Κοριοί: Πώς έφθασαν στην χώρα μας – Πως αντιμετωπίζονται και ποια μέρη… αγαπάνε

Ραγδαία και εύκολα εξαπλώνονται οι κοριοί. Μετά την «κυριαρχία» τους στην Γαλλία, στην Αγγλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι κοριοί πέρασαν και τα ελληνικά σύνορα, καθώς ανιχνεύτηκαν και στην Ελλάδα.

Θύμα της εισβολής κοριών φέρεται να έπεσε ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στη νοτιοανατολική Αττική, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου Εργαζομένων Επισιτισμού, Γιώργου Χοτζόγλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο η αποκάλυψη έγινε

από υπάλληλο του ξενοδοχείου, ο οποίος προέβη σε καταγγελία, ενδεχομένως έπειτα από αναφορά πελάτη ή εργαζόμενου για τσίμπημα.

Μάλιστα, αυτό που ανησυχεί είναι η περίπτωση οι κοριοί να έχουν εισέλθει στα στρώματα και να έχουν γεννήσει, γεγονός που κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη και κοστοβόρα καθώς τα στρώματα πρέπει να αντικατασταθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι κοριοί έφτασαν, από μια παρέα Γάλλων συνταξιούχων τουριστών, όπου το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση. Μάλιστα το πρόβλημα μετανάστευσε στην Μεγάλη Βρετανία και στην Ισπανία σε μικρότερο μέγεθος.

Ποια είναι τα σημάδια της εισβολής κοριών;

Για μερικούς ανθρώπους, σπυράκια με φαγούρα και εξανθήματα που εμφανίζονται στο δέρμα είναι το πρώτο σημάδι ότι έχουν δαγκωθεί από κοριό. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν αρκεί να βασιζόμαστε σε αυτό ως τη μόνη επιβεβαίωση μιας προσβολής, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται στα δαγκώματα. Ενώ τα τσιμπήματα προκαλούν ερεθισμό του δέρματος, συνήθως δεν οδηγούν σε άλλα προβλήματα υγείας, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Βρετανίας.

Τα τσιμπήματα κοριών μπορεί επίσης να παρουσιαστούν ως πληγές που προκαλούνται από άλλα έντομα, σύμφωνα με το Enviromental Protection Agency (EPA), καθιστώντας μια προσβολή πιο δύσκολο να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, δίνοντας στα ζωύφια περισσότερο χρόνο για αναπαραγωγή.

Άλλα σημάδια περιλαμβάνουν περιττώματα που μπορεί να μοιάζουν με σκοτεινές κηλίδες. Αυτά μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε έχει βρεθεί ένας κοριός, συμπεριλαμβανομένων χαλιών και στρωμάτων. Το EPA συνιστά να ελέγχετε τα κλινοσκεπάσματα για λεκέδες, αυγά και μικροσκοπικά τσόφλια αυγών, μαζί με περιβλήματα κελυφών που είναι συνήθως ανοιχτό κίτρινο.

Εντείνεται η ανησυχία

Κι ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται προς το παρόν σε μία μόνο πτέρυγα ξενοδοχείου, η ανησυχία είναι διάχυτη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η αλήθεια πάντως είναι πως οι εικόνες που έρχονται από την Βρετανία με μικρά παιδιά να έχουν γεμίσει κοκκινίλες από τα τσιμπήματα των κοριών προκαλούν εύλογα την ανησυχία των γονιών.

«Μπορεί ο κοριός να προκαλεί το έντομο εξάνθημα αλλά από την άλλη δεν μεταδίδουν λοιμώξεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η αν. καθηγήτρια δερματολογίας, Ζωή Απαλλά.

Και μπορεί ο κοριός να μην μεταδίδει ασθένειες, όπως τα κουνούπια και τα τσιμπούρια, όμως οι εικόνες με τους δρόμους του Παρισιού να έχουν γεμίσει με στρώματα που έχουν πετάξει οι απηυδυσμένοι κάτοικοι προκαλούν προβληματισμό.

