Κάννες: «Μυστικός» κατάλογος αντρών κακοποιητών απειλεί να τινάξει το φεστιβάλ κινηματογράφου στον αέρα

Για καλούς αλλά και για κακούς λόγους, εντός και εκτός του κόκκινου χαλιού, τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στις γυναίκες ενόψει του φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών αυτή την εβδομάδα.

Καθώς η αφρόκρεμα του γυναικείου κινηματογραφικού ταλέντου, μεταξύ των οποίων η Μέριλ Στριπ του Χόλιγουντ και η Άντρεα Άρνολντ της Βρετανίας, ετοιμάζονται να λάβουν σημαντικά βραβεία καριέρας, ένα σκοτεινό σύννεφο απειλεί να φέρει μεγάλη μπόρα. Αναμένεται ότι θα δημοσιοποιηθούν νέες καταγγελίες για κακοποίηση γυναικών στην ευρωπαϊκή βιομηχανία του θεάματος, οι οποίες ενδέχεται να επισκιάσουν τη λάμψη

μιας φεμινιστικής Κρουαζέτ.

Οι γυναίκες στο επίκεντρο για όλους τους λόγους

Τα επιτεύγματα της Στριπ στην οθόνη θα τιμηθούν με τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στην τελετή έναρξης, ενώ μια μέρα αργότερα η Άρνολντ, η καταξιωμένη Βρετανίδα σκηνοθέτις, θα λάβει το διάσημο βραβείο Carosse d’Or από τη γαλλική συντεχνία σκηνοθετών.

Και την Κυριακή μια άλλη σημαίνουσα προσωπικότητα του βρετανικού κινηματογράφου θα τιμηθεί με το βραβείο Women in Motion Award σε ένα πλούσιο δείπνο, όταν η υπέρμαχος της διαφορετικότητας Ντόνα Λάνγκλεϊ, πρόεδρος και διευθύντρια περιεχομένου της NBCUniversal, θα τιμηθεί με το βραβείο Women in Motion Award.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονιά που βλέπουμε επίσης την Αμερικανίδα σκηνοθέτιδα Γκρέτα Γκέργουιγκ, γνωστή για την ταινία Barbie του περασμένου καλοκαιριού, να προεδρεύει μιας κριτικής επιτροπής στην οποία συμμετέχουν επίσης οι Εύα Γκριν και Λίλι Γκλανστόουν. Αλλά η ιστορία του 77ου φεστιβάλ δεν θα είναι μόνο θετική για τις γυναίκες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Le Figaro και του σατιρικού περιοδικού Le Canard enchaîné, οι διοργανωτές του φεστιβάλ συγκρότησαν ομάδα διαχείρισης κρίσεων για να απαντήσουν στις κατηγορίες

Η Μέριλ Στριπ θα τιμηθεί με τιμητικό Χρυσό Φοίνικα / Photo: Wikimedia Commons

Η «μυστική» λίστα με τα ονόματα

Ενόψει της ετήσιας συνάντησης στην Κυανή Ακτή, στη Γαλλία διαδόθηκαν φήμες για την ύπαρξη ενός μυστικού καταλόγου 10 ανδρών της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ηθοποιών και σκηνοθετών, οι οποίοι υπήρξαν βίαιοι προς τις γυναίκες.

Τα ονόματα, που χαρακτηρίζονται ως «εκρηκτικά», πιστεύεται ότι έχουν σταλεί ανώνυμα στο Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο Παρίσι, μαζί με άλλες κορυφαίες εταιρείες χρηματοδότησης κινηματογραφικών ταινιών στη Γαλλία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Le Figaro και του σατιρικού περιοδικού Le Canard enchaîné, οι διοργανωτές του φεστιβάλ συγκρότησαν ομάδα διαχείρισης κρίσεων για να απαντήσουν στις κατηγορίες. Οι ταινίες ενδέχεται να πρέπει να διαγραφούν από το πρόγραμμα προβολών, εάν περιλαμβάνουν ονόματα που εμπλέκονται.

