Λ. Ζαμπετάκης: “Η θέληση σε οδηγεί εκεί που πραγματικά θες να φτάσεις!”- Ο Χανιώτης καθηγητής Παν/μίου που βρέθηκε στη λίστα των 2% κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου

Είναι Χανιώτης καθηγητής Πανεπιστημίου, το οποίο από μόνο του δεν λέει κάτι (πολλοί είναι οι επιστήμονες και καθηγητές που προσφέρουν σημαντικό έργο και τους αξίζουν τα εύσημα). Ωστόσο η πορεία του Επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Λεωνίδα Ζαμπετάκη αποτελεί παράδειγμα για τον κάθε ένα από εμάς ότι όποιος έχει θέληση μπορεί να φτάσει εκεί που πραγματικά θέλει.

Ο Λεωνίδας Ζαμπετάκης είναι μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης,

από τον Απρίλιο του 2019. Η Ειδικότητα του είναι η Εργασιακή και Οργανωσιακή Ψυχολογία (ΕΟΨ) και διδάσκει τα προπτυχιακά μαθήματα Εργασιακή Ψυχολογία, Οργανωτική Ψυχολογία, Εισαγωγή στην Ψυχολογία της Επιχειρηματικής Συμπεριφοράς. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο διδάσκει το μάθημα των Ποσοτικών Μεθόδων Ανάλυσης. Συνεργάζεται επίσης με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Διοίκηση Επιχειρήσεων & Οργανισμών», ενώ φέτος δίδαξε και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων-ΜΒΑ).

Ο ίδιος ξεκίνησε “από άλλο μετερίζι” την επιστημονική του πορεία και κατέληξε αλλού… Κι αυτό γιατί είχε θέληση και επιθυμία να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα. Βοήθησαν η τύχη και οι συγκυρίες. Ακόμα και η ενασχόλησή του, ερασιτεχνικά, με το θέατρο, βοήθησε και συνέβαλλε και αυτό!

Πως από Βιοτεχνολόγος, βρέθηκε να είναι καθηγητής Εργασιακής Ψυχολογίας;

“Το 1995 αποφοίτησα από το Τμήμα Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξαν σημαντικά ορόσημα και πολύτιμοι άνθρωποι που με βοήθησαν σε αυτή τη διαδρομή και νοιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη για αυτό”, τονίζει στο Flashnews.gr ο Λεωνίδας Ζαμπετάκης και αναφέρεται στα 3 ορόσημα της ζωής του:

“Το πρώτο είναι το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Είχα την τύχη αμέσως μετά την αποφοίτηση μου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, να εργαστώ στο ΜΑΙΧ σε ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο τη μοριακή βιολογία φυτών. Μάλιστα έχω καταφέρει και έχω απομονώσει το DNA μιας πρωτεΐνης υπεύθυνης για τη μεταφορά της αέριας ορμόνης αιθυλένιο στα φυτά. Στα δύο χρόνια παραμονής μου στο ΜΑΙΧ, συνεργάστηκα με σημαντικούς ανθρώπους, όπως τον αείμνηστο Αλκίνοο Νικολαϊδη και τον Δρ. Πάνο Καλαϊτζή. Το κλίμα ανάπτυξης και συνεχούς βελτίωσης που επικρατούσε στο ΜΑΙΧ, το οποίο συνεχίζει να καλλιεργεί με επιτυχία και ο σημερινός διευθυντής του ΜΑΙΧ ο Δρ. Γεώργιος Μπαουράκης, ήταν καταλυτικό για την εξέλιξη μου. Το δεύτερο ορόσημο ήταν η ενασχόληση μου με το θέατρο ως ερασιτέχνης ηθοποιός και η συνεργασία μου με το σκηνοθέτη Δημήτρη Καλογεράκη. Με βοήθησε να καταλάβω ότι καλά τα γονίδια και η μοριακή βιολογία, αλλά μεγαλύτερη σημασία είχε για εμένα ο άνθρωπος. Την ίδια περίοδο η συνεργασία μου με τον Καθηγητή και κοινωνικό ψυχολόγο, Κωνσταντίνο Καφέτσιο, με βοήθησε να αντιληφθώ τη σημασία της ανθρώπινης δημιουργικότητας και των ανθρώπινων συναισθημάτων. Ο τελευταίος σταθμός ήταν το Πολυτεχνείο Κρήτης και ο Καθηγητής Βασίλης Μουστάκης, ο οποίος υπήρξε απόλυτα υποστηρικτικός κατά την εκπόνηση του διδακτορικού μου. Το διδακτορικό μου συνδύαζε στοιχεία οργάνωσης και διοίκησης με θεωρίες της κοινωνικής ψυχολογίας, προκειμένου να διερευνήσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την υιοθέτηση «καινοτόμου-επιχειρηματικής συμπεριφοράς» από εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα”.

