Ελληνική γαστρονομία: Η Κρήτη κορυφαίος προορισμός για το απόλυτο γαστρονομικό ταξίδι


Η ελληνική γαστρονομία με τις ιδιαίτερες και ξεχωριστές γεύσεις αποτελούν πάντα ένα κίνητρο για να κάνεις ένα διαφορετικό ταξίδι στην Ελλάδα. Οι επιλογές στην χώρα μας είναι πολλές και μπορείς πάντα να βρεις αυτό που ταιριάζει στον δικό σου ουρανίσκο ή να κάνεις την υπέρβαση και να δοκιμάσεις γεύσεις που ούτε φανταζόσουν. Από την ορεινή Ελλάδα, έως τη νησιωτική υπάρχουν μέρη που θα σου προσφέρουν φύση, αξιοθέατα και φυσικά καλό φαγητό.

Μπορείς να διαλέξεις ποιος θα είναι ο επόμενος γαστρονομικός προορισμός σου.

Κρήτη

Δικαιωματικά μπαίνει πρώτη στη λίστα αφού όσες φορές κι αν πας στην Κρήτη πάντα θα δοκιμάσεις κάτι καινούριο από την πλούσια και μεσογειακή κουζίνα της περιοχής. Από το κλασικό γαμοπίλαφο και το αντικριστικό μέχρι τους χοχλιούς και το απάκι, η Κρήτη από άκρη σε άκρη της έχει γεύσεις μοναδικές και νόστιμες. Και το πιο βασικό είναι ότι τα περισσότερα, αν όχι όλα όσα θα προσφερθούν στο πιάτο σου, θα είναι προϊόντα της Κρητικής γης ή της παραγωγής των ντόπιων.

Συνταγές αυθεντικές και μαγειρεμένες με μεράκι που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Μερικά από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσεις επισκεπτόμενος την Κρήτη είναι η σφακιανή πίτα, το σταμναγκάθι τσιγαριαστό, το αντικριστό, τα σκιουφιχτά αλλά και τα καλιτσούνια. Και φυσικά δεν λείπει το ντόπιο κρασί και η ρακή. Ένα γαστρονομικο ταξίδι δίχως τέλος. Αν βρεθείς στην Κρήτη, μην παραλείψεις να επισκεφθείς το χωριό Πλάκα που γυρίστηκε η ταινία “Το Νησί”.

Ήπειρος

Εκεί στα βουνά της Ηπείρου ξέρουν καλά τι πάει να πει νόστιμο και καλό φαγητό που έχει ένα χαρακτηριστικό: την απλότητα. Από τα Γιάννενα, μέχρι τα Ζαγοροχώρια και το Μέτσοβο, θα βρεις συνταγές απλές αλλά πολύ νόστιμα και μαγειρεμένα όπως τα έκαναν οι παλιές νοικοκυρές. Θα έχεις ακούσει σίγουρα για τις περίφημες ηπειρώτικες πίτες, με το παραδοσιακό φύλλο που οι ντόπιες ξέρουν καλά να φτιάχνουν εδώ και πολλές δεκατίες από γενιά σε γενιά. Μην παραλείψετε να ζητήσετε την γνωστή κασιόπιτα ή ζυμαρόπιτα καθώς και την λαχανόπιτα. Ειδικά στα Ζαγοροχώρια θα βρείτε πολλών ειδών πίτες για να τις συνοδεύσετε είτε με πρωινό καφέ είτε με ντόπιο τσίπουρο.

Αν βρεθείτε στο Μέτσοβο, πρέπει να δοκιμάσετε φυσικά το περίφημο τυρί Μέτσοβο και να το συνοδεύσετε από ντόπιο κρασί ενώ ολόκληρη η περιοχή της Ηπείρου φημίζεται και για το καλό κρέας της. Η ελληνική γαστρονομία στα καλύτερά της. Στην Κόνιτσα και πέριξ αλλά και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων αναζητήστε προβατίνα στα κάρβουνα. Και φυσικά καλό φαγητό χωρίς γλυκό δεν γίνεται και η περιοχή φημίζεται για τα γνωστά σιροπιαστά της. Ήπειρος χωρίς βόλτα στη λίμνη των Ιωαννίνων και στο νησάκι δεν νοείται, οπότε βάλτα στο πρόγραμμα!

