Περιστατικά βίας στα σχολεία στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων

Στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων στις 16/11/2023 συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1) Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

Το Κέντρο Πρόληψης της περιφερειακής Ενότητας Χανίων στο οποίο από το 1981 η ΕΛΜΕ Χανίων συμμετέχει τιμητικά στο ΔΣ (μαζί με άλλους φορείς όπως οι Δήμοι Χανίων, Πλατανιά, Κισσάμου, η Μητρόπολη Κισσάμου – Σελίνου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος κ.α.) εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται κάτω από τον ΟΚΑΝΑ και την οικονομική του

διαχείριση καθώς και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων του, έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος. Στο παρελθόν το ελληνικό κράτος στα πλαίσια των μνημονιακών πρακτικών, προέβη σε παράνομες παρακρατήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Οι εργαζόμενες/οι μετά από δικαστική προσφυγή πέτυχαν την απόφαση επιστροφής των παράνομων κρατήσεων που είχαν υποστεί. Το ελληνικό κράτος και ο ΟΚΑΝΑ συνεχίζουν να αρνούνται να επανορθώσουν το δικό τους λάθος και να αποζημιώσουν τις/τους εργαζόμενες/ους του Κέντρου Πρόληψης όπως οφείλουν. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων αποφάσισε:

α) Την αποχώρηση του Σωματείου από το ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης

β) Την στήριξη των εργαζομένων στο Κέντρο Πρόληψης στη διεκδίκηση των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών από τους μισθούς τους

γ) Να στηρίξει ομαδική αγωγή (με τα άλλα μέλη του ΔΣ του Κέντρου Πρόληψης) προς το ελληνικό κράτος.

2) Ίδρυση Λυκείου στο κατάστημα κράτησης (δικαστικές φυλακές) Αγυιάς.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων αποφάσισε ομόφωνα να αιτηθεί στη ΔΔΕ Χανίων να κινήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες για τη δημιουργία Λυκείου στο κατάστημα κράτησης της Αγυιάς, καθώς όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια, αρκετοί κρατούμενοι εκδηλώνουν το ενδιαφέρον να συνεχίσουν τις Λυκειακές σπουδές τους και πολλές φορές να συμμετάσχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Οι κρατούμενοι εγγράφονται τυπικά σε σχολεία του νομού, όμως ουσιαστικά βρίσκονται εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας και ο μόνος τρόπος να παρακολουθήσουν μαθήματα είναι η εθελοντική προσφορά κάποιων εκπαιδευτικών που θυσιάζοντας τον ελεύθερο χρόνο τους, προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους.

Ως ΕΛΜΕ Χανίων πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωση του κράτους να προσφέρει σε όποιον το επιθυμεί δωρεάν Παιδεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις και η υπηρεσία αυτή να είναι κατοχυρωμένη επαγγελματικά για τους συναδέλφους που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους

3) Αξιολόγηση

Συζητήθηκε και πάλι το θέμα της αξιολόγησης και ειδικά της ατομικής, καθώς όπως φαίνεται το Υπουργείο κλιμακώνει τις πιέσεις προς τους νεοδιόριστους (αλλά όχι νέους στην εκπαίδευση) εκπαιδευτικούς. Η θέση της ΕΛΜΕ Χανίων παραμένει σταθερή. Θεωρούμε ως ΕΛΜΕ ότι οι εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν διετία ως «δόκιμοι» πρέπει αυτοδίκαια να μεταβαίνουν στην εργασιακή σχέση του μόνιμου. Μην ξεχνάμε εξάλλου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών που έχουν διοριστεί την τελευταία τριετία έχουν ήδη αρκετά χρόνια υπηρεσίας ως αναπληρωτές.

Τα αντανακλαστικά που έδειξαν μέχρι τώρα οι συνάδελφοι απέτρεψαν κάθε προσπάθεια από τους επίδοξους αξιολογητές και απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη μπορούν να νικήσουν τον φόβο.

Ως ΕΛΜΕ Χανίων θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα των εκπαιδευτικών για σταθερή δουλειά και να ενθαρρύνουμε σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων που στηρίζονται σε συντροφικότητα και αξιοπρέπεια. Καλούμε τους συναδέλφους που θα διαπιστώσουν αντισυναδελφικές πρακτικές από στελέχη της εκπαίδευσης να ενημερώνουν άμεσα το σωματείο.

