Παραβατικότητα ανηλίκων : Εάν μετά την οικογένεια και το σχολείο δεν καταφέρει και η Δικαιοσύνη τότε «το χάσαμε το παιδί»

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων το απόγευμα της Παρασκευής καθώς είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και ήταν άκρως επίκαιρο το σεμινάριο που διοργανώθηκε με θέμα την αντιμετώπιση των ανήλικων παραβατών και κατ’ επέκταση της αυξανόμενης παραβατικότητας των ανηλίκων.

Θέμα του σεμιναρίου ήταν «φιλική Δικαιοσύνη Ανηλίκων: «Δικονομικές εγγυήσεις σε ανήλικους που κατηγορούνται, είναι ύποπτοι ή μάρτυρες σε ποινικές υποθέσεις. Οδηγία 800/2016» και εντάσσεται στις δράσεις συμμετοχής του υπουργείου δικαιοσύνης

στο Ευρωπαϊκό Διακρατικό Πρόγραμμα με το τίτλο “Just Closer to children and their families”.

Αναφερόμενος στο σεμινάριο ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Γιάννης Λιονάκης μεταξύ άλλων και αναφερόμενος στην αύξηση της παραβατικότητας ανηλίκων επεσήμανε την αναγκαιότητα συνολικής αντιμετώπισης λέγοντας χαρακτηριστικά:

«…Το ότι κάνει μια παράβαση ή κάποιο αδίκημα ένα νέο παιδί δεν σημαίνει ότι πρέπει  να καταδικαστεί για όλη την ζωή του. Πρέπει να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε συνολικά…»

Για μια διεπιστημονική προσέγγιση της αντιμετώπισης της παραβατικότητας ανηλίκων έκανε λόγο η εγκληματολόγος , ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας Συμβουλίου της Ευρώπης Επιτροπή CDNF – VAE, προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης Ειδικών Νομικών Ζητημάτων & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Υπ. Δικαιοσύνης και υπεύθυνη του προγράμματος κα Ευτυχία Κατσιγαράκη .

Όπως ανέφερε η κα Κατσιγαράκη τα τελευταία χρόνια και σε ευρωπαικό επίπεδο, η ελληνική δικαιοσύνη είναι στις πρώτες θέσεις εφαρμογής της φιλικής Δικαιοσύνης σε ανηλίκους .

«Τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν σε όλες τις διαδικασίες απονομής της Δικαιοσύνης, ο Δικαστής πρέπει να ακούει το παιδί, και να κοιτάμε το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού σε περίπτωση που έχει εμπλακεί με την Δικαιοσύνη, να σεβόμαστε την αξιοπρέπειά του….» επεσήμανε η κα Κατσιγαράκη.

Όμως τόνισε πως έχει αυξηθεί η παραβατικότητα των ανηλίκων καθώς ο πρώτος θεσμός που είναι η οικογένεια, πάσχει και τότε ο δεύτερος πυλώνας που είναι το σχολείο και αυτός έχει προβλήματα. Σε περίπτωση που και το σχολείο δεν μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί, τότε αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη ανηλίκων η οποία έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα .

«Αν δεν τα καταφέρει και η Δικαιοσύνη τότε το έχουμε χάσει το παιδί» κατέληξε η κα Κατσιγαράκη.

Στην διάρκεια του σεμιναρίου η κα Ευτυχία Κατσιγαράκη μίλησε με θέμα «Φαινομενολογία της Νεανικης Παραβατικότητας και Φιλική Δικαιοσύνη Ανηλίκων».

Η κα Μαρίνα Μπόζνου, Εφέτης Ευβοίας, Εφέτης Ανηλίκων Ευβοίας, πρ. Δικαστής Ανηλίκων Αθηνών αναφέρθηκε στις “αρχές της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης στην ελληνική έννομη τάξη (Οδηγία 800/2016, Ν. 4689/2020, ΠΚ, ΚΠοινΔ)”.

Ο Γιώργος Ι. Παντελίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών Πειραιώς, Δικαστής Ανηλίκων Πειραιώς, τ. Ανακριτής Ανηλίκων Πειραιώς έκανε «παρουσίαση Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας και Καλών Πρακτικών για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τη Φιλική προς τα Παιδιά Δικαιοσύνη. Μελέτη περιπτώσεων από τη διεθνή και την ελληνική εφαρμογή τους»

Η Νάντια-Ελπίς Ρωμανίδου, Προϊσταμένη Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, Νομικός μίλησε με θέμα «Συναντώντας τους έφηβους παραβάτες στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης ανηλίκων».

Επίσης προβλήθηκε το βίντεο « Νεανικές αφηγήσεις και φιλική δικαιοσύνη». (Το υλικό πρόεκυψε από τα παιδιά που συμμετείχαν στο προγραμμα «JUSTCLOSER» με την ιδιότητα των YOUTHLEADERS και είχαν εμπλοκή με τη ποινική δικαιοσύνη).

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με βιωματικό εργαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραβατικότητα, Εάν, Δικαιοσύνη,paravatikotita, ean, dikaiosyni