Μια σπάνια ασθένεια στο επίκεντρο ιατρικού συνεδρίου που πραγματοποιείται στα Χανιά – Πόσοι Κρητικοί νοσούν από αυτή την ασθένεια (φωτο)

Τα Χανιά φιλοξενούν αυτές τις μέρες το μεγάλο διεθνές ιατρικό συνέδριο του Ερευνητικού
Δικτύου EuNet-INNOCHRON για την πρωτοποριακή διάγνωση και θεραπεία των
χρόνιων ουδετεροπενιών δίνοντας την δυνατότητα σε επιστήμονες από πολλές χώρες του κόσμου να ενημερωθούν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.

Το συνέδριο αποτελεί το τελικό συνέδριο του Ερευνητικού Δικτύου EuNet-INNOCHRON στο πλαίσιο του ερευνητικού Ευρωπαϊκού προγράμματος COST (Cooperation in Science

and Technology) της Ευρωπαικής Ένωσης το οποίο επικεντρώνεται στην έρευνα για τις ουδετεροπενίες και πραγματοποιείται στα Χανιά το τριήμερο 4 έως 6 Απριλίου στο ΚΑΜ. Στο συνέδριο συμμετέχουν 90 ερευνητές από 23 χώρες.

Τι είναι η ουδετεροπενία; Πώς εντοπίζεται και τι ποσοστό νοσεί σε Ευρώπη και Κρήτη

Στο περιθώριο του συνεδρίου η Ελένη Παπαδάκη μίλησε στο Flashnews.gr για την σπάνια ασθένεια της ουδετεροπενίας και πώς μπορούν να εντοπίσουν οι άνθρωποι αν πάσχουν από αυτή. Συγκεκριμένα η κ. Παπαδάκη ανέφερε ότι «πρόκειται για διαταραχή του λευκών αιμοσφαιρίων του αίματος και εντοπίζονται χαμηλά ουδετερόφιλα, μιας υποκατηγορίας των λευκών αιμοσφαιρίων. Όσοι έχουν χαμηλά λευκά ουδετερόφιλα λέμε ότι πάσχουν από ουδετοροπενία. Η κατάσταση αυτή μπορεί να εμφανιστεί είτε στο πλαίσιο καλοήθων νοσημάτων οπότε παρακολουθούμε τους ασθενείς και αν αναπτύσσουν λοιμώξεις μπορούμε να τους υποστηρίξουμε με ειδικές θεραπείες, όμως κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς δεν έχουν καλοήθη νοσήματα και πρόκειται για προ λευχαιμικές καταστάσεις που σημαίνει ότι είναι καταστάσεις που μπορούν να εξελιχθούν. Αυτός ήταν ο στόχος του συνεδρίου να δώσει τα εργαλεία και την κατάλληλη εκπαίδευση για να μπορούμε να ξεχωρίζουμε τις υποκατηγορίες των ασθενών και να τους θεραπεύουμε κατάλληλα. Οι πολίτες μπορούν πολύ εύκολα να εντοπίσουν αν πάσχουν από ουδετεροπενία με μια απλή γενική αίματος. Σε περίπτωση που εντοπιστούν χαμηλά λευκά αιμοσφαίρια τότε ο παθολόγος του θα το διερευνήσει και αν κρίνει θα τον στείλει σε αιμοτόλο ή ασθενείς που πίσω από την ουδετεροπενία έχουν μια πιο σοβαρή κατάσταση μπορεί να έρθουν με λοίμωξη, με κόπωση. Ανάλογα με την αιτία που δημιουργεί την ουδετεροπενία, ανάλογες είναι και οι εκδηλώσεις και έτσι μπορεί να ανακαλυφθεί τυχαία ή να ανακαλυφτεί επειδή ο ασθενής έχει σοβαρές λοιμώξεις».

Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι «στην Ευρώπη έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 1% του πληθυσμού πάσχει από αυτή την ασθένεια. Κατατάσσεται στα σπάνια νοσήματα. Στην Κρήτη, στο ΠΑΓΝΗ συγκεκριμένα που είναι κέντρο που παρακολουθούμε το πρόβλημα αυτό παρακολουθούμε σταθερά αυτή την περίοδο 300 ασθενείς με διάφορους τύπους ουδετεροπενιών. Το πρόβλημα αυτό είναι και πολύ συχνό στα παιδιά. Πολλά παιδιά έχουν αυτό που λέμε αυτοάνοση ουδετεροπενία, μια διαταραχή που είναι αθώα και συνήθως υποχωρεί από μόνη της. Στους ενήλικους όμως ισχύουν άλλα».

Τέλος για το συνέδριο που πραγματοποιείται στα Χανιά η κ. Παπαδάκη σημείωσε ότι «πραγματοποιείται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος που αφορά στην διερεύνηση ενός νοσήματος που λέγεται ουδετεροπενεία. Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί την δημιουργία δικτύων για προώθησης της έρευνας, χρηματοδοτώντας «εργαλεία» με σκοπό να ευνοούνται οι συνεργασίες των επιστημόνων ανά τον κόσμο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι τεσσάρων χρόνων και ολοκληρώνεται τον Μάιο. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος συμμετείχαν ερευνητές από 32 χώρες του κόσμου».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά – Πόσοι Κρητικοί,chania – posoi kritikoi