Αποφασίστηκε επίσης, η εκ νέου αποστολή των εντύπων που μπορούν να συμπληρώσουν οι εκπαιδευτικοί που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε διαδικασίες αξιολόγησης, ώστε να είναι κατοχυρωμένοι συνδικαλιστικά.

4) Περιστατικά στα σχολεία.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει οι περιπτώσεις βίας στην ελληνική κοινωνία και θα ήταν παράξενο να μην εμφανιστεί το φαινόμενο αυτό και στη μικρογραφία της κοινωνίας, το σχολείο. Παρότι πολλές φορές δημιουργείται σύγχυση ανάμεσα στη βία στους σχολικούς χώρους και πράξεις «ανωριμότητας» μεταξύ σχολικών παρεών, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αυτή δεν υπάρχει. Το κοινωνικό αυτό φαινόμενο έχει βαθύτερες αιτίες που σχετίζονται με παράγοντες όπως η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην οικογένεια, η πανδημία και η πίεση προς την προσωπική ελευθερία, οι σκηνές βίας σε ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα που καθημερινά βρίσκονται αντιμέτωποι οι νέοι, η κρατική καταστολή κλπ. Το κράτος προσπαθεί συχνά να συνδέσει θέματα τέτοιου είδους με ψυχολογικούς τομείς ώστε να αποφύγει τη σύνδεση με κοινωνικές αιτίες για τις οποίες φέρει το ίδιο πολύ μεγάλη ευθύνη. Προσπαθεί να μεταφέρει την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων στις πλάτες των εκπαιδευτικών, μέσω «συμβούλων σχολικής ζωής» ή πλατφορμών στις οποίες θα μπορεί ο ένας να «καρφώνει» τον άλλο και να μη βλέπει κανείς τον πραγματικό ένοχο. Η θέση της ΕΛΜΕ Χανίων είναι ότι τα αυταρχικά μέτρα δε λύνουν το πρόβλημα αλλά μάλλον το οξύνουν. Δεν μπορεί να εξαλειφθεί η βία από τα σχολεία με μέτρα καταστολής και ούτε θα δούμε ουσιαστικό αποτέλεσμα αν δεν επέμβουμε στις συνθήκες που δημιουργούν την κοινωνική βία. Δηλαδή τις κοινωνικές ανισότητες, την ανέχεια, την κρατική καταστολή κλπ. Όσο και να προσπαθεί η εκπαιδευτική κοινότητα να δημιουργήσει τεχνητούς παραδείσους στο χώρο της εκπαίδευσης, το αποτέλεσμα θα είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Και επειδή ο ένοχος έχει ονοματεπώνυμο, ας αναρωτηθεί κανείς γιατί έπαψε το κράτος να διορίζει επιστάτες στα σχολεία οι οποίοι λειτουργούσαν ανακουφιστικά στο έργο προστασίας του σχολικού χώρου ή γιατί δεν διορίζει μόνιμους εκπαιδευτικούς για όλα τα κενά, ώστε οι μαθητές να έχουν σταθερούς καθηγητές κάτι που σίγουρα βοηθά στο χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ τους; (για τα παραπάνω θα υπάρξει αναλυτική ανακοίνωση).

Παράλληλα συζητήθηκε η δυνατότητα να οργανωθεί μια ημερίδα πάνω στο θέμα της σχολικής βίας παρουσία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών (για την οποία θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση).

5) Εκλογές Σωματείου.

Αποφασίστηκε η οργάνωση των εκλογών του σωματείου παράλληλα με τις εκλογές για το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ με πιθανότερη ημερομηνία τις 19/12/2023. Θα υπάρξει νεότερη λεπτομερής ανακοίνωση

6) Ψηφίσματα

Ομόφωνα εγκρίθηκε ψήφισμα – καταγγελία για τον τραγικό θάνατο του 17χρονου μαθητή Χρήστου Μιχαλόπουλου που έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά τα μεσάνυχτα Σαββάτου 11/11/2023 προς Κυριακή 12/11/2023.–

Keywords
Τυχαία Θέματα