Κύπρος: Ζητά 600 εκατ. ευρώ από το κράτος ως κληρονόμος του προ-προπάππου του

Ο Ελληνοκύπριος Κ.Δ έκανε αγωγή στον Γενικό Εισαγγελέα και ζητούσε από τα κυπριακά δικαστήρια να αναγνωρίσουν την κυριότητά του επί διαφόρων ακινήτων και τη μεταβίβαση κρατικής γης που κατά την άποψη του ανήκε σε προγόνους του.

Για αυτά ζητούσε €295.000.000 ως αποζημίωση. Ωστόσο, σε περίπτωση που τα ακίνητα, τα οποία κατά την άποψή του «δολίως είχαν περιέλθει στο κράτος», δεν μπορούσαν να μεταβιβαστούν στο όνομα του, θα έπρεπε κατά την απαίτηση του να του επιδικαστεί και αποζημίωση €300.000.000 συν επιπλέον τιμωρητικές αποζημιώσεις και τόκοι.

«Είμαι κληρονόμος του παππού μου»

Ο

Κ.Δ εμφανίστηκε σε επαρχιακό δικαστήριο της Κύπρου μετά την αγωγή που είχε κάνει, μόνος του χωρίς δικηγόρο, γιατί προφανώς κανένας δικηγόρος δεν θα αναλάμβανε να προωθήσει τις απίστευτες απαιτήσεις του.

Ισχυρίστηκε ότι είναι ο μόνος νόμιμος κληρονόμος του παππού του, Κ.Δ (ίδιο όνομα και επίθετο όπως συνηθίζεται). Μέχρι εδώ όλα καλά και ουδείς αρνήθηκε ότι είναι διαχειριστής με κληρονομικό δικαίωμα του παππού του. Από κει και πέρα όμως αρχίζουν τα ευτράπελα.

Ο Κ.Δ ισχυρίστηκε ότι ο παππούς του ήταν κληρονόμος του αποβιώσαντα Μιχαήλ Χατζηττοφή, καθώς και δύο παιδιών του, της Ειρήνης και του Μιχάηλ Χατζηττοφή (υιός με το ίδιο όνομα και επίθετο). Με αυτή τη συλλογιστική ήθελε να του αναγνωρίσει το δικαστήριο κληρονομικό δικαίωμα ως τρισέγγονου του Μιχαήλ Χατζηττοφή και των δυο παιδιών του, αφού ο παππούς του ήταν εγγονός της Ειρήνης Χατζηττοφή και αυτός τρισέγγονος του Μιχαήλ Χατζηττοφή που πέθανε το 1910!

Δεν αποκάλυψε όμως στο δικαστήριο αν ο Μιχαήλ Χατζηττοφή είχε άλλα παιδιά, άλλα εγγόνια ή άλλα δισέγγονα ή τρισέγγονα και βεβαίως από πού προέκυπτε η ευθεία συγγένεια του ίδιου, με έναν άνθρωπο που έχει φύγει από τη ζωή εδώ και 114 χρόνια.

«Μου χρωστάτε τη κληρονομιά»

Ο Κ.Δ όταν προσέφυγε στο πρωτόδικο δικαστήριο, ζήτησε και διατάγματα με τα οποία να διατάσσεται η εγγραφή, στο όνομα του, μεριδίου επί οποιουδήποτε ακινήτου το οποίο βρισκόταν στην κατοχή των κατ΄ ισχυρισμό προγόνων του, καθώς και ακύρωση οποιασδήποτε εγγραφής του μεριδίου, επί όλων των ακινήτων που κατείχαν οι «πρόγονοι» του, που πιθανόν είχε περιέλθει σε κάποιο άλλο πρόσωπο.

Ζητήθηκε επίσης διάταγμα για εγγραφή, στο όνομα του, συγκεκριμένων ακινήτων, αλλά και διάταγμα ακύρωσης εγγραφής συγκεκριμένων ακινήτων. Ακόμα απαίτησε δηλώσεις ότι το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας αρνήθηκε, αφενός, να εγγράψει στο όνομα του, ακίνητα που ισχυρίζεται ότι δικαιούται και επίσης αρνήθηκε να ακυρώσει εγγραφές ακινήτων που επίσης ισχυρίζεται ότι λανθασμένα έγιναν σε τρίτα πρόσωπα, αλλά και ότι το Κτηματολόγιο, διά των ενεργειών του, αποστέρησε από αυτόν, τα συνταγματικά του δικαιώματα. Ζήτησε λοιπόν αποζημιώσεις ύψους €295.000.000, αλλά σε περίπτωση αδυναμίας εγγραφής, στο όνομα του, των διεκδικούμενων ακινήτων, ζήτησε την επιδίκαση ποσού €300.000.000 πλέον παραδειγματικές αποζημιώσεις.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το πρωτόδικο δικαστήριο απέρριψε την αγωγή, αλλά ο Κ.Δ δεν πτοήθηκε και προχώρησε σε έφεση, θεωρώντας λανθασμένη τη πρωτόδικη απόφαση.

Πλήρωσε και τα έξοδα

Το Εφετείο, επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση απορρίπτοντας την έφεση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η μη προσκόμιση, εκ μέρους του Κ.Δ, σχετικής μαρτυρίας για θεμελίωση των ισχυρισμών του, ότι ο παππούς του ήταν ο μοναδικός κληρονόμος του Μιχαήλ Χατζηττοφή και των δύο παιδιών του, «αποτελεί διάτρητο κενό στην απόδειξη της εκδοχής και της αξίωσης του».

Επίσης το ότι ο ίδιος είναι εγγονός του παππού του «δεν ήταν ικανοποιητικό υπόβαθρο για την επιτυχία της απαίτησης του, αλλά και των επί μέρους αξιώσεων του, περιλαμβανομένων των αιτούμενων, πρωτοδίκως, διαταγμάτων. Καμία μαρτυρία προσκομίστηκε για τις ημερομηνίες θανάτου των αποβιώσαντων προσώπων, καμία μαρτυρία για το ότι απεβίωσαν αυτοί χωρίς κληρονόμους, ούτως ώστε να μετακυλήσει το όποιο δικαίωμα στον Κ.Δ, καθώς επίσης, και καμία μαρτυρία υπήρξε επί όλων των σχετικών στοιχείων με τα οποία αποδίδεται δόλος, αμέλεια και παράβαση νόμιμου καθήκοντος στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Κυρίως δεν προσκομίστηκαν στοιχεία – μαρτυρία που να δικαιολογούν την ακύρωση της εγγραφής των επίδικων ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα επ’ ονόματι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το Εφετείο τον υποχρέωσε να πληρώσει και €7.000 ως έξοδα για τη δίκη.

protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κύπρος, Ζητά 600, -προπάππου,kypros, zita 600, -propappou