Έχω πάει….

Το βρετανικό μέσο, το οποίο μοιράζεται συχνά λίστες με πόλεις, χωριά και χώρες που αποτελούν ιδανικούς τουριστικούς προορισμούς, έστεψε τη Νέα Υόρκη την καλύτερη πόλη στον κόσμο για το 2024. Παρότι υπάρχει έντονη υποκειμενικότητα σε όλο αυτό,αποτελεί έκπληξη ότι το Ηράκλειο απουσιάζει πάλι από τις 50 καλύτερες…(χιχιχιχι) Αστειεύομαι βέβαια!

Δυστυχώς η πόλη μας που προσωπικά τόσο αγαπώ θα μπορούσε να είναι σίγουρα σε καλύτερη μοίρα αν δεν είχε

αφεθεί στην τύχη της, ή όπου έγιναν παρεμβάσεις δεν γινόταν προς το χειρότερο. Εξαίρεση μικρή,ίσως να αποτελεί κομμάτι του κέντρου μας,αλλά αυτό δεν φτάνει. Καινούργιες περιοχές καταστράφηκαν για συμφέροντα κάποιων λίγων,η αρχαιολογία έχει παίξει πολύ άσχημο ρόλο,και εμείς οι πολίτες ως γνήσιοι Ανατολίτες δεν ενδιαφερθήκαμε πραγματικά ποτέ για κάτι που ξεπερνά την είσοδο της οικίας μας. Έλλειψη σεβασμού,έλλειψη γούστου και αισθητικής και από τους αρχιτέκτονες και μηχανικούς,έλλειψη βασικών κανόνων πολεοδομίας και αρχιτεκτονικής. Και όπου υπάρχει παρέμβαση συνήθως για κακό!

Όμως δεν «πονάμε» μόνο σε αυτά. Υπάρχουν πολλά που μας χωρίζουν από πόλεις που διακρίνονται για την διασκέδαση,τις επιλογές σε επισκέψιμους χώρους και γενικότερα όλα όσα μας λείπουν εκκωφαντικά. Ο πολιτισμός,η πραγματική οικολογική συνείδηση,η ποιότητα των δημοσίων έργων,οι υποδομές,οι επιλογές ακόμα και στο φαγητό παρότι υπάρχει πρόοδος τα τελευταία χρόνια,τα μέσα μεταφοράς,το αεροδρόμιο,τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα και η έλλειψη χωρών στάθμευσης,η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία στο κέντρο, η άναρχη και αυθαίρετη δόμηση,η αντίληψη μας για την πολιτική προστασία….χίλια δυο ακόμα στραβά… Ακόμα και η οδήγηση… Αλλά μια πόλη είναι όλα αυτά μαζί. Ακόμα και οι άνθρωποι της και τα σκουπίδια τους ή ο τρόπος που τα διαχειρίζονται. Δυσφήμηση της πόλης μου; Όχι ! Καμπάνα μπας και σώσουμε κάτι στο…´90… Μπορούμε; Φυσικά ! Αρκεί να αλλάξουμε νοοτροπία και να δεχτούμε το κύμα που μπορεί να φέρει την αλλαγή στην πόλη. Αλλά και στις αλλαγές είμαστε διστακτικοί και επιδεικνύουμε πάντα μια δυσανεξία. Στην λίστα που παραθέτω από την αναφορά του Time Out κατά την προσωπική μου γνώμη λείπουν πόλεις που έχω θαυμάσει ή λατρέψει όπως η Βιέννη, η Πάλμα κ.α Όπως και βρίσκονται ίσως κάποιες που δεν με κέρδισαν ως επισκέπτη ! Ίσως ακόμα και γι αυτό να φταίω εγώ. Όμως είπαμε! Υποκειμενικά όλα αυτά. Να ταξιδεύετε όσο μπορείτε περισότερο. Ανοίγουν τα μάτια και το μυαλό!

1.Νέα Υόρκη,Κέιπ Τάουν Βερολίνο Λονδίνο Μαδρίτη Πόλη του Μεξικού Λίβερπουλ Τόκιο Ρώμη Πόρτο Παρίσι Μουμπάι Λισαβόνα Σικάγο Μάντσεστερ Σάο Πάολο Λος Άντζελες Άμστερνταμ Λάγος Μελβούρνη Νάπολη Σιγκαπούρη Μαϊάμι Μπανγκόγκ Λίμα Βουδαπέστη Πεκίνο Ντουμπάι Μόντρεαλ Γλασκώβη Σίδνεϊ Μπουένος Άιρες Κουάλα Λουμπούρ Μανίλα Σεούλ Ανόι Σαν Φρανσίσκο Βαρκελώνη Άμπου Ντάμπι Νέα Ορλεάνη Φιλαδέλφεια Όστιν Βοστώνη Άκκρα Μασσαλία Ταϊπέι Κωνσταντινούπολη Οσάκα Χονγκ Κονγκ 50.Βανκούβερ

Κώστας Συλιγάρδος

Keywords
Τυχαία Θέματα