Πράγα: Συγκλονιστικά βίντεο από τη στιγμή των πυροβολισμών- Δολοφόνησε τον πατέρα του πριν σκοτώσει άλλους 15

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν χθες από πυροβολισμούς σε σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα, πρωτεύουσα της Τσεχίας. Ο δράστης, ο 24χρονος Ντέιβιντ Κόζακ, αυτοκτόνησε μετά το μακελειό που προκάλεσε, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε πυροβολήσει και σκοτώσει και τον πατέρα του στο χωριό του Χοστούν, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Πράγα.

Η αστυνομία μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο να έχει σκοτώσει ακόμα δύο άτομα πριν το μακελειό στην Πράγα. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διερευνά εάν ο 24χρονος

μπορεί να συνδέεται με δύο φόνους που έγιναν την περασμένη εβδομάδα. Ένας 32χρονος πατέρας και η δύο μηνών κόρη του σκοτώθηκαν από πυρά στο δάσος Klanovicky κοντά στην Πράγα την περασμένη Παρασκευή, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ, αλλά για την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν ο Κόζακ έχει πραγματικά κάποια σχέση με τις δολοφονίες.

URGENT :–: Czech university gunman suspected of killing man and baby in another shooting last week, officials say #Shooting #Prague #Czech #CharlesUniversity #DavidKozak pic.twitter.com/QpmEoBYwwQ

— Ravi Pandey (@ravipandey2643) December 22, 2023

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Κόζακ σχεδίαζε να παρακολουθήσει μια διάλεξη χθες το απόγευμα στη Σχολή Τεχνών, λίγα λεπτά με τα πόδια από τη σχολή Φιλοσοφίας. Όμως οι αστυνομικοί, που αναζητούσαν τον μαθητή από το απόγευμα, δεν κατάφεραν να τον βρουν εκεί. Ήταν καθ’ οδόν για τη Φιλοσοφική σχολή, όπου άνοιξε πυρ λίγες στιγμές αργότερα.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα social, δείχνουν τον 24χρονο Ντέιβιντ Κόζακ να βγαίνει στο μπαλκόνι και να ανοίγει πυρ.

Δείτε το βίντεο με τον μακελάρη να πυροβολεί:

Newly released video footage of CZECH SHOOTER in Prague

The shooter was standing up, hiding behind a fence, shooting not only people inside the university but also down the street

He was using gun ZEV 308 Win AR10 pic.twitter.com/v77XL5Y4KS

— Lenka Houskova White (@white_lenka) December 21, 2023

Βοηθήθηκε από την φίλη του

Ο Ντέιβιντ Κόζακ μπορεί να βοηθήθηκε από την κοπέλα του. Η τσεχική αστυνομία το επιβεβαίωσε σε δημοσιογράφο της ολλανδικής Volkskrant που βρισκόταν στο σημείο. Η φίλη, για την οποία δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, φέρεται να προσπαθεί να διαφύγει στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν, η αστυνομία βρήκε «ένα μεγάλο αριθμό όπλων και πυρομαχικών» στο κτίριο του πανεπιστημίου. «Θα μπορούσαμε να είχαμε πολλά περισσότερα θύματα αν η αστυνομία δεν είχε δράσει τόσο γρήγορα», είπε. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο 24χρονος σκοπευτής είχε άδεια για το όπλο, με το οποίο προκάλεσε την τραγωδία. Η έρευνα πρέπει τώρα να αποκαλύψει πώς ακριβώς έλαβε αυτή την άδεια.

«Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι το έγκλημα συνδέεται με διεθνή τρομοκρατία» είπε στους δημοσιογράφους ο Βιτ Ράκουσαν.

«Πάντα ήθελα να σκοτώσω κάποιον»

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Κόζακ ήταν επιμελής μαθητής, αλλά είχε και ψυχολογικά προβλήματα. Τον Μάιο κέρδισε βραβείο για την πτυχιακή του εργασία. Ο φοιτητής δεν είχε ποινικό μητρώο αλλά, ως νόμιμος κάτοχος όπλων, είχε ενδιαφέρον για τα όπλα.

