Η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Κρήτη ανακοινώθηκε επίσημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Αργότερα απόψε (4.1.2024) ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα αναχωρήσει για την 4η επίσκεψή του στη Μέση Ανατολή από την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ. Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει και στάσεις στην Ευρώπη», είπε ο Μάθιου Μίλερ, στην διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης, αναφέροντας την Ελλάδα και την Τουρκία μεταξύ άλλων χωρών.

Οι πληροφορίες κυκλοφόρησαν τα τελευταία 24ωρα και επιβεβαιώθηκαν δια στόματος Μάθιου Μίλερ, ότι ο Άντονι Μπλίνκεν

θα επισκεφθεί και τη χώρα μας.

Αν τηρηθεί η σειρά που ανακοίνωσε τις χώρες, τότε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα πάει πρώτα στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη) , μετά στην Ελλάδα (Κρήτη) και θα ακολουθήσουν επισκέψεις σε Ιορδανία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ και Αίγυπτος.

.@SecBlinken will travel to Türkiye, Greece, Jordan, Qatar, United Arab Emirates, Saudi Arabia, Egypt, Israel, and the West Bank from January 5-10 to engage with regional leaders on the situation in Gaza. Learn more: https://t.co/1Is8cpYuvV

— Matthew Miller (@StateDeptSpox) January 4, 2024

Υπενθυμίζεται οτι οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα κάνει στάση στην βάση των ΗΠΑ στο Ακρωτήρι Χανίων το απόγευμα του Σαββάτου και θα έχει ιδιωτική συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στα Χανιά αναμένεται να φτάσει το Σάββατο και ο Έλληνας υπ. Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, με δεδομένο ότι ο κ. Μπλίνκεν δεν θα κάνει στάση και στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση του State Department

JANUARY 4, 2024

Secretary Antony J. Blinken will travel to Istanbul, Türkiye; Crete, Greece; Amman, Jordan; Doha, Qatar; Abu Dhabi, the United Arab Emirates; Al ‘Ula, Saudi Arabia; Tel Aviv, Israel; the West Bank; and Cairo, Egypt from January 4-11, 2024.

Throughout his trip, the Secretary will underscore the importance of protecting civilian lives in Israel and the West Bank and Gaza; securing the release of all remaining hostages; our shared commitment to facilitating the increased, sustained delivery of life-saving humanitarian assistance to civilians in Gaza and the resumption of essential services; and ensuring that Palestinians are not forcibly displaced from Gaza. He will also discuss urgent mechanisms to stem violence, calm rhetoric, and reduce regional tensions, including deterring Houthi attacks on commercial shipping in the Red Sea and avoiding escalation in Lebanon. The Secretary will reaffirm the U.S. commitment to working with partners to set the conditions necessary for peace in the Middle East, which includes comprehensive, tangible steps toward the realization of a future Palestinian state alongside the State of Israel, with both living in peace and security.

(Ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, στην Κρήτη της Ελλάδας, στο Αμμάν της Ιορδανίας, στη Ντόχα του Κατάρ, στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στην Αλ Ουλά της Σαουδικής Αραβίας, στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, στη Δυτική Όχθη και στο Κάιρο της Αιγύπτου από τις 4 έως τις 11 Ιανουαρίου 2024.

Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο υπουργός θα υπογραμμίσει τη σημασία της προστασίας της ζωής των πολιτών στο Ισραήλ και στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Θα υπογραμμίσει τη σημασία της εξασφάλισης της απελευθέρωσης όλων των ομήρων, της κοινής μας δέσμευσης να διευκολύνουμε την αυξημένη, συνεχή παροχή σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες στη Γάζα και την επανέναρξη των βασικών υπηρεσιών, καθώς και τη διασφάλιση ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπιστούν βίαια από τη Γάζα. Θα συζητήσει επίσης επείγοντες μηχανισμούς για την αναχαίτιση της βίας, τον ηπιότερο δημόσιο λόγο, και τη μείωση των περιφερειακών εντάσεων. Μεταξύ των μηχανισμών συμπεριλαμβάνονται η αποτροπή των επιθέσεων των Χούτι κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα και η αποφυγή της κλιμάκωσης στο Λίβανο. Ο υπουργός θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους εταίρους για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, η οποία περιλαμβάνει ολοκληρωμένα, απτά βήματα προς την υλοποίηση ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, όπου και οι δύο θα ζουν σε ειρήνη και με ασφάλεια.)

Keywords
Τυχαία Θέματα