Καρκίνος του μαστού – Τα τρία αισιόδοξα μηνύματα από τις μαίες του Κ.Υ. Χανίων

Η πρόληψη σώζει! Αυτό είναι το μήνυμα που κοινοποιούν με κάθε τρόπο και μέσο οι μαίες του Κ.Υ. Χανίων.

Με αφορμή τον προηγούμενο μήνα που ήταν αφιερωμένος στον καρκίνο του μαστού οι μαίες του Κ.Υ. σε ανακοίνωσή τους αναφέρονται στα τρία αισιόδοξα μηνύματα:

«Είναι ο συγκεκριμένος μήνας, ο δεύτερος του φθινοπώρου, ο Οκτώβριος, ο μήνας ενεργοποίησης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Είναι ο μήνας του χρόνου, που από το 1985 καθιερώθηκε ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού σε μια διεθνή εκστρατεία για την αφύπνιση του γυναικείου

πληθυσμού, όσον αφορά την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της πιο συχνής εμφανιζόμενης κακοήθειας στις γυναίκες. Είναι ο μήνας, που εμάς, τις μαίες του Κ.Υ. Χανίων, κάθε χρόνο μας κάνει να θέλουμε να «φωνάξουμε» σε όλες τις γυναίκες πως η έγκαιρη διάγνωσή του καρκίνου του μαστού αποτελεί την πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Γι’ αυτό κάθε τέτοιο μήνα ζητάμε από τα ηλεκτρονικά μέσα του νομού μας, να μας «φιλοξενήσουν» στις σελίδες τους και ανταποκρίνονται πάντα πρόθυμα, για να σας μεταφέρουμε όλοι μαζί και πάλι το μόνο σίγουρο μήνυμα που διασφαλίζει την υγεία όλων μας. Το μήνυμα είναι ένα: Η πρόληψη σώζει!!! Κύριος ρόλος της πρόληψης είναι η αποφυγή του πρώιμου θανάτου και η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σε συνδυασμό με την καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό είναι το ζητούμενο για ‘μας, για τα παιδιά μας, για τους γονείς μας, για τους αγαπημένους μας και στη σύγχρονη εποχή δεν είναι ανέφικτο.

Μέσα από αυτήν, λοιπόν την επικοινωνία μας διαλέξαμε φέτος να σας μεταφέρουμε ότι θεωρούμε πιο αισιόδοξο!
Αισιόδοξο λοιπόν, είναι τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία. Ναι!, παραμένει ο καρκίνος του μαστού, ο πιο συχνός καρκίνος του γυναικείου πληθυσμού και ναι!, είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες. Όμως οι επιδημιολογικές μελέτες μας έδειξαν πως το screening του γυναικείου πληθυσμού με μαστογραφία έχει ελαττώσει αποτελεσματικά, όπου εφαρμόστηκε καθολικά, τη θνητότητα από τη νόσο.

Το δεύτερο «αισιόδοξο» που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας είναι η γνώση της αυτοεξέτασης του μαστού, η οποία αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για όλες μας καθώς μας εξοικειώνει με το στήθος μας, με τη φυσιολογική εμφάνιση και υφή του και τυχόν αλλαγές θα μας κινητοποιήσουν, να απευθυνθούμε στον ειδικό γιατρό, νωρίτερα.

Ελάτε, στο ιατρείο μας, όλο το μήνα και όχι μόνο, παραμερίζοντας, φόβους, ανησυχίες και προκαταλήψεις να σας ενημερώσουμε εξατομικευμένα, αναλυτικά και έγκυρα το πως και το πότε της σωστής αυτοεξέτασης! Δαπανώντας 10 λεπτά από το χρόνο σας κάθε μήνα, θα είναι αρκετά ώστε να εξασκηθείτε και σύντομα να πραγματοποιείτε μια καλή αυτοεξέταση .Να σημειώσω ότι σε καμία περίπτωση η αυτοεξέταση δεν πρέπει να συγχέεται με μια ιατρική, κλινική εξέταση από ειδικό μαστολόγο και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα απαραίτητα μέτρα προληπτικού ελέγχου που είναι αναμφισβήτητα η ψηφιακή μαστογραφία, υπεύθυνη για μείωση 30% της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού.
Και αυτό ήταν το τρίτο «αισιόδοξο» που είχαμε να μοιραστούμε μαζί σας!

Μην αμφισβητείται το γεγονός πως η φροντίδα του εαυτού μας στο σύνολό του, που περιλαμβάνει πολλές και διαφορετικές συνήθειες, μας εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, προσφέροντάς μας ευεξία και καλή σωματική υγεία. Η σωστή διατροφή, η άθληση και η προσοχή σε θέματα υγείας που μας αφορούν, θα μπορούσαν ενδεικτικά να αναφερθούν ως παράγοντες που συμβάλλουν στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής.
Καλό μήνα !!!
Καλά αποτελέσματα στις προληπτικές σας εξετάσεις !!!
Σας περιμένουμε ….

Δουμένη Ευαγγελία
Μαία
Κ.Υ. Χανίων»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καρκίνος, Κ Υ, Χανίων,karkinos, k y, chanion