Σε «απόγνωση» οι οικονομολόγοι και οι λογιστές των Χανίων – Δέκτης δεκάδων παραπόνων για το myData το οικονομικό επιμελητήριο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι οικονομολόγοι και οι λογιστές των Χανίων σχετικά με τα προβλήματα και την αδυναμία εφαρμογής του myDATA, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος Τμήμα Δυτικής Κρήτης.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της η διοίκηση του ΟΕΕ τμήματος δυτικής Κρήτης ισχυρίζεται ότι η άμεση και υποχρεωτική επιβολή των POS και IRSο δεν προηγήθηκε μιας συντεταγμένης προσπάθεια

για την εξοικείωση των πολιτών και των επιχειρήσεων ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Ακόμη οι ίδιοι τονίζουν ότι η ραγδαία και προβληματική εφαρμογή της ψηφιακής μετάβασης, έχει σοβαρές επιπτώσεις στο επίπεδο της στελέχωσης των επιχειρήσεων λογιστικών και οικονομολογικών υπηρεσιών.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση της η διοίκηση του ΟΕΕ Δυτικής Κρήτης ζητάει την αναστολή της εφαρμογής των myDATA, καθώς και των POS-IRIS για δυο έτη.

Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η Τοπική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης ως ενεργό και αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας, γίνεται καθημερινά δέκτης μηνυμάτων απόγνωσης αναφορικά με τα προβλήματα και την αδυναμία εφαρμογής του myDATA (my Digital Accounting and Tax Application) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Τα μηνύματα που προέρχονται από τις εκατοντάδες των μελών του (Λογιστές και Οικονομολόγοι) και χιλιάδες επιχειρήσεις, αφορούν τόσο στο σκέλος του κλειδώματος της περιοδικής δήλωσης του ΦΠΑ, όσο και στο σκέλος χαρακτηρισμού των δαπανών, ενώ εξίσου σημαντικά προβλήματα αναφέρονται και για την ΑΜΕΣΗ και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εφαρμογής των POS και IRSο.

Η άμεση και υποχρεωτική επιβολή εφαρμογή των ανωτέρω, στο πλαίσιο ενός βίαιου και ραγδαίου ψηφιακού μετασχηματισμού γίνεται τα τελευταία χρόνια σε μία κοινωνία που είχε το χρόνο και τις ευκαιρίες να λάβει κατάλληλη γνώση-κουλτούρα για να εξοικειωθεί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Από την πλευρά της, η πολιτεία, αντί να προχωρήσει με μία συντεταγμένη προσπάθεια για την εξοικείωση των πολιτών και των επιχειρήσεων, χρησιμοποίησε την τακτική της άμεσης επιβολής.

Εξίσου σημαντική, είναι η αδυναμία των Φορέων και Οντοτήτων που σχεδιάζουν-αναπτύσσουν και εφαρμόζουν (εμπλεκόμενες εταιρείες και φορείς στη δημιουργία των myDATA), να παρουσιάσουν ένα ολοκληρωμένο και απαλλαγμένο από λάθη και ελλείψεις λογισμικό-προϊόν, το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών του (Λογιστές-Επιχειρήσεις) και δεν θα είναι μία συλλογή συγγραμμάτων χωρίς να είναι εφαρμόσιμο στην πράξη και σύμφωνα με τις ασφυκτικές προθεσμίες και απαιτήσεις του Υπουργείου. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το eSEND που δεν λειτουργεί ολοκληρωμένα, καθώς και ο λογιστικός σχεδιασμός των myDATA που απέχει δραματικά από την απαιτούμενη και εφαρμοσμένη λογιστική απεικόνιση.

Η ραγδαία και προβληματική εφαρμογή της ψηφιακής μετάβασης, έχει σοβαρές επιπτώσεις στο επίπεδο της στελέχωσης των επιχειρήσεων λογιστικών και οικονομολογικών υπηρεσιών. Καθημερινά, αξιόλογα στελέχη των λογιστικών γραφείων παραιτούνται αναζητώντας διαφορετική επαγγελματική πορεία με λιγότερο πιεστικές συνθήκες εργασίας. Οι τελευταίες να είναι αποτέλεσμα του σχεδιασμού και της εφαρμογής του βίαιου και ανοργάνωτου ψηφιακού μετασχηματισμού στο κλάδο μας. Από την άλλη, η προσπάθειά μας να προσελκύσουμε νέους συναδέλφους -συχνά με αμοιβές ανώτερες από αυτές που θα μπορούσαν να λάβουν βάσει βιογραφικού τους σε οποιοδήποτε κλάδο- έχει απογοητευτικά αποτελέσματα.

Σήμερα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (επιχειρήσεις-τράπεζες-λογιστές και οικονομολόγοι) αδυνατούν να ανταποκριθούν στην εφαρμογή της ψηφιακής  καταιγίδας  που μα πλήττει , ενώ καθημερινά διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει κάποια μελέτη ή πρόκειται να ληφθούν μέτρα για την ανάσχεση της προβληματικής πορείας.

Εκτός αν, την απαξίωση του έργου μας και την επερχόμενη μείωση θέσεων εργασίας  ο σχεδιασμός του ψηφιακού μετασχηματισμού της παραγωγικής διαδικασίας επιθυμεί να την ισορροπήσει με την επέλασης της Τεχνητής Νοημοσύνης. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είστε ειλικρινείς, όχι μόνο σε εμάς, αλλά και στην σπουδάζουσα νεολαία της Χώρας μας.

Για όλους  τους παραπάνω λόγους ζητάμε την αναστολή της εφαρμογής των myDATA, καθώς και των POS-IRIS για δυο (2) έτη, έως ότου και μετά από δικές σας διορθωτικές παρεμβάσεις, οι εμπλεκόμενοι φορείς να καταφέρουν να ανταποκριθούν στην ολοκληρωμένη και χωρίς αδυναμίες εφαρμογή τους. 
Παράλληλα, για τα myDATA, θεωρούμε ότι το σκέλος των εσόδων θα μπορούσε να  τρέξει-λειτουργήσει χωριστά ως εφαρμογή, μιας και είναι πιο εύκολο να εξοικειωθούν  οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς αποτελεί το πιο ουσιαστικό μέρος της όποιας ωφέλειας  μπορεί να αποκομίσει η κοινωνία και το κράτος από την εφαρμογή  των myDATA. Και σε αυτό όμως το σκέλος, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ατέλειες και τα λειτουργικά προβλήματα που παρουσιάζει, σε περιεχόμενο και κατασκευή».

Keywords
Τυχαία Θέματα