Ο ίδιος ένιωσε την ανάγκη για περαιτέρω προσωπική ανάπτυξη και γνώση. Έλαβε και την απαιτούμενη στήριξη από την οικογένειά του.

Στη λίστα των 2% κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, με μετριοπάθεια και “χαμηλό προφίλ” αλλά απόλυτα προσηλωμένος στην επιστήμη του, ο Λεωνίδας Ζαμπετάκης βρέθηκε στη λίστα των 2% κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Εκεί τον οδήγησε μια μελέτη από την ερευνητική ομάδα του John P.A. Ioannidis (2023) του Πανεπιστημίου Stanford που δημοσιεύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2023. Η μελέτη αυτή με τίτλο “Updated science-wide author databases of standardized citation indicators”, αποτελεί στην ουσία μια παγκόσμια κατάταξη ακαδημαϊκών και ερευνητών και περιλαμβάνει το 2% των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου (σε ένα σύνολο 8.000.000 επιστημόνων) με κριτήριο την βιβλιομετρική απήχηση του επιστημονικού τους έργου. “Με άλλα λόγια η έρευνα μου αξιολογείται ως σημαντική από τους ερευνητές παγκοσμίως και τη χρησιμοποιούν για να τεκμηριώσουν τις δικές τους μελέτες και να προάγουν την επιστήμη”, επισημαίνει ο κ. Ζαμπετάκης.

Το ερευνητικό έργο του Χανιώτη καθηγητή Λεωνίδα Ζαμπετάκη περιλαμβάνει περισσότερα από 60 ερευνητικά άρθρα και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους και έχει λάβει πάνω από 4800 ετεροαναφορές από άλλους ερευνητές. “Είναι εξαιρετικά μεγάλη τιμή, το γεγονός ότι συμπεριλαμβάνομαι στην συγκεκριμένη λίστα του Stanford και ταυτόχρονα μια δικαίωση για το σημαντικό χρόνο που έχω στερήσει από την οικογένεια μου: Τη γυναίκα μου Μαρίνα Γιακουμάκη, την κόρη μου Νάσια και το γιό μου Αντώνη “, επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει: “Το χρέος και η ευθύνη που νοιώθω για τα παιδιά μου και τη νέα γενιά αποτελεί την κινητήρια δύναμη για να συνεχίσω να εργάζομαι με αφοσίωση και ευθύνη με όλες μου τις δυνάμεις”.

Ποιο είναι όμως το αντικείμενο που διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πόσο χρήσιμο είναι στην εποχή μας;

Πολύ σημαντικό είναι και το ερευνητικό αντικείμενο της Εργασιακής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας το οποίο διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Επίκουρος καθηγητής Λεωνίδας Ζαμπετάκης. Ειδικά στην εποχή μας που οι σύγχρονες εταιρείες και οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν ποικίλα ζητήματα και προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν, όπως η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, η προώθηση καινοτομιών, οι νέες μορφές οργάνωσης και η διαρκής βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων ή υπηρεσιών που προσφέρουν στην αγορά. Η Εργασιακή & Οργανωσιακή Ψυχολογία έρχεται να βοηθήσει στα παραπάνω εστιάζοντας στη βελτίωση της αποδοτικότητας των οργανισμών και επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα.