Η Βρετανίδα σκηνοθέτις Andrea Arnold θα λάβει το σημαντικό βραβείο Carosse d’Or / Photo: Wikimedia Commons

Η ταινία της Τζουντίθ Γκοντρές

Οι επικείμενες αποκαλύψεις μπορεί να αποδειχθούν κατάλληλη αφορμή για την πρεμιέρα της Τετάρτης μιας μικρού μήκους γαλλικής ταινίας, Moi Aussi, σχετικά με την κακοποίηση στη βιομηχανία. Η ταινία, η οποία προστέθηκε στο πρόγραμμα Un Certain Regard του φεστιβάλ την τελευταία στιγμή, προβλέπεται να αποδειχθεί εξίσου εμπρηστική με τη λίστα, λόγω του συναισθηματικού της περιεχομένου.

Γυρισμένη από την ηθοποιό Τζουντίθ Γκοντρές, που έχει χαρακτηριστεί «πρέσβειρα του #MeToo» στη Γαλλία, βασίζεται στα λόγια πολλών γυναικών που συνέβαλαν και έχει τη μορφή χορωδιακού έργου, ενώνοντας διαφορετικές προσωπικές μαρτυρίες. «Ξαφνικά, μπροστά μου ήταν ένα πλήθος θυμάτων, μια πραγματικότητα που αντιπροσώπευε και τη Γαλλία, τόσες πολλές ιστορίες από όλα τα κοινωνικά υπόβαθρα και τις γενιές», εξήγησε η Γκοντρές. «Τότε το ερώτημα ήταν, τι θα έκανα με αυτές; Τι κάνεις όταν συγκλονίζεσαι από αυτά που ακούς, από τον τεράστιο όγκο των μαρτυριών;».

Οι δύο Γάλλοι σκηνοθέτες

Η 52χρονη ηθοποιός συγκλόνισε για πρώτη φορά τον γαλλικό κινηματογράφο τον Φεβρουάριο, όταν κατηγόρησε τους σκηνοθέτες Ζακ ντουαγιόν και Μπενουά Ζακό ότι τη βίασαν τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν έφηβη.

Ο 77χρονος Ζακό, είπε η Γκοντρές, είχε σχέση μαζί της όταν εκείνη ήταν κάτω από την ηλικία συναίνεσης. Ο ίδιος αρνείται ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα και έχει πει ότι ήταν «υπό την επήρεια της γοητεία της». Ισχυρίζεται ότι ο 80χρονος Ντουαγιόν την ανάγκασε να συμμετάσχει σε μια αχρείαστη σεξουαλική σκηνή στην ταινία του La Fille de 15 ans (Το 15χρονο κορίτσι) του 1989. Λέει ότι συμφώνησε να συμμετάσχει στη σκηνή, στην οποία έπαιξε και ο ίδιος, και αρνείται τον βιασμό ή την επίθεση.

Η Γκοντρές επιβεβαίωσε τις κατηγορίες της ένα μήνα αργότερα με μια ομιλία στα υψηλού κύρους βραβεία Σεζάρ της Γαλλίας, στην οποία υποστήριξε ότι η κινηματογραφική βιομηχανία αποτελούσε κάλυψη για την εκμετάλλευση ανήλικων ηθοποιών.

Η 52χρονη ηθοποιός συγκλόνισε για πρώτη φορά τον γαλλικό κινηματογράφο τον Φεβρουάριο, όταν κατηγόρησε τους σκηνοθέτες Ζακ ντουαγιόν και Μπενουά Ζακό ότι τη βίασαν τη δεκαετία του 1980, όταν ήταν έφηβη

«Εξίσου ταπεινωτικό και συναρπαστικό»

Η επίδραση των νέων καταγγελιών για κακοποίηση και όλων των τιμητικών διακρίσεων που απονέμονται σε γυναίκες με επιρροή θα σημάνει σίγουρα ότι η έναρξη του φεστιβάλ του 2024 θα είναι σε έντονη αντίθεση με πέρυσι. Τον περασμένο Μάιο, διαδηλωτές στην Κρουαζέτ αντιτάχθηκαν στην εμφάνιση του Τζόνι Ντεπ στην εναρκτήρια ταινία, Jeanne du Barry. Ήταν θυμωμένοι για τις πρόσφατες καταγγελίες εναντίον του για κακοποίηση που αφορούσαν την πρώην σύζυγό του Άμπερ Χερντ, οι οποίες οδήγησαν στην ήττα του σε βρετανική δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση, αν και ένα μήνα αργότερα κέρδισε παρόμοια δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση σε αμερικανικό δικαστήριο.

