Ιδιωτικοί υπάλληλοι ενόψει εορταστικού ωραρίου: “Θέλουμε να δουλεύουμε ανθρώπινα ωράρια”

Η έναρξη του εορταστικού ωραρίου για τα καταστήματα του Ηρακλείου βρίσκεται προ των πυλών και σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου η πρόεδρος των Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δέσποινα Δοργιάκη αναφέρθηκε στις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων.

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Δέσποινα Δοργιάκη, σημείωσε στην τοποθέτησή της:

Βρισκόμαστε ήδη λίγες μέρες μετά την έναρξη του εορταστικού ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων και ήδη αυτό που αντικρίζουμε από τις περιοδείες μας στα μεγάλα πολυκαταστήματα , και τα εμπορομάγαζα είναι

εργαζόμενες και εργαζόμενοι που στην κυριολεξία έχουν λιώσει. Έχουμε ήδη καταγγελίες για εργασία 9 και 10 ώρες τη μέρα χωρίς εβδομαδιαίο ρεπό, ωράρια λάστιχο που ανακοινώνονται τελευταία στιγμή, ωράρια μέχρι πολύ αργά το βράδυ για εργαζόμενες μητέρες.

Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλέψουν συνεχόμενα 3 Κυριακές μέσα στο Δεκέμβρη ενώ έχει ήδη προηγηθεί η Blαck Friday,τέλος Νοέμβρη και μια Κυριακή με επίσης ανοιχτά τα καταστήματα, ένα σερί δηλαδή εξόντωσης ατελείωτης κούρασης και ορθοστασίας μακριά από τις οικογένειές τους που θα φτάσει μέχρι την Πρωτοχρονιά.

Φυσικά οι μεγάλό εργοδότες του κλάδου τρίβουν τα χέρια τους τέτοιες μέρες, παραγγέλνουν στην κυβέρνηση κι εκείνη νομοθετεί σε βάρος των εργαζομένων. Μάλιστα φέτος το τερμάτισε δεν τους έφτανε το ήδη πλούσιο αντεργατικό νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά προχώρησε σε ακόμα μία διευκόλυνση για τους εργοδότες, να μεταφερθεί το δεύτερο ρεπό τους από τις 3 Κυριακές που θα δουλέψουν σε άλλη εβδομάδα.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό για τους εμποροϋπαλλήλους που καθημερινά διαχειρίζονται εισπράξεις του καταστήματος στο οποίο εργάζεται, που μεταφράζονται σε τεράστια νούμερα, την ώρα που οι ίδιοι αμείβονται με “ψίχουλα” και δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες του νοικοκυριού τους.

Δηλώνουμε στην εργοδοσία και την κυβέρνηση ότι δεν είμαστε ρομπότ, να δουλεύουμε συνεχόμενα ένα μήνα σε τέτοιους ρυθμούς ,έχουμε ανάγκες έχουμε ζωές και οικογένειες.

θέλουμε να δουλεύουμε ανθρώπινα ωράρια, να πάρουμε κανονικά το ρεπό μας και το 2ο ρεπό που δικαιούμαστε λόγω Κυριακής , δε δεχόμαστε να δουλεύουμε 10 και 12 ώρες και να μας κόβουν τα ρεπό μας επειδή πέφτουν Χριστούγεννα!

Για άλλη μία Κυριακή θα βρεθούμε στο πλάι των συναδέλφων μας εμποροϋπαλλήλων που αυτές τις μέρες δοκιμάζονται από το πρωί για ενημέρωση και παρεμβάσεις στα μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

Καλούμε όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο εμπόριο που συμφωνούν ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, που δε θέλουν να δουλεύουν τις Κυριακές που θέλουν ανθρώπινα ωράρια άδειες και ρεπό να έρθουν σε επαφή με το σωματείο μας, να γίνουν μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Μόνο έτσι μπορούμε να αντεπιτεθούμε στο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν στα χέρια τους οι εργοδότες με τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους.

Έχουμε πείρα, έχουμε κατακτήσεις και στο Ηράκλειο όπου η περιφερειακή και δημοτική αρχή αν δεν συναντούσαν την δική μας αντίσταση είχαν την πρόθεση να απελευθερώσουν παρά πέρα τις Κυριακές που είναι ανοικτά τα καταστήματα.

Έχουμε δύναμη, έχουμε δίκιο αρκεί να είμαστε περισσότεροι οργανωμένοι στο σωματείο μας.

Για όλα τα παραπάνω αλλά και επειδή δεν την παλεύουμε άλλο με την ακρίβεια και τους χαμηλούς μισθούς καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να συμμετέχουμε δυναμικά στο αποψινό Συλλαλητήριο των μαζικών φορέων 7μμ πλ.Ελευθερίας!

Keywords
Τυχαία Θέματα