Ευρωπαϊκή ομοβροντία για την Βόρεια Μακεδονία: Απογοητευτική η στάση της Σιλιάνοφσκα, διαμηνύουν οι Βρυξέλλες

Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται από ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους μετά την πρώτη απόπειρα της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να τορπιλίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ηχηρά μηνύματα στα Σκόπια έσπευσαν να στείλουν ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον τερ Λάιεν αλλά και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική. Κοινή συνισταμένη των ευρωπαικών αντιδράσεων ότι η μη τήρηση της Συμφωνίας των

Πρεσπών θέτει αυτόματα εμπόδια στην ευρωπαική προοπτική της γειτονικής μας χώρας

Πολύ απογοητευτικό χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα “Χ”.

Επισημαίνει ότι «η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία της συνεχούς εφαρμογής των νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα».

Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της

Η ΕΕ εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά τη σημερινή τελετή ορκωμοσίας αναφέρει η εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι.

Σημειώνει ότι η ΕΕ υπενθυμίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού των υφιστάμενων, νομικά δεσμευτικών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Φον ντερ Λάιεν σε Βόρεια Μακεδονία: Υψίστης σημασίας ο σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών

Αυστηρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία για την ενταξιακής της προοπτική, έστειλε πριν από λίγο η πρόεδρος της Κομισιοόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, μετά την προκλητική ενέργεια της νέας προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα να αποκαλέσει στην τελετή ορκομωσίας την χώρα της «Μακεδονία».

«Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η Φον ντερ Λάιεν.

Αντιδρούν και οι Αλβανοί των Σκοπίων

Εκτός από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, οι αντιδράσεις για την πρόκληση Σιλιάνοφσκα εκδηλώνονται και στο εσωτερικό της Βόρειας Μακεδονίας.

Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι εκτίμησε πως η νέα πρόεδρος της χώρας Σιλιάνοφσκα κατά την σημερινή της ορκωμοσία παραβίασε το Σύνταγμα και δημιούργησε κρίση στις σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας.

«Λυπούμαστε για την ομιλία της Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα. Με την πρώτη της κι΄ όλας φράση παραβίασε το Σύνταγμα, μην αναφέροντας τη λέξη Δημοκρατία, ούτε την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο… Με την πρώτη της φράση προκάλεσε ήδη κρίση μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας» δήλωσε ο ‘Αρμπερ Αντέμι, βουλευτής του DUI.

Όπως είναι γνωστό, η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ορκίστηκε το μεσημέρι σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Η Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι η τελευταία αποκάλεσε κατά την ορκωμοσία της τη χώρα ως «Μακεδονία», παραβιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η 71χρονη Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την Τετάρτη 8 Μαϊου, ως υποψήφια του VMRO-DPMNE, επικρατώντας, με ποσοστό 65%, του μέχρι σήμερα προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι.

Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών διεξήχθησαν στη χώρα και οι βουλευτικές εκλογές, στις οποίες το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE κατήγαγε μεγάλη νίκη, καταλαμβάνοντας 58 εκ των 120 εδρών της Βουλής.

Το κόμμα αυτό ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τον συνασπισμό των αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα