Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου: «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια»

Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου αναφέρει:

«Το τελευταίο διάστημα στα Χανιά ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Εμείς που παρακολουθούμε την υπόθεση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου εδώ και 18 χρόνια, πρώτη φορά βλέπουμε από δήμαρχο τέτοια αλαζονική και προκλητική στάση.

Στην πραγματικότητα δεν θα είχαμε κανένα λόγο να βρεθούμε απέναντι στον κ. Σημαντηράκη, αν

δεν υπήρχε τεράστια διαφορά ανάμεσα σε αυτά που λέει και σε αυτά που κάνει. Από την επόμενη κιόλας μέρα από την παραχώρηση της χρήσης από το ΥΠΕΘΑ στο Δήμο Χανίων, ο Δήμαρχος λέγοντας ότι θα κάνει το καλύτερο πάρκο στην Ελλάδα, έβαλε στο στρατόπεδο μηχανήματα για να δημιουργήσει χώρο στάθμευσης. Γι αυτό έριξε λατομικό υλικό που πάτησε με οδοστρωτήρες, σε συνέχεια υπάρχοντος ασφαλτοστρωμένου χώρου στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου. Πουθενά αλλού σε όλο τον κόσμο δεν διανοείται κανείς να φτιάξει πάρκο ξεκινώντας από τη διάστρωση και συμπύκνωση χαλικιού, που δεν επιτρέπει να φυτρώσει τίποτα για πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα ο ίδιος ο Δήμαρχος αλλά και διάφοροι αντιδήμαρχοι, (Ψαρουδάκης, Καλογριδάκης, Χαζιράκης), δήλωναν δεξιά-αριστερά ότι ετοιμάζεται χώρος στάθμευσης στο Μαρκόπουλο, ιδίως μετά τις αφόρητες πιέσεις για εξεύρεση χώρων parking στο κέντρο της πόλης.

Πρόσφατα άρχισαν εργασίες τοποθέτησης φωτισμού γύρω από αυτόν τον διαμορφωμένο χώρο, με προοπτική να μπουν φωτιστικά ύψους 9 μέτρων. Σε αίτηση πολιτών στην τεχνική υπηρεσία για το τι έργα γίνονται και με ποια μελέτη, η απάντηση ήταν (Αρ. Πρωτ. 10026/29-02-24), ότι δεν υπάρχουν επίσημα σχέδια γιατί γίνονται με αυτεπιστασία από συνεργεία του Δήμου. Λες και τα έργα αυτά μπορούν να γίνονται χωρίς προδιαγραφές και ασφάλεια για τους πολίτες. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει όχι μόνο καμία έγκριση αλλά ούτε καν η απαιτούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα από κατοίκους, μέλη της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου και από το Σύλλογο γειτονιάς του Αη-Γιάννη, με στόχο να σταματήσουν τα έργα διαμόρφωσης χώρου στάθμευσης. Εν όψει της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, εξετάστηκε η δυνατότητα προσωρινής διαταγής για να σταματήσουν άμεσα τα έργα. Στη διάρκεια της εκδίκασης ο Δήμαρχος, μη έχοντας κανένα στοιχείο νομιμότητας για τη δημιουργία χώρου στάθμευσης, δήλωσε στον εντεταλμένο Πρόεδρο Υπηρεσίας του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χανίων ότι δεν κάνει εργασίες για πάρκινγκ, αλλά για διαμόρφωση του χώρου σε πάρκο. Μετά από αυτή τη δήλωση, ο Πρόεδρος του δικαστηρίου αποφάσισε να μην σταματήσει τα έργα.

Τόσο η Πρωτοβουλία όσο και ο Σύλλογος κατοίκων ‘Αη-Γιάννη έχουμε αιτηθεί και έχουμε κάνει εκδηλώσεις μέσα στο χώρο, το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτές τις εκδηλώσεις συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες και διαπίστωσαν πόσο σημαντική για την ποιότητα ζωής τους είναι η μετατροπή αυτού του χώρου σε πάρκο. Προφανώς αυτό είναι κάτι που φοβίζει τη δημοτική αρχή και έκτοτε έχει αρνηθεί δύο φορές σε επανειλημμένες αιτήσεις μας, να ανοίξει τον χώρο για τους πολίτες, με το πρόσχημα ότι γίνονται έργα. Η φωτογραφία που επισυνάπτουμε από τον χώρο είναι τωρινή. Είναι τουλάχιστον προκλητικό να απαγορεύεται η πρόσβαση στον χώρο δήθεν λόγω των έργων, τη στιγμή που όλο σχεδόν το κέντρο της πόλης έχει γίνει ένα τεράστιο ναρκοπέδιο με τα έργα που γίνονται – χωρίς βεβαίως απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών – όπως επίσης είναι προκλητικό για τη νοημοσύνη όλων, να ισχυρίζεται ότι τα έργα δεν έχουν σκοπό τη δημιουργία πάρκινγκ.

Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 20/03, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι κατέθεσε στον Δικαστή σχέδια και φωτογραφίες για τα έργα που γίνονται στο χώρο του πρώην στρατοπέδου. Αυτό είναι ψέμα. Τον διαψεύδει η ίδια του η τεχνική υπηρεσία που λέει ότι δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σχέδια.

Στην ίδια συνεδρίαση μας κατηγόρησε ότι καθοδηγούμαστε από συγκεκριμένες παρατάξεις και άτομα. Σε πείσμα αυτών που προσπαθούν να μας λοιδορήσουν, το μόνο που μας ενώνει και μας κινητοποιεί είναι ο αγώνας μας για να γίνει το στρατόπεδο Μαρκοπούλου πάρκο, πράγμα που θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με όλους τους τρόπους.»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρωτοβουλία Χανιωτών, Μαρκοπούλου,protovoulia chanioton, markopoulou