Καθηγητές Πολυτεχνείου Κρήτης: Ζητάμε να βελτιωθεί το δικό μας πανεπιστήμιο

Με φόντο τις συνεχιζόμενες φοιτητικές κινητοποιήσεις και την αναταραχή στους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας από το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ετέθη σε διαβούλευση και αφορά, σε ένα τμήμα του, τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης πραγματοποίησαν σήμερα ανοιχτή συζήτηση στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Η εκδήλωση αφορούσε στο δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και σε όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ο καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής

του Πολυτεχνείου Κρήτης, Νίκος Σκουτέλης, ξεκαθάρισε αρχικά ότι αυτού του είδους οι ζυμώσεις πρέπει να γίνονται εντός του πανεπιστημίου και όχι εκτός αυτού, με ανοιχτά και όχι κλειστά δηλαδή πανεπιστήμια.

Αυτό που αποτελεί όπως είπε ο κ. Σκουτέλης πρώτιστη ανησυχία είναι η χρηματοδότηση των ΑΕΙ η οποία δεν έχει αυξηθεί ουσιαστικά και οι όποιες αυξήσεις δεν είναι πραγματικές αλλά εμφανίζονται έτσι λόγω πληθωρισμού.

«Εκείνοι που υποστηρίζουν το μη κρατικό πανεπιστήμιο είναι αυτοί που παράλληλα προτάσσουν στον απλό κόσμο που βλέπει την τηλεόρασή του, ότι το πανεπιστήμιο βρίσκεται σε μεγάλο χάλι γιατί είναι κλειστές οι σχολές, γιατί τα ενοίκια στις πόλεις είναι υψηλά κλπ. Δεν υπάρχει όμως μέριμνα για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο. Μια τελευταία έρευνα που διάβασα υποστηρίζει ότι το ποσό που δίνει το κράτος στον φοιτητή είναι 2000 ευρώ ανά κεφαλή, στην Ιταλία είναι 4000 ευρώ και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες πολύ υψηλότερα. Άρα εμείς ζητάμε να βελτιωθεί το δικό μας πανεπιστήμιο. Όσον αφορά το παράδειγμα της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, δεν είναι καλά παραδείγματα γιατί φοβάμαι ότι εκεί η επιστήμη υποβαθμίζεται σε εμπόριο. Ίδια είναι η άποψη και πολλών άλλων συναδέλφων. Δεν είμαστε όμως και υπέρ της τελείως αντίθετης κατάστασης που κάνει λόγο για μπάχαλα, καταλήψεις και καταστροφές».


Τ.Λ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Καθηγητές Πολυτεχνείου Κρήτης, Ζητάμε,kathigites polytechneiou kritis, zitame