Την ίδια στιγμή, τα φάρμακα για τα τσιμπήματα τείνουν προς εξάντληση τόσο στη Γαλλία όσο και την Βρετανία, με τους τουρίστες να φεύγουν από την πόλη του φωτός άρον – άρον.

«Κοριός μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως πλοία, αεροπλάνα και λεωφορεία»
Το πρόβλημα με τους κοριούς πάντως υπήρχε ανέκαθεν, σπεύδει να τονίσει ο Γιώργος Λάμπρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ) μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο – ταξιδευτή, δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε. Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία. Ο κοριός θα ψάξει να βρει ένα χώρο σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν ‘γάζωμα’» εξήγησε ο κ. Λάμπρου.

«Θα τους δούμε σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα. Δεν πρέπει πάντως να μας πιάνει πανικός. Είναι κάτι το οποίο λύνεται. Υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης. Δεν πρέπει να προχωράμε σε ακραία μέτρα και σίγουρα να εκθέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είδαμε να γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών από ιδιώτες σε επιφάνειες που θα ακουμπήσει δέρμα, δηλαδή σε καναπέδες, σε στρώματα, σε καρέκλες κτλ. Έχουμε δει ακόμα να γίνονται ψεκασμοί. Κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητο» τόνισε.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα με τους κοριούς

«Το πώς θα τους απωθήσουμε με κάποια μέσα είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκριζωθούν» σχολιάζει ενώ σημειώνει ότι «αυτό που δεν συμπαθούνε είναι σίγουρα οι ακραίες θερμοκρασίες, δηλαδή η μεγάλη ζέστη και το πολύ κρύο».

Για την αντιμετώπιση των κοριών εντός των κατοικιών, επισημαίνει ότι «αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος είναι ένα σχολαστικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, την οποία θα κατευθύνει στις διάφορες ρωγμές του σπιτιού αν υπάρχουν. Για τα στρώματα ένας ακόμη τρόπος είναι η χρήση ατμοκαθαριστή, αρκετές φορές, ιδίως αν ένα στρώμα ή ένα πάπλωμα δεν έχει μεγάλο πάχος, καθώς η θερμοκρασία σκοτώνει τα αυγά και τις νεαρές προνύμφες που μπορεί να υπάρχουν μέσα στο στρώμα». Για τα ρούχα και τα υποστρώματα που είναι μικρότερα σε μέγεθος υπάρχει η δυνατότητα να πλυθούν με πολύ ζεστό νερό ή να στεγνώσουν σε σχετικά υψηλή θερμοκρασία στο στεγνωτήριο.

«Αν σηκώσει κανείς το στρώμα για να δει από κάτω ή ψάξει μέσα σε αυτό, ανοίγοντας ενδεχομένως κάποιο φερμουάρ θα μπορεί να δει αν υπάρχουν τυχόν έντομα ή διάφορα άλλα στοιχεία που μαρτυρούν ότι υπήρχε εκεί κάποιος ζωντανός οργανισμός. Τέτοια στοιχεία είναι μαύρα στίγματα ή κάποιοι μεταχρωματισμοί. Αυτό μπορεί να φανεί με μια προσεκτική μελέτη στο στρώμα. Αν κάποιος ξέρει τι κοιτάει και το δει λίγο σχολαστικά μπορεί να διαπιστώσει την παρουσία προβλήματος» προσθέτει.

Τα μέρη που προτιμούν οι κοριοί

Σχετικά με τα μέρη που προτιμούν οι κοριοί, αναφέρει ότι «τους αρέσει πάρα πολύ να στριμώχνονται σε κρυφά και σκοτεινά μέρη, τείνουν να συγκεντρώνονται σε στρώματα, σε καναπέδες, σε ρωγμές από τοίχους, σε ρωγμές από παλιές ξύλινες κατασκευές, σε μοκέτες και χαλιά και μέσα εκεί είναι σχετικά προστατευμένοι. Εκεί, άλλωστε, είναι δύσκολο να τους δούμε γιατί την ημέρα δεν κυκλοφορούν και πολλές φορές είναι δύσκολο να τους καταπολεμήσουμε και με ψεκασμούς με εντομοκτόνα».

newpost.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κοριοί,korioi