Ένας πιο προοδευτικός τόνος θα δοθεί από την εναρκτήρια βράβευση της Στριπ, σε αναγνώριση των «αμέτρητων αριστουργημάτων» μέσα στα 50 χρόνια κινηματογράφου. «Το να στέκομαι στη σκιά εκείνων που έχουν τιμηθεί στο παρελθόν είναι εξίσου ταπεινωτικό και συναρπαστικό», δήλωσε η Στριπ στο άκουσμα της βράβευσης.

Στις προηγούμενες νικήτριες του βραβείου Women In Motion περιλαμβάνονται οι Τζέιν Φόντα, Σάλμα Χάγιεκ, Βαϊόλα Ντέιβις και πέρυσι η Μισέλ Γιο.

Η θρυλική ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ ήταν μεταξύ εκείνων που αρχικά υποβάθμισαν τη σημασία της δίωξης της κακής συμπεριφοράς των ανδρών, υπερασπιζόμενοι το λεγόμενο «δικαίωμά τους να ενοχλούν»

«Σοκαρισμένη και αηδιασμένη»

Η Άντρεα Άρνολντ, της οποίας η νέα ταινία, Bird, προβάλλεται φέτος στο κύριο διαγωνιστικό τμήμα, θα παραλάβει το βραβείο της μετά την προβολή της ταινίας της Red Road του 2006, την Τετάρτη. Η ταινία διαδραματίζεται στη Γλασκώβη και αφηγείται μια ψευδή κατηγορία βιασμού που διατυπώνεται εκδικητικά από μια γυναίκα χειριστή κάμερας ασφαλείας.

Το μέλος της κριτικής επιτροπής Εύα Γκριν είναι μία από τις πιο γνωστές ηθοποιούς που έχουν κατηγορήσει τον Χάρβεϊ Γουένστιν για ανάρμοστες προσεγγίσεις. Το 2017 η ηθοποιός δήλωσε ότι αναγκάστηκε να απωθήσει τον παραγωγό κατά τη διάρκεια μιας επαγγελματικής συνάντησης στο Παρίσι. «Τη γλίτωσα χωρίς να προχωρήσει περαιτέρω, αλλά η εμπειρία με άφησε σοκαρισμένη και αηδιασμένη», είπε.

Η αργή αντίδραση της Γαλλία στο #MeToo

Η αντίδραση στο κίνημα #MeToo στη Γαλλία ήταν πιο αργή και διαφοροποιημένη από ό,τι στην Αμερική. Η θρυλική ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ ήταν μεταξύ εκείνων που αρχικά υποβάθμισαν τη σημασία της δίωξης της κακής συμπεριφοράς των ανδρών, υπερασπιζόμενοι το λεγόμενο «δικαίωμά τους να ενοχλούν».

Αλλά την περασμένη εβδομάδα οι Γάλλοι νομοθέτες συμφώνησαν σε μια κυβερνητική έρευνα για τη σεξουαλική και έμφυλη βία σε όλους τους τομείς των παραστατικών τεχνών και της μόδας της χώρας.

Και το φθινόπωρο, ο Γάλλος ηθοποιός Ζεράρ Ντεπαρντιέ, δικάζεται με την κατηγορία ότι επιτέθηκε σεξουαλικά σε δύο γυναίκες στα γυρίσματα της ταινίας Τα πράσινα παντζούρια. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό σε μια άλλη υπόθεση και βρίσκεται υπό έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς για επίθεση. Αρνείται όλες τις κατηγορίες.

in.gr

*Με στοιχεία από theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα