Η Ένωση Γονεών για το ζήτημα της σχολικής στέγης στον δήμο Χανίων

Μέσα από ανακοίνωσή της, η ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Χανίων μιλάει για τα ζητήματα της σχολικής στέγης που έχουν απασχολήσει την πόλη, ενώ παράληλα προτείνει και σχετικό ερωτηματολόγιο που μπορούν να συμπληρώσουν οι σχολικές δομές.

«Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων δήμου Χανίων χαιρετίζει τον μεγαλειώδη αγώνα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας των Χανίων (γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών) αλλά και μαζικών φορέων, συλλόγων και συνδικάτων, που πέτυχαν να μην κλείσει κανένα σχολείο της πόλης μας προκειμένου να μετατραπεί σε Πειραματικό.
Το

ενδεχόμενο κατάργηση ενός σχολείου της πόλης στάθηκε η αφορμή και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μπροστά στο οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης στα Χανιά και απασχόλησε πάνω από 1,5 μήνα τον δημόσιο διάλογο στην πόλη. Απασχόλησε ιδιαίτερα τη συντριπτική πλειοψηφία των γονιών που πρωτοστάτησαν σε αυτόν τον αγώνα, οι οποίοι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα σχολικά κτίρια και αγωνιούμε καθημερινά για τα παιδιά μας.
Το ότι τουλάχιστον 50 τμήματα λειτουργούν σε κοντέινερ και προκάτ αίθουσες, οι ελλείψεις αιθουσών εργαστηρίων, γυμναστικής, βιβλιοθηκών, βοηθητικών χώρων, τα περιφερόμενα τμήματα αλλά και οι πρόσφατες εικόνες όπως η πλημμύρα στο Μουσικό σχολείο με την πρώτη βροχή ή οι ζημιές στο ηλεκτρολογικό δίκτυο εδώ στα σχολεία του Κουμπέ από πτώση κεραυνού είναι μόνο μερικά παραδείγματα από την τραγική καθημερινότητα που βιώνουν τα παιδιά μας και οι δάσκαλοί τους.
Για εμάς του γονείς τα σχολεία δεν είναι απλά ένας χώρος που στοιβάζονται παιδιά. Δεν είναι απλά τούβλα και τοίχοι. Το σχολικό κτίριο και οι υποδομές είναι ο χώρος στον οποίο τα παιδιά μας περνούν τη μισή τους μέρα, συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, αναπτύσσουν διαπροσωπικές σχέσεις και κοινωνικοποιούνται, διαπαιδαγωγούνται δηλαδή συνολικά, όσο αυτό είναι δυνατό στις σημερινές συνθήκες. Υπό αυτή την έννοια οι σύγχρονες ασφαλείς σχολικές υποδομές είναι αναγκαίος όρος για τη μόρφωση και την ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών συνολικά και όχι μόνο για την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της σωματικής τους ακεραιότητας, κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο το 2024.
Το ΔΣ της Ένωσης συνεχίζοντας αυτόν τον αγώνα, με κριτήριο τις ανάγκες όλων των μαθητών, καλεί το αμέσως επόμενο διάστημα όλους τους Συλλόγους Γονέων και τους γονείς από κάθε σχολική μονάδα να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία της Ένωσης για το ζήτημα της σχολικής στέγης, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο που θα αποσταλεί από σήμερα σε όλα τα σχολεία και το οποίο έχει συνταχθεί παίρνοντας υπόψιν τους νόμους και τους κανονισμούς του κράτους και όλων των αρμόδιων φορέων.
Στόχος μας να αποκτήσουμε ακόμα πιο σαφή και ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία του δήμου μας, να εμπλουτίσουμε το διεκδικητικό μας πλαίσιο, κάνοντάς το όσο πιο συγκεκριμένο γίνεται, να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά τον αγώνα για το σχολείο που έχουμε σήμερα ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας.
Καλούμε τους συλλόγους γονέων σε συνεργασία με τους συλλόγους διδασκόντων να συμπληρώσουν όσο γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια τα ερωτηματολόγια και να τα αποστείλουν στην Ένωση μέχρι τις 10 Απρίλη, ώστε τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν να παρουσιαστούν σε μία μεγάλη εκδήλωση της Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά.
Με βάση αυτά η εκδήλωση θέλουμε να γίνει η αφετηρία για να δυναμώσει η διεκδίκηση από κάθε αρμόδιο, κυβέρνηση, υπουργεία, περιφέρεια και δήμο), ώστε αντί να κλείνουν και να απαξιώνονται τα σχολεία μας, να προχωρήσει άμεσα η ανέγερση νέων σχολικών κτιρίων, αλλά και να γίνουν όλες οι αναγκαίες εργασίες και ενισχύσεις στα ήδη υπάρχοντα σχολεία, ώστε να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να καλυφθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών αναγκών για δημόσια, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία, με αξιοπρεπείς συνθήκες λειτουργίας, τα αυτονόητα δηλαδή που αξίζουν τα παιδιά μας»

ερωτηματολογιο-σχολικης-στεγης-2Λήψη
Keywords
Τυχαία Θέματα