Είχε πτυχίο ιστορίας και ευρωπαϊκών σπουδών και συνέχισε με μεταπτυχιακό, με επίκεντρο την ιστορία της Πολωνίας.

Ωστόσο, μηνύματα που ανέβασε ο νεαρός στο Telegram τις τελευταίες εβδομάδες δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα του.

Ο 24χρονος φοιτητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καρόλου είχε παραπονεθεί για την «μίζερη ζωή» του και έγραψε, μεταξύ άλλων, ότι «πάντα ήθελε να σκοτώσει κάποιον».

Σε ένα μήνυμα με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου, ο σκοπευτής έγραψε ότι «εμπνεύστηκε πολύ από την Αλίνα». Αναφερόταν στην 14χρονη Αλίνα Αφανασκίνα. Το κορίτσι πυροβόλησε και σκότωσε δύο ανθρώπους στο σχολείο της στη ρωσική πόλη Μπριάνσκ στις 7 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια αυτοκτόνησε επίσης. «Αλλά η Αλίνα δεν σκότωσε αρκετούς ανθρώπους, θα το διορθώσω», είχε γράψει ο Κοζακ.

«Θέλω να κάνω επίθεση σε σχολείο και πιθανόν να αυτοκτονήσω. Η Alina Afanaskina με βοήθησε. Πάντα ήθελα να σκοτώνω, νόμιζα θα γίνω μανιακός στο μέλλον. Ήταν πιο επικερδές να κάνω μαζική επίθεση από κατά συρροήν. Κάθισα, περίμενα, ονειρεύτηκα» φέρεται να είχε γράψει μεταξύ άλλων.

«Ήταν ένας εσωστρεφής τύπος»

Ο Κόζακ θα ταξίδευε 13 μίλια από το σπίτι του στην Πράγα για διαλέξεις στη Σχολή Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου. Φαίνεται ότι ζούσε στο χωριό Χοστούν της κεντρικής Βοημίας με τον πατέρα του σε ένα μεγάλο οικογενειακό σπίτι.

Ο δολοφονικός του «παροξυσμός» ξεκίνησε με θύμα τον ίδιο του τον πατέρα, ο οποίος βρέθηκε νεκρός.

Ο δράστης του μακελειού στην Πράγα

«Ήταν ένας εσωστρεφής τύπος, μάλλον περίεργος όπως κάθε άλλος σπασίκλας», είπε ένας κάτοικος στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Η οικογένεια φαινόταν φυσιολογική. Πήγαμε στο εξοχικό τους πριν από χρόνια. Ο πατέρας του ήταν το αφεντικό μου και ήταν φίλοι εκτός δουλειάς, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του».

Το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της 21ης Δεκεμβρίου δεν είναι ακόμη σαφές. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι ο Κόζακ δολοφόνησε τον πατέρα του πριν κατευθυνθεί στην Πράγα.

Η τσεχική αστυνομία έμαθε ότι κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα και σχεδίαζε να αυτοκτονήσει.

Το χρονικό της επίθεσης

Σκηνές αλλοφροσύνης έκαναν τον γύρο του κόσμου, με φοιτητές στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα να «κρέμονται» και να πηδούν από τα παράθυρα, για να γλιτώσουν από τη φονική μανία του Κόζακ.

«Περισσότεροι από 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 24 τραυματίστηκαν», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο αρχηγός της τσεχικής αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ δήλωσε «σοκαρισμένος» από την επίθεση.

Une fusillade faisant près de 15 morts a eu lieu ce jeudi à l’université Charles, à Prague. David Kozak, l’assaillant du drame, s'est rendu chez son père et l’a abattu avant l’incident. Kozak s’est suicidé quelques heures après la tuerie. pic.twitter.com/DsWmIGWora

— Will’Actu (@RealchristG) December 21, 2023

«Είμαι σοκαρισμένος από αυτά τα γεγονότα… Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων των πυροβολισμών» δήλωσε με ανάρτηση στο Χ (πρώην twitter) ο Πάβελ.

