Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει την επανάσταση στην ανάλυση εικόνων

Αυτή ήταν η πρώτη κίνηση που διέγειρε την περιέργεια εκατομμυρίων χρηστών και οδήγησε σε παθιασμένα debate για τις ευκαιρίες αλλά τους κινδύνους που εγκυμονεί η είσοδος της τεχνητής νοημοσύνης στις ζωές μας.

Η ανάλυση και επεξεργασία εικόνων ήταν το αυτονόητο επόμενο βήμα, με το Microsoft Edge να φέρνει τα πάνω κάτω και σε αυτόν τον τομέα μέσω του Turing Image Super

Resolution. Το όνομα είναι εντυπωσιακό αφού κλείνει το μάτι στον Άλαν Τούρινγκ, πατέρα της επιστήμης των υπολογιστών, ενώ παράλληλα φέρνει την επανάσταση στην επεξεργασία εικόνων σε μια κλίμακα που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αδιανόητη.

Αν πρόκειται για κίνηση ρουά ματ που θα αλλάξει για πάντα τους συσχετισμούς δυνάμεων ανάμεσα στους δύο κολοσσούς μένει να φανεί στο μέλλον. Ήδη, πάντως, η Google φαίνεται να έχει σηκώσει το γάντι και η απάντησή της αναμένεται με μεγάλη αγωνία.

Ποια ήταν η κατάσταση μέχρι σήμερα

Φυσικά, το Turing δεν είναι το πρώτο εργαλείο για upscaling, της τεχνολογίας δηλαδή που αυξάνει την ανάλυση των εικόνων και βελτιώνει αυτό που βλέπουμε στις οθόνες μας. Η αγορά σήμερα διαθέτει πλήθος τέτοιων εργαλείων. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή είναι το Super Resolution που χρησιμοποιείται στο Photoshop και το Lightroom αλλά και το Topaz Gigapixel AI, το οποίο υπερηφανεύεται για τον απόλυτο έλεγχο που προσφέρει στον χρήστη.

Αυτά τα εργαλεία κοστίζουν αρκετά και συχνά προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους αγοραστές τους μια περίοδο δωρεάν δοκιμής, όπως κάποια online casino προσφέρουν στους νέους παίκτες τα μπόνους χωρίς κατάθεση ώστε να πάρουν μια γεύση από το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Με απλά λόγια, η καινοτομία αυτών των εργαλείων κυρίως έγκειται στη βελτιωμένη ανάλυση που προσφέρουν κατά τη μεγέθυνση των εικόνων. Όλοι έχουμε χρειαστεί να μεγεθύνουμε μια εικόνα ή μια φωτογραφία για να δούμε καλύτερα κάποια λεπτομέρεια όμως το αποτέλεσμα συχνά ήταν απογοητευτικό.

Όσο μεγαλύτερη η μεγέθυνση τόσο χαμηλότερη ήταν η ποιότητα της εικόνας η οποία εμφανιζόταν θολή και «πιξελιασμένη». Η έλευση της τεχνητής νοημοσύνης έλυσε αυτό το πρόβλημα αφού τώρα τα εργαλεία «ξέρουν» πώς να μεγεθύνουν μια εικόνα με ρεαλιστικό τρόπο, απίστευτη λεπτομέρεια και φυσικό αποτέλεσμα.

Πώς το Microsoft Edge ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα

Εργαλεία όπως το Gigapixel και το Super Resolution, παρότι εντυπωσιακά σε σύλληψη και εκτέλεση, περιορίζονται κυρίως στην εκτύπωση εικόνων και χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από επαγγελματίες χωρίς να έχουν εισχωρήσει στην καθημερινότητα των απλών χρηστών.

Η Microsoft μέσω του Turing επιτυγχάνει ακριβώς αυτό αφού ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη στα προγράμματα περιήγησης που όλοι χρησιμοποιούμε στους υπολογιστές και τα κινητά μας. Δεν απαιτεί καμία ενέργεια ή γνώση εκ μέρους των χρηστών οι οποίοι μπορούν να απολαμβάνουν εικόνες εξαιρετικής ποιότητας χωρίς να κάνουν τίποτα άλλο από ένα απλό σερφάρισμα στο διαδίκτυο.

Η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων στο Bing Maps έχει ήδη κάνει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα του Google Maps να ωχριούν. Και παρότι το Turing κάνει μόλις τα πρώτα του αβέβαια βήματα και δεν αποκλείεται να δούμε διάφορα αλλόκοτα ευτράπελα σαν αυτά που συναντήσαμε το ChatGPT, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά πια στη ζωή μας και δεν πρόκειται να πάει πουθενά.

Ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι το ChatGPT και το Turing είναι μόνο η αρχή. Στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τα πάντα γύρω μας. Η κριτική στάση είναι απαραίτητη προϋπόθεση και πολλές φωνές ήδη υψώνονται για τη χρήση της προς το δημόσιο συμφέρον όπως η συμπερίληψη των ατόμων με αναπηρία και η πιο εύκολη πρόσβαση στη δημόσια υγεία.

Και στην περίπτωση της δημιουργίας και της ανάλυσης εικόνων, όπως συμβαίνει σχεδόν με τα πάντα γύρω μας, υπάρχουν και όψεις που χρήζουν μεγάλης προσοχής. Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργεί εξαιρετικά ρεαλιστικές fake εικόνες οι οποίες με τη σειρά τους μεταδίδονται με ταχύτητα φωτός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι νερό στον μύλο της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα