότι έχουν γίνει βήματα ως προς το ζήτημα του ελεγκτικού μηχανισμού καθώς από τον Μάρτιο του 2023 οι υπαλληλοι του ΟΦΥΠΕΚΑ έχουν το δικαίωμα να κάνουν ελέγχους.

Συνέδριο με θέμα την «Διαχείριση και Διατήρηση των Προστατευόμενων Περιοχών στην Ελλάδα» διοργανώνει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Δορυφορικές,doryforikes