“Με απλά λόγια τα ερευνητικά ερωτήματα που καλούμαι να απαντήσω εστιάζουν στους μηχανισμούς και τις διεργασίες που ερμηνεύουν τη συμπεριφορά, τις σκέψεις και τα συναισθήματα των εργαζομένων, είτε ατομικά, είτε σε ομάδες σε όλες τις επιχειρησιακές λειτουργίες ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να επιτύχουν τους στόχους τους, με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες σε πόρους (όπως χρόνο, χρήμα, προσπάθεια). Φανταστείτε για παράδειγμα ένα εξαιρετικά ακριβό πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων (ERP) που αγοράζει μια εταιρεία για να εφαρμόσει, χωρίς όμως προηγουμένως να έχει διερευνήσει τις γνώσεις, τις στάσεις, τις πεποιθήσεις, τα κίνητρα του ανθρώπινου δυναμικού που θα κληθεί να το εφαρμόσει. Είναι πιθανό να αποτύχει η αποτελεσματική εφαρμογή του συστήματος αυτού” σημειώνει ο κ. Ζαμπετάκης.

Δίκης επιλόγου, ορισμένα κοινά ερωτήματα που θέτει η ΕΟΨ και μας αναφέρει ο Λεωνίδας Ζαμπετάκης:

Τι σημαίνει ηγεσία και με ποιο τρόπο και κάτω από ποιες συνθήκες επηρεάζει τις επιχειρησιακές λειτουργίες; Πως μπορούμε να δημιουργήσουμε αυτόνομες και αποτελεσματικές ομάδες; Πως σχεδιάζουμε (αλλά και επανασχεδιάζουμε) θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις; Ποιος είναι ο κατάλληλος υποψήφιος για μια συγκεκριμένη θέση εργασίας; Πόση και ποια μορφή αυτονομίας στην εργασία τους θα πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι; Ποιος είναι ο ρόλος των ανθρώπινων συναισθημάτων στις επιχειρησιακές λειτουργίες και πως η συναισθηματική νοημοσύνη τις επηρεάζει;

Η ΕΟΨ εξετάζει όμως και σημαντικά ερωτήματα που έμμεσα αλλά και πολλές φορές άμεσα επηρεάζουν τις λειτουργίες των επιχειρήσεων: ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, εργασιακή εξουθένωση (burn-out) των εργαζομένων αλλά και ζητήματα καταχρηστικής εξουσίας και εξουσιαστικής βίας στο οργανωσιακό πλαίσιο. Όλα τα ζητήματα αυτά απαιτούν αποτελεσματική λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση ενός πλήθους παραγόντων που, άμεσα ή έμμεσα, σχετίζονται με τις επιχειρησιακές λειτουργίες και έχουν μεγάλη σημασία για την αποδοτική λειτουργία των σύγχρονων επιχειρήσεων.

Keywords
θες, θες, μαιχ, κρητη, κυπρος, θεατρο, αθηνα, dna, john, χρεος, νέα, αφοσίωση, erp, εταιρεία, σημαίνει, επηρεάζει, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, πολυτεχνειο, υιοθετηση, τμημα ψυχολογιας, γνωση, γυναικα, εργασια, ηγεσια, ηθοποιος, κυπρου, ονειρα, οροσημο, πλαισιο, προγραμμα, τυχη, φυτα, ψυχολογια, dna, αγορα, αρθρα, ανθρωπος, ανοικτο πανεπιστημιο, απηχηση, απλα, αφοσίωση, γεγονος, δευτερο, δυναμη, δημοσιο, διδακτορικο, διοικηση, εμμεσα, εξελιξη, επηρεάζει, εποχη, επιτυχια, επιθυμια, ερευνα, ερχεται, εταιρεία, ευθυνη, ζωης, ιδια, θεσεις εργασιας, θεωριες, ισορροπια, κλιμα, λειτουργια, λεωνιδας, ληψη, λογια, μορφη, νεα γενια, νοημοσυνη, ομαδα, οικογενεια, ουσια, παιδια, πανεπιστημιο κυπρου, προγραμματα, σκεψεις, τιμη, τμημα, χρημα, βιολογια, εφαρμογη, εμφαση, γνωσεις, john, μελετη, ομαδες, science, σημαίνει, θεσεις, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα
Λεωνίδας Ζαμπετάκης, Χανιώτη, Πανμιου,leonidas zabetakis, chanioti, panmiou