ΠΑΜΕ: Απεργία στις 28/2 και στα Χανιά λέει η «Ταξική Ενότητα»

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Την Παρασκευή 16 Φλεβάρη 2024, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Χανίων.

Έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη που έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι, ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που ξεχείλισε την οργή χιλιάδων εργαζομένων, νεολαίας, συνταξιούχων που διαδήλωσαν ενάντια στην πολιτική που βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές των πολλών, βρισκόμαστε σε μια περίοδο κατά την οποία η εργατική τάξη της χώρας δέχεται ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά της, με την εκμετάλλευση να εντείνεται. Ο μισθός επαρκεί

-σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- ως στις 19 κάθε μήνα, μειωμένος κατά 7,4% σε σχέση με το 2022, το λαϊκό εισόδημα τσακίζεται από τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης, την ενέργεια και τα ενοίκια, 3 στους 4 δεν καλύπτονται από κλαδική σύμβαση, ενώ παραμένει η απαγόρευση συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι βιώνουν αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση της Ν.Δ εξαπολύει επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Προχωράει ένα βήμα παραπέρα την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, της Υγείας. Ετοιμάζεται να ψηφίσει εμβληματικά νομοσχέδια, όπως αυτό που ιδρύει μη κρατικά πανεπιστήμια, εξασφαλίζοντας τα κέρδη των λίγων. Στα συρτάρια της έχει την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αυξάνεται η εισφορά των ασφαλισμένων στα φάρμακα, προωθείται η επί πληρωμή λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

Με βάση όλα τα παραπάνω, στους χώρους δουλειάς επικρατεί αναβρασμός και αγανάκτηση, όπως επιβεβαιώνουν οι μαζικές κινητοποιήσεις του λαού των Χανίων, που διαδήλωσαν την προηγούμενη βδομάδα, σε μια τεράστια διαδήλωση, διεκδικώντας την πρόσβαση στην Αποκλειστικά, Δημόσια και Δωρεάν Υγεία. Την ίδια στιγμή μεγάλοι αγώνες αναπτύσσονται όπως είναι αυτοί της αγροτιάς που είναι στα μπλόκα του αγώνα, της εκπαιδευτικής κοινότητας των Χανίων που εμπόδισε την κατάργηση υφιστάμενου Λυκείου της πόλης μας, των φοιτητών που αγωνίζονται ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, διεκδικούν πτυχία με αξία, σπουδές αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν.

Μπροστά σε αυτόν τον αναβρασμό, οι εκλεγμένοι της Ταξικής Ενότητας στο ΕΚΧ, κατέθεσαν στην σημερινή συνεδρίαση πρόταση για απεργία στις 28 Φλεβάρη, που έχει ήδη προκηρυχθεί από 28 Εργατικά Κέντρα, πλήθος Ομοσπονδιών, εκατοντάδες Πρωτοβάθμια Σωματεία και την ΑΔΕΔΥ. Ταυτόχρονα στον Νομό Χανίων κάλεσαν με επιστολή τους πρωτοβάθμια σωματεία την διοίκηση του ΕΚΧ να πάρει απόφαση για απεργία.

Η πλειοψηφία όμως του Εργατικού Κέντρου με επικεφαλής το προεδρείο του Δ.Σ καταψήφισε την πρότασή μας. Επικαλέστηκε, ότι η η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει απεργία για τις 17 Απριλίου.

Το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου μεταθέτει την ανάγκη για απεργιακή απάντηση κατόπιν εορτής, γνωρίζοντάς την ίδια στιγμή ότι η κυβέρνηση -εφαρμόζοντας τον αντεργατικό νόμο Βρούτση- Αχτσιόγλου- θα ανακοινώσει τον νέο κατώτατο μισθό την 1η Απρίλη. Ζήσε μου να φας τριφύλλι, όπως θα έλεγε και ο λαός!

Οι εκλεγμένοι της Ταξικής Ενότητας :

Θεωρούμε ότι το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις και πρέπει να κλιμακώσει τον αγώνα με σταθμό την απεργία της 28ης Φλεβάρη. Δεν είμαστε ενάντια σε απεργία στις 17 Απρίλη, παρόλα αυτά θεωρούμε ότι τώρα είναι η ώρα να συνενωθεί το μεγάλο ποτάμι των λαϊκών διεκδικήσεων. Το σύνθημα που πρέπει να ακουστεί δυνατά σε όλη την χώρα αλλά και στα Χανιά είναι: “Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!”Στις 28 Φλεβάρη ο λαός πρέπει να είναι στον δρόμο, αφού την ημέρα εκείνη συμπληρώνεται 1 χρόνος από το έγκλημα των Τεμπών. Διαφωνήσαμε με την λογική της πλειοψηφίας της Διοίκησης του ΕΚΧ(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ) που από κοινού περιορίστηκαν στην πρόταση για εκείνη την ημέρα με 4ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς με μοναδικό ομιλητή τον πρόεδρο του ΕΚΧ, μάλιστα έβαλαν ως όρο να μην υπάρχουν συνθήματα, σημαίες και πανό.

Καταλαβαίνουμε ότι τα συνθήματα που θα γράφουν τα πανό των πρωτοβάθμιων σωματείων όπως “το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί”, “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, “Τέμπη έχουν μετατραπεί οι χώροι δουλειάς”, ενοχλούν τόσο αυτούς, όσο και τα κόμματά τους. Δυστυχώς για αυτούς η εργατική τάξη , ο λαός και η νεολαία των Χανίων στις 28 Φλεβάρη θα είναι στον δρόμο σε μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση.

Αφήνουμε το προεδρείο του ΕΚΧ στην μοναξιά του.

Καλούμε τα Πρωτοβάθμια Σωματεία του Νομού να πάρουν στα χέρια τους την επιτυχία της απεργίας, να σημάνει απεργιακός ξεσηκωμός. Να γίνει η απεργία της 28ης Φλεβάρη σταθμός κλιμάκωσης, ώστε να διεκδικήσουμε μισθούς που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επαναφορά των τριετιών χωρίς όρους, ουσιαστικά μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

Στις 28 Φλεβάρη όλοι στους δρόμους, έχουμε Απεργία!»

Keywords
Τυχαία Θέματα