Για ελληνική γαστρονομία στη Νάξο

Ένα νησί με μεγάλη γευστική παράδοση που την αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς εκεί. Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια δε θα δοκιμάσεις μόνο τις κλασικές γεύσεις αλλά αντιθέτως θα κάνεις ένα γαστρονομικό ταξίδι που θα σου μείνει αξέχαστο. Ξεκινώντας από τα ναξιώτικα τυριά, θα δοκιμάσετε οπωσδήποτε γραβιέρα, ξυνότυρο, κεφαλοτύρι ή αλλιώς αρσενικό αλλά και ξυνομυζήθρα που κατέχουν την πρώτη θέση στην τοπική γαστρονομία και μαζί με τις περίφημες πατάτες.

Το τραπέζι σας θα γεμίσει επίσης από τα πεντανόστιμα κρέατα, το καλό ντόπιο κρασί και το γνωστό τοπικό λικέρ κίτρο. Μια πανδαισία γεύσης και αρωμάτων που κάνει αυτό το νησί ξεχωριστό. Αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε μόνο ένα πιάτο, αυτό θα είναι το ρόστο, δηλαδή χοιρινό με σκόρδο και κόκκινο κρασί συνοδεύομενο από χοντρά μακαρόνια. Και ο ουρανίσκος σας θα ζήσει την απόλυτη γευστική εμπειρία. Πέρα από τα φημισμένα αξιοθέατα της Νάξου, αν βρεθείς στο νησί αξίζει να δεις από κοντά τον σπάνιο και εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Ναό της Δήμητρας.

Κέρκυρα

Ολοκληρώνουμε το ταξίδι στην ελληνική γαστρονομία με ακόμη ένα νησί στη λίστα που κερδίζει όχι μόνο με την ομορφιά τους, τις παραλίες και τα γνωστά αξιοθέατα αλλά και με τα φαγητά του. Μια κουζίνα με αρκετές επιρροές που κερδίζει τις εντυπώσεις σε όλα τα επίπεδα. αν βρεθείς στην Κέρκυρα, δεν πρέπει να παραλείψεις να δοκιμάσεις την περίφημη κερκυραϊκή παστιτσάδα με κόκορα αλλά και το γνωστό σοφρίτο με μοσχαρίσιο κρέας. Η παστιτσάδα διαφέρει με ο,τι άλλο έχεις δοκιμάσει σε κοκκινιστό κρέας ενώ τα πολλά μπαχαρικά κάνουν τη γεύση να ξεχωρίζει και να σου μένει στο μυαλό για χρόνια. Μέχρι να γυρίσεις ξανά στην Κέρκυρα και να την δοκιμάσεις.

Αν πάλι προτιμάς τα ψάρια, ζήτησε την παραδοσιακή ψαρόσουπα που ακούει στο όνομα «μπουρδέτο». Θα τη συνοδεύσεις με άλλους τοπικούς μεζέδες, ψαρομεζέδες και σαλάτες με άρωμα… ιταλίας μιας και η κουζίνα έχει και από εκεί επιρροές. Και φυσικά πώς γίνεται να πας Κέρκυρα και να μην γευτεις το γνωστό κουμ κουάτ, το λικέρ με το πορτοκαλί χρώμα και την γλυκόξινη γεύση. Εκτός από το γαστρονομικό ταξίδι στην Κέρκυρα, επισκεπτόμενος το νησί μπορείς να δεις πώς είναι σήμερα το κτήριο που γυρίστηκε η Κόμισσα της Κέρκυρας.

exploringgreece.tv

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελληνική, Κρήτη,elliniki, kriti