Ένωση της Κρήτης – Ελλάδα: Με λαμπρότητα ο εορτασμός 110 χρόνια μετά – Παρούσα η ΠτΔ (φωτο – βίντεο)

Τελευταία ενημέρωση 12:30

Με την βοήθεια του καλού καιρού λαμπρή ήταν και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, η εορτή για την επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα,

στα Χανιά, παρευρίσκεται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς.

Η λαμπρή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάρτηση της Ελληνικής σημαίας στον ιστό του φρουρίου Φιρκά απο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανέφερε: «Συμπληρώνονται φέτος 110 χρόνια απο την 1η Δεκεμβρίου 1913, όταν υψώθηκε η γαλανόλευκη στο φρούριο του Φιρκά επισφραγίζοντας την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και δικαιώνοντας γενεές επι γενεών Κρητικών που αγωνίστηκαν για τον ιερό αυτό σκοπό.

Τιμάμε τις θυσίες τους και μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη την ηγετική φυσιογνωμία του Ελευθερίου Βενιζέλου που με επιμονή πέτυχε να ενώσει την μεγαλόνησο με τον εθνικό κορμό. Χρόνια πολλά.»

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν το πρωί της Παρασκευής από τον Μητροπολιτικό Ναό Χανίων όπου τελέστη η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια ακολούθησε επίσημη δοξολογία παρουσία της ΠτΔ καθώς και πολιτικών, θεσμικών και στρατιωτικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι η κα Σακελλαροπούλου είχε ανακηρυχθεί επίτιμη δημότης Χανίων τον περασμένο Ιούνιο σε μια σεμνή τελέτη που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Μετά την δοξολογία, σχηματίστηκε πομπή για την μεταφορά της Ελληνικής σημαίας στο φρούριο Φιρκά, όπως έγινε πριν από 110 χρόνια. Στην κορυφή της πομπής βρισκόταν μαθητές από τα σχολεία των Χανίων που με περηφάνια κράταγαν την Ελληνική σημαία.

Ακολούθησε η τελετή έπαρσης της Ελληνικής σημαίας στον ιστό του φρουρίου Φιρκά.

Η ομιλία του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη

Όπως έχει καθιερωθεί η επίσημη ομιλία γίνεται από τον εκάστοτε Δήμαρχο Χανίων και φέτος ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, αφού αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε:

«Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρε,

Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την εξαιρετικά τιμητική παρουσία σας, που προσδίδει τη δέουσα σημασία στην εορταστική μας επέτειο. Σας καλωσορίζουμε εδώ για πρώτη φορά και ως Δημότη Χανίων, έπειτα από τη τελετή αναγόρευσης Σας, τον περασμένο Ιούνιο. Το ύπατο Πολιτειακό αξίωμα, το οποίο αξίως κατέχετε αποτελεί κορυφαίο σύμβολο του έθνους, της δημοκρατίας και των ιστορικών μας αγώνων.

Και για τον λόγο αυτό η παρουσία σας σήμερα εδώ, στο Φρούριο του Φιρκά αποτυπώνει και επικυρώνει μια ακόμα κορυφαία στιγμή στην αδιάλειπτη ιστορική διαδρομή στην πορεία ολοκλήρωσης του συγχρόνου ελληνικού κράτος.

Γιατί η 1η Δεκεμβρίου το 1913 είναι να ορόσημο που μας καλεί να αναστοχαστούμε. Να αντιληφθούμε τη σημασία των πολιτικών ηγεσιών παράλληλα με την αξία της βούλησης και των αγώνων του λαού.

Σήμερα, σε γεωπολιτικό επίπεδο, τιμούμε και γιορτάζουμε την οριστική επίλυση του Κρητικού Ζητήματος, ας μην λησμονούμε ωστόσο τις ευκαιρίες που χάθηκαν στην αντίστοιχη περίπτωση του Κυπριακού ζητήματος και πολύ περισσότερο της επίκαιρης τραγωδίας του Μεσανατολικού.

Η παρακαταθήκη λοιπόν, και οι επιτυχίες των αγώνων των προγόνων μας δεν πρέπει να θεωρούνται ούτε αυτονόητες ούτε νομοτελειακές. Και γι’ αυτό οφείλουμε να αναδείξουμε αυτή την ιερή παρακαταθήκη. Το οφείλουμε σε εκείνους αλλά και στους εαυτούς μας- να τη φέρουμε στο σήμερα, να αντλήσουμε έμπνευση για τους σημερινούς αγώνες στον τόπο μας αλλά και όπου γης, από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή. Αλλά και σε κάθε άλλη εστία πολέμου που δοκιμάζει τη ανθρωπότητα και αμφισβητεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις κεκτημένες αξίες του δυτικού πολιτισμού.

Να σταθούμε αλληλέγγυοι σε κάθε ανθρωπιστική κρίση, να γίνουμε εμπόδιο στη μισαλλοδοξία και τον σκοταδισμό και ταυτόχρονα να εμποδίσουμε την αυθαιρεσία των ισχυρών απέναντι στους αδύναμους.

Πράττοντας τα παραπάνω νοηματοδοτούμε τους αγώνες των προγόνων μας και αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι έχουμε λάβει τα υψηλά διδάγματα της Ιστορίας και μόνο έτσι μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον της πατρίδας μας με αισιοδοξία.

Σας ευχαριστώ!»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης όπου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε απο τον πρόεδρο του Δ.Σ. του μουσείου κ. Πετράκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ένωση, Κρήτης – Ελλάδα, 110, – Παρούσα, ΠτΔ,enosi, kritis – ellada, 110, – parousa, ptd