«Μίνωας 2024»: Θα σταλεί και μήνυμα από 112 για μεγάλο σεισμό στα Χανιά (φωτο – βίντεο)

Το πρωινό της Δευτέρας 22 Απριλίου θα είναι διαφορετικό από τα συνηθισμένα καθώς για πρώτη φορά πανελλαδικά πρόκειται να ξεκινήσει μια γιγαντιαία άσκηση αντιμετώπισης των επιπτώσεων από σεισμό στην δυτική Κρήτη, ο οποίος – σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία – θα είναι μεγέθους 6,5 Ρίχτερ.

Στην άσκηση θα εμπλακούν οι πάντες. Από τις υπηρεσίες διάσωσης και σωμάτων ασφαλείας, μέχρι τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, τις εθελοντικές ομάδες αλλά και τους πολίτες οι οποίοι αναμένεται να λάβουν στα κινητά τους μήνυμα από το 112

για το τι να πράξουν με την επισήμανση φυσικά ότι πρόκειται για άσκηση.

Οι λεπτομέρειες για το σενάριο της άσκησης δεν έχουν οριστικοποιηθεί αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τώρα ο εικονικός σεισμός μεγέθους 6,4-6,5 Ρίχτερ θα έχει επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του κόλπου της Σούδας .

Οι επιπτώσεις από την ισχυρή σεισμική δόνηση θα εκδηλωθούν σε Χανιά και Ρέθυμνο με καταρρεύσεις κτιρίων, εκδήλωση πυρκαγιών, απεγκλωβισμούς πολιτών, κατολισθήσεις, εκκενώσεις σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών, παροχή ιατρικών πρώτων βοηθειών, οργάνωση καταυλισμών σεισμόπληκτων κ.α.

Το πρωί στο δημαρχείο Χανίων πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία όλων των εμπλεκομένων φορέων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την μεγάλη αυτή άσκηση.

Όπως επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μανώλης Λέκκας «αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι επί της ουσίας ότι δεν αξιολογούμαστε στην ίδια υπάρχουσα σχεδίαση αλλά περιμένουμε να δούμε τα λάθη τα οποία μπορεί να κάνουμε, τα λάθη που θα προκύψουν, ώστε να σχεδιάσουνε ακόμα καλύτερα σε ένα μελλοντικό χρόνο.

Είναι ιδιαίτερης σημασίας να συμμετέχουμε κατά το δυνατόν ενεργά όλοι αυτοί οι οποίοι θα κληθούν να το πράξουν και ιδιαίτερα βέβαια οι δημόσιες υπηρεσίες. Οι πολίτες θα ενημερωθούν για την διαδικασίας για τις 22 του μήνα με μήνυμα το οποίο θα λάβουν και βέβαια θα πρέπει να το εκλάβουν ως μήνυμα άσκησης και όχι να πράξουμε με ενέργειες οι οποίες μπορεί να φέρουν και δυσμενή αποτελέσματα…….

Γνωρίζουμε ότι ο τα σχολεία θα λειτουργήσουν απόλυτα αντικειμενικά στο πλαίσιο της άσκησης, θα προβλέπεται ότι όλα τα παιδιά θα προφυλαχτούν, στη συνέχεια θα βγουν στους άδειους χώρους θα καταμετρηθούν θα γίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες.

Όσον αφορά τώρα για την για το κομμάτι των υπόλοιπων περιοχών μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι μάλλον οι δημόσιες υπηρεσίες είναι εκείνες οι οποίες θα μετέχουν, θα γίνουνε και εκκενώσεις κτιρίων ενώ την ίδια ώρα θα δούμε φυσικά πώς θα εκτελεστούν αυτές κάτω από τον σχεδιασμό που θα προβλέψουμε ή θα τον κάνουμε ακόμα καλύτερο ενώ στην πορεία αναμένεται ότι θα δούμε και κάποια επεισόδια να εξελίσσονται όχι μόνο στο δήμο μας αλλά και σε άλλους δήμους όπου εκεί θα χρειαστεί να προστρέξουμε με διάφορα μέσα…»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης ανέφερε:

«Ο Δήμος Χανίων μέσω και του αρμόδιου αντιδημάρχου του, καθηγητή κ. Λέκκα συγκάλεσε μία συζήτηση για να μπορέσουμε να συντονιστούμε ενόψει τις άσκησης η οποία θα λάβει χώρα στις 22 του μήνα. Όλες αυτές οι ενέργειες έχουν σκοπό τον καλύτερο συντονισμό, την προετοιμασία για να είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε ενδεχόμενα σεισμικά και να μπορέσουμε να λάβουμε τα μέτρα μας τόσο σε επίπεδο προετοιμασίας και επέμβασης αλλά και στο κομμάτι των διαδικασιών. Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε ότι αφορά τα δημόσια κτίρια και όλες αυτές τις διαδικασίες που θα καταστήσουνε το δήμο μας περισσότερο οχυρωμένο απέναντι σε  όλα αυτά τα φαινόμενα…..Θα ήθελα να πω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει αυτή η καλή συνεργασία και επικοινωνία με τους φορείς και η συζήτηση που θα γίνει σήμερα νομίζω ότι θα εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς πρέπει να κινηθούμε στην πορεία.»

Της σύσκεψης για την προετοιμασία της άσκησης «Μίνωας 2024» προηγήθηκε συνάντηση εμπλεκομένων φορέων για τον συντονισμό ενεργειών εκκενώσεων οικισμών σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών, όπως επεσήμανε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Χανίων πύραρχος Ξενοφών Τσιλιμιγκάκης:

« Κληθήκαμε σήμερα στο δημαρχείο Χανίων για να συζητήσουμε θέματα τα οποία άπτονται της πολιτικής προστασίας και τα οποία τα βλέπουμε καθημερινά να συμβαίνουνε δίπλα μας. Το πρώτο κομμάτι είχε να κάνει με σχεδιασμό της προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών εάν και εφόσον χρειαστεί και αντιλαμβάνεσθε ότι θα πρέπει το Πυροσβεστικό σώμα αλλά και οι πολίτες να είναι έτοιμοι για τέτοιες περιπτώσεις έτσι ώστε οργανωμένοι , συντεταγμένοι και γνώστες του τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει ο καθένας δεν θα δημιουργήσουμε κάποιο πρόβλημα .

Το δεύτερο κομμάτι έχει να κάνει με την άσκηση Μίνωας  2024 μία άσκηση πάρα πολύ μεγάλης κλίμακας όπου θα χρησιμοποιηθεί το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού και προφανώς θα συμμετέχουν εθελοντικές ομάδες, ενώσεις αλλά και πολίτες . Το επιδιωκόμενο είναι πάντοτε να ανέβει πιο ψηλά ο πήχης όλων μας έτσι ώστε ανάλογα συμβάντα να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο.»

Ναπολέων Σαραντίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μίνωας 2024, 112, Χανιά,minoas 2024, 112, chania