Κρήτη: Πολίτες και επιχειρήσεις μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους ρεύμα μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας

Οι Ενεργειακές Κοινότητες αποτελούν ένα βήμα στην ενεργειακή μετάβαση και καθιστούν τον πολίτη αλλά και τον επαγγελματία όχι μόνο καταναλωτή αλλά και παραγωγό ενέργειας. Μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων οι πολίτες μεμονωμένα αλλά και επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα δικό τους σύστημα παραγωγής ενέργειας, θα μπορούν να αποκτήσουν το δικό τους ρεύμα αποφεύγοντας το πολύ μεγάλο κόστος που απαιτεί η εγκατάσταση ενός συστήματος παραγωγής ενέργειας στο σπίτι τους ή την επιχείρησή τους.

Είναι κατά κάποιο τρόπο ένας ενεργειακός συνεταιρισμός στον οποίο

κάποιος μετέχει επενδύοντας αρχικά ένα ποσό ανάλογα με την ενεργειακή του κατανάλωση, ώστε με αυτόν τον τρόπο να αποκτήσει ένα φωτοβολταϊκό που βρίσκεται σε απομακρυσμένη από αυτόν περιοχή, τη μέριμνα του οποίου θα έχει η Ενεργειακή Κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της Κοινότητας δεν πληρώνουν χρέωση ενέργειας στους λογαριασμούς ρεύματος, αφού το ρεύμα τους ουσιαστικά θα το παράγουν οι ίδιοι.

Ενημέρωση για τις Ενεργειακές Κοινότητες πραγματοποιήθηκε σήμερα στον δήμο Χανίων, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού δράσεων ενημέρωσης των πολιτών για την ενεργειακή μετάβαση που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης. Στο νησί η Μινώα Ενεργειακή είναι ενεργειακή κοινότητα που ιδρύθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου. Ανάμεσα στα μέλη της συγκαταλέγονται φορείς όπως η Περιφέρεια Κρήτης, οι δήμοι Μινώα Πεδιάδας, Αγίου Νικολάου, Αρχανών Αστερουσίων, Βιάννου και η Ιερά Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου. Επίσης, μέλη είναι επιχειρήσεις, σύλλογοι και πολλά νοικοκυριά.

Όπως είπε στην ενημερωτική εκδήλωση ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών, Τεχνικός Σύμβουλος της Μινώα Ενεργειακής, Γιώργος Βισκαδούρος.

«Μέσω του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού που είναι ένα εργαλείο που μπορούν να αξιοποιήσουν μόνο οι Ενεργειακές Κοινότητες, μπορεί οποιοσδήποτε να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό σε απομακρυσμένη από αυτόν περιοχή, χωρίς να κάνει τίποτα στην ταράτσα του ή στο σπίτι του και χωρίς να πειράξει την ηλεκτρολογική του εγκατάσταση. Με ένα έργο που θα γίνει σε μακρινή περιοχή, θα μπορεί να έχει τη δική του ενέργεια για 20 χρόνια και να μην πληρώνει λογαριασμό ρεύματος ως προς την ανταγωνιστική χρέωση της ΔΕΗ. Ένα μέλος της ενεργειακής κοινότητας δεν πληρώνει ενέργεια»

Όσο για το κόστος της επένδυσης που καλείται ο πολίτης να πληρώσει άπαξ για να γίνει μέλος της Ενεργειακής Κοιντότητας ο κ. Βισκαδούρος διευκρινίζει:

«Είναι επένδυση. Για παράδειγμα μια μέση οικογένεια ανάλογα με την κατανάλωση που έχει χρειάζεται να επενδύσει από 2.000-4.000 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 2 έως 3,5 κιλοβάτ εγκατεστημένης ισχύος φωτοβολταϊκών ώστε να μπει σε ένα έργο εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και ο πάροχος να στέλνει την ενέργεια στο σπίτι του. Η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα που έχουμε ιδρύσει στο Αρκαλοχώρι στο Ηράκλειο έχει περίπου στα 1000 μέλη τα οποία παίρνουν όλα ενέργεια δωρεάν στα σπίτια τους μέσα από έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού. Όμως οι κοινότητες δεν μπορούν να κάνουν μόνο αυτό, μπορούν να κάνουν και έργα πώλησης και ενημέρωση, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, μελέτες για τον κόσμο, αξιοποίηση όλου του επιστημονικού δυναμικού ώστε να έχουμε μια σωστή ενεργειακή μετάβαση στην Κρήτη και τους κατοίκους της».

Ως προς τη χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε απομακρυσμένες περιοχές ο τεχνικός σύμβουλος της Μινώα Ενεργειακής δήλωσε: «Τα έργα έχουν χωροθετηθεί σε χώρους που ήταν πρώην ΧΑΔΑ, πρώην σκουπιδότοποι δηλαδή που δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για οτιδήποτε άλλο. Δεν είμαστε υπέρ της χωροθέτησης σε περιοχές αγροτικής γης, υψηλής παραγωγικότητας ή σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Ακόμα όμως και αυτό να γινόταν, οι Ενεργειακές Κοινότητες θα ήταν οι μόνες που θα μπορούσαν να το κάνουν γιατί θα ήταν για το καλό του κόσμου, γιατί παράγουν το δικό τους ρεύμα, γιατί οι άνθρωποι είναι συμμέτοχοι στην ενεργειακή μετάβαση και όχι μόνο καταναλωτές».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΛΜΕΠΑ, Αλέξανδρο Γαρεφαλάκη και ιδρυτικό μέλος της Μινώα Ενεργειακής, είναι αναγκαίο να ενταχθούν όλοι σε μια Ενεργειακή Κοινότητα και να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της ενεργειακής μετάβασης:

«Με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης έχουμε αναπτύξει ένα πρόγραμμα διάρκειας 18 μηνών για να ενημερώσουμε τον κόσμο για το τι είναι οι ενεργειακές κοινότητες και να καταλάβουν τι είναι η ενεργειακή μετάβαση. Έχουμε επιλέξει συγκεκριμένες θεματικές ενότητες ώστε να μπορεί να ενημερωθεί το ευρύ κοινό αλλά και εξειδικευμένες ομάδες όπως οι ξενοδόχοι, οι αγρότες, τα σχολεία και αυτό το κάνουμε για όλη την περιφέρεια Κρήτης. Είναι απαραίτητο να ενταχθούν σε μια ενεργειακή κοινότητα και να πάμε όλοι μαζί στο επόμενο βήμα της ενεργειακής μετάβασης.»

Από την πλευρά του και ο αντιδήμαρχος Χανιών, Τάσος Αλόγλου δήλωσε πως η θέση της Κρήτης επιτρέπει τέτοιες μορφές ενέργειες και αναφέρθηκε στη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας στην οποία προχώρησε ο ίδιος ο δήμος Χανίων από το 2023 προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια για τις υπηρεσίες και δομές του δήμου και εν συνεχεία να μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει προς όφελος ευπαθών ομάδων.

Σχετικές πληροφορίες από την Μινώα Ενεργειακή μπορείτε να αναζητήσετε στα emails: [email protected], [email protected], [email protected] και στα τηλ: 28910 29010 και 6977231617

Τ.Λ.

Keywords
Τυχαία Θέματα