Jsem šokován událostmi na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Chtěl bych vyjádřit hlubokou lítost a upřímnou soustrast rodinám a příbuzným obětí, které si střelba vyžádala. Chci poděkovat občanům, že respektují pokyny bezpečnostních složek a poskytují maximální součinnost.

— Petr Pavel (@prezidentpavel) December 21, 2023

Η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε στο Twitter, ότι λίγο μετά τις 15:00 τοπική ώρα (16:00 ώρα Ελλάδας) κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της για ένα περιστατικό που συνέβη σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Πλατεία Γιαν Πάλαχ της τσεχικής πρωτεύουσας.

BREAKING: UNIVERSITY OF PRAGUE SHOOTER WAS A STUDENT AND SHOT HIS DAD FIRST

He was a history student at Charles University.

He is not being labelled a terrorist because he’s not a Muslim.

Mainstream media propaganda is not needed this time. pic.twitter.com/4Z8I4n6LJa

— Umer Khayam (@KhayamTV) December 21, 2023

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στον τέταρτο όροφο. «Όλο το κτίριο εκκενώθηκε. Υπήρξαν πολυάριθμοι νεκροί και δεκάδες τραυματίες στο σημείο» ανέφερε αρχικά η αστυνομία.

Σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν από τα πυρά, μερικοί φοιτητές σκαρφάλωσαν από τα παράθυρα και κάθισαν στην προεξοχή, ωστόσο ένα από τα κορίτσια δεν μπορούσε να κρατηθεί και έπεσε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της, όπως μετέδωσαν τα τοπικά μέσα.

BREAKING NEWS ~ At least 10 people have died, and 30 others were injured in a mass shooting at a university in Prague.

“The shooter from the University of Prague is called David Kozak”

Kozak opened fire on the fourth floor of the Faculty of Philosophy building at Charles… pic.twitter.com/a1VDnRmrvE

Bruce Snyder (@realBruceSnyder) December 21, 2023

Ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν δήλωσε στη κρατική τηλεόραση ότι δεν υπήρξε κάποιος άλλος ένοπλος δράστης και κάλεσε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις οδηγίες της αστυνομίας. Παράλληλα, ένα email προς το προσωπικό της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Καρόλου ανέφερε ότι ένας ένοπλος δράστης βρισκόταν σε ένα από τα κτίρια του πανεπιστημίου. Η διοίκηση του πανεπιστημίου καλούσε το προσωπικό να «μην μετακινηθεί». «Μην πάτε πουθενά, αν είστε στα γραφεία, κλειδώστε τα και τοποθετήστε έπιπλα μπροστά στην πόρτα, σβήστε τα φώτα» ανέφερε το email.

Students hiding during a shooting at Charles University in #Prague, #CzechRepublic https://t.co/gLGg7EXf3p pic.twitter.com/d1zZetAF1l

— The Newz Post (@Newzug) December 21, 2023

Η αστυνομία απέκλεισε το σημείο και ζήτησε από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Επίσης, έως και 200 μαθητές μεταφέρθηκαν γρήγορα σε ασφαλές μέρος στον δρόμο προς μια γκαλερί σύγχρονων τεχνών.

Οι φοιτητές της σχολής, όπως και οι φοιτητές σε όλη την Ευρώπη, επρόκειτο να ολοκληρώσουν το ακαδημαϊκό τους εξάμηνο σήμερα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

The gunmen who killed more than 15 people in #Prague has been identified as university student David Kozak. Gas bombs, ammunition + pyrotechnics were allegedly found in the basement of his house. Reports allege he had psychological problems pic.twitter.com/s9QhYRlieq

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πράγα, Συγκλονιστικά, - Δολοφόνησε,praga, sygklonistika, - dolofonise