Ιγμορίτιδα και Αλλεργική Ρινίτιδα: Σε τι διαφέρουν και ποια είναι η αντιμετώπιση;

Η Ιγμορίτιδα και η Αλλεργική Ρινίτιδα είναι δύο συχνές παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος που συχνά συγχέουμε μεταξύ τους. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι έχουν τόσο διαφορετικές αιτίες όσο και συμπτώματα.

Η Ιγμορίτιδα και η Αλλεργική Ρινίτιδα έχουν ως κοινό ότι επηρεάζουν την αναπνοή και μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των

ασθενών.

Η Χειρουργός ΩΡΛ Παταρίδου Ανατολή, μας βοηθάει να κατανοήσουμε τη διαφορά της Ιγμορίτιδας και της Αλλεργικής Ρινίτιδας, καθώς η σωστή διάγνωση και αντιμετώπισή τους οδηγεί όχι μόνο στη μείωση επιπλοκών, αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Τι είναι η Ιγμορίτιδα;

Η Ιγμορίτιδα είναι μια φλεγμονώδης αλλαγή στο βλεννογόνο των παραρρινίων κόλπων, δηλαδή των ιγμορείων, η οποία συνοδεύεται από συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως ρινική συμφόρηση, καταρροή, πυρετό, ακόμα και αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο.

Ουσιαστικά τα ιγμόρεια, τα οποία βρίσκονται στα οστά γύρω από τη μύτη, δημιουργούν ένα σύστημα μέσα στο οποίο ο αέρας κυκλοφορεί φυσιολογικά. Η διατάραξη αυτής της ροής, παρουσιάζεται με υπερβολική συσσώρευση βλέννας στα ιγμόρεια, οδηγώντας στη γνωστή σε όλους μας πάθηση.

Τι είναι η Αλλεργική Ρινίτιδα;

Η Αλλεργική Ρινίτιδα προκαλείται από αντιδράσεις του οργανισμού σε αλλεργιογόνα όπως γύρη, σκόνη, ή τρίχες ζώων και άλλα. Η επαφή με αυτές τις ουσίες πραγματοποιείται κυρίως μέσω της ρινικής κοιλότητας και της αναπνοής.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά συχνή πάθηση, η οποία εμφανίζεται λόγω του ότι οργανισμός αδυνατεί να φτιάξει αντισώματα για συγκεκριμένα αλλεργιογόνα.

Χαρακτηρίζεται από φαγούρα στη μύτη, συχνό φτέρνισμα και ρινική καταρροή, συμπτώματα που εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Ποιες διαφορές έχουν στα αίτια και τα συμπτώματα;

Παρόλο που και οι δύο παθήσεις επηρεάζουν την περιοχή της μύτης, τα αίτια, όπως και τα συμπτώματά τους διαφέρουν.

Η Ιγμορίτιδα μπορεί να εμφανιστεί εξαιτίας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, από ρινικούς πολύποδες και στραβό ρινικό διάφραγμα. Άλλα αίτια μπορεί να είναι το κάπνισμα, η ηλικία αλλά και οι απότομες μεταβολές ατμοσφαιρικής πίεσης, όπως οι πτήσεις και οι καταδύσεις.

Η Αλλεργική Ρινίτιδα προκαλείται από την επαφή με σκόνη, ακάρεα, γύρη, τρίχες ζώων, φτερά πτηνών και άλλα αλλεργιογόνα.

Τα συμπτώματά τους ωστόσο μπορεί να μοιάζουν, για το λόγο αυτό οι δύο παθήσεις μπορεί να συγχέονται και να “μπερδεύουν” τον ασθενή.

Συχνά συμπτώματα ΙγμορίτιδαςΚαταρροήΜπούκωμαΒήχαςΠυρετόςΖάληΕνοχλήσεις στο φάρυγγα και στα αυτιάΣυχνά συμπτώματα Αλλεργικής ΡινίτιδαςΜπούκωμαΑδυναμία όσφρησηςΦαγούρα στα ρουθούνιαΦτέρνισμαΠονοκέφαλοςΚακής ποιότητας αναπνοή από τη μύτηΙγμορίτιδα και Αλλεργική Ρινίτιδα: Αντιμετώπιση

Η έγκαιρη διάγνωση της Ιγμορίτιδας είναι άκρως σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή με αποσυμφορητικά σπρέι, ειδικά διαλύματα ή και αντιβίωση.

Στις περιπτώσεις που παρά τη θεραπεία τα συμπτώματα παραμένουν, η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την ιδανική λύση. Πρόκειται για ένα ανώδυνο χειρουργείο, που επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η Αλλεργική Ρινίτιδα μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με παραδοσιακές φαρμακευτικές μεθόδους, όπως αντιϊσταμινικά φάρμακα και σπρέι κορτιζόνης. Στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα δυσχεραίνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενή, η οριστική θεραπεία πραγματοποιείται με ενδοσκοπικό χειρουργείο.

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική επέμβαση που απαλλάσσει τον ασθενή από τα συμπτώματα. Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πιο υγιεινό μοντέλο ζωής, δίνοντας σημασία στη σωστή διατροφή και τη συχνή άσκηση.

Βελτιώστε το επίπεδο ζωής σας

Οι δύο αυτές παθήσεις πλήττουν καθημερινά τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο ζωής κάθε ασθενή.

Αντιμετωπίζετε συμπτώματα που μοιάζουν με της Ιγμορίτιδας ή της Αλλεργικής Ρινίτιδας; Η Χειρουργός ΩΡΛ Παταρίδου Ανατολή, με έτη εμπειρίας και γνώσεων, σας προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις διάγνωσης και θεραπείας.

Επικοινωνήστε μαζί της σήμερα και διασφαλίστε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση για το πρόβλημά σας!

Keywords
Τυχαία Θέματα