Κίνητρα σε νέους επιχειρηματίες με δύο προγράμματα από το ΕΣΠΑ – Χρηματοδότηση έως και 50% του κεφαλαίου

Να ξεκινήσουν νέα τουριστική (και όχι μόνο) επιχείρηση με χρήματα που έως κάποιο ποσοστό (έως και 50%) θα δοθούν από το κράτος θα έχουν την ευκαιρία -και πάλι μετά από μια πενταετία- χιλιάδες νέοι και μελλοντικοί επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Με προσωπικό κεφάλαιο 20.000, 50.000 ή ακόμα και 100.000 ευρώ και επιχορήγηση άλλα τόσα, θα μπορέσουν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι να στήσουν τη δική τους επιχείρηση.

Άμεσα, από τον τρέχοντα μήνα άνοιξε παράθυρο για στήριξη δημιουργίας νέων τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και για νεοσύστατες

επιχειρήσεις από νέους που έχουν ένα μικρό επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο θα λάβει 45%-50% επιχορήγηση.

Με αφορμή τα δύο νέα αυτά προγράμματα που θα τρέχουν παράλληλα το τελευταίο δίμηνο του 2023, πραγματοποιήθηκε σήμερα ενημερωτική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Χανίων από το τμήμα Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου και παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης – Ταμείου Συνοχής του υπουργείου εθνικής οικονομίας, Γιώργου Ζερβού.

O κ. Γιώργος Ζερβός

Όπως τονίστηκε από τον κ. Ζερβό, “θα διατεθούν συνολικά 350 εκατ. ευρώ, μέσω των δύο νέων προγραμμάτων (160+190 εκ. ευρώ), αποκλειστικά για τουριστικές ή και άλλες νεοσύστατες επιχειρήσεις και νέους επαγγελματίες, εφόσον έχουν κάνει έναρξη εργασιών μέσα στο 2023, βρίσκονται υπό σύσταση ή θα συστήσουν μέσα στην τρέχουσα χρονιά”.

Σημειώνεται ότι με κωδικούς Taxisnet, όλοι οι ενδιαφερόμενοι (και όχι μόνο οι λογιστές και οι οικονομικοί σύμβουλοι) θα μπαίνουν στην πλατφόρμα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (opske.gr) για να κάνουν τις αιτήσεις χρηματοδότησης.

Η περίμετρος των δικαιούχων θα καθορίζεται από συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) Έμφαση θα δοθεί στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Οι τελικές λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές με την προκήρυξη των δράσεων, ωστόσο ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου να κυμαίνεται από 80.000 έως 400.000 ευρώ στον τομέα του τουρισμού ή από 40.000 έως 400.000 ευρώ στον τομέα του εμπορίου, της μεταποίησης και των υπηρεσιών.

Πιο αυστηρά τα κριτήρια

Σε σύγκριση με αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος από Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και ΕΣΠΑ (έως το 2018 τουλάχιστον, όπου δίνονταν κατά κόρον χρηματοδοτήσεις 40% και άνω για νεοσύστατες επιχειρήσεις), το νέο πρόγραμμα θα έχει πιο ευρωπαϊκά και αυστηρά κριτήρια διασφάλισης της ποιότητας, της ωριμότητας και της βιωσιμότητας του επενδυτικού σχεδίου, προκειμένου να καταθέσει ο υποψήφιος δικαιούχος την πρόταση για δημιουργία της δικής του επιχείρησης.

Για να συμμετάσχει κανείς θα πρέπει να επιλέξει ένα από τα δύο προγράμματα, με έναν μόνο ΚΑΔ και σε μία μόνο περιφέρεια της χώρας. Στο ξενοδοχειακό / τουριστικό πρόγραμμα νέων επιχειρήσεων θα χρηματοδοτείται η δημιουργία για ξενοδοχεία 4 αστέρων και άνω με τουλάχιστον 12 κλίνες, ξενοδοχειακά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων του Π.Δ. 33/197 ή κάμπινγκ 3 αστέρων και άνω.

Επίσης, καλύπτονται:

Επιπλωμένες τουριστικές κατοικίες (τουλάχιστον τρεις στο ίδιο σήμα ΜΗΤΕ) ήενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα με ελάχιστη δυναμικότητα 12 κλινών, κατηγορίας από 4 κλειδιά και άνω.

Δεν αρκεί όμως η απλή δήλωση προθέσεων. Τίθενται αυξημένα κριτήρια διασφάλισης της σοβαρότητας του επενδυτικού σχεδίου και απαιτείται να υπάρχουν ακριβή στοιχεία υλοποίησής του. Θα πρέπει ο υποψήφιος δικαιούχος να ορίσει ξεκάθαρα σε ποια ακριβώς περιοχή ενεργοποιείται εντός της περιφέρειας, την οποία έχει δηλώσει. Και αυτό πρέπει να αποδεικνύεται με έγγραφα ή άλλα στοιχεία.

“Δίνεται λοιπόν η ευκαιρία σε νέους επιχειρηματίες να εκκινήσουν με προσωπική ατομική εργασία, ακόμα κι αν δεν διαθέτουν άμεσα κάποιον αριθμό εργαζομένων σε αυτές. Ωστόσο, σχεδιάζεται και να μπορεί να λάβει και επιπλέον επιχορήγηση κάθε επιχείρηση που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τις οποίες θα διατηρήσει και την επόμενη χρονιά, υπερβαίνοντας έτσι ίσως τελικά η επιδότηση και το 50%” τονίστηκε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση που έγινε στο ΕΒΕΧ.

Με πληροφορίες από newmoney.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνητρα, ΕΣΠΑ – Χρηματοδότηση,kinitra, espa – chrimatodotisi