Σε παράταση της αποχής τους προχωρούν και οι δικηγόροι στα Χανιά – Ποιες δίκες θα εξαιρούνται

Την παράταση της αποχής από τα καθήκοντά τους αποφάσισαν σήμερα οι δικηγόροι των Χανίων, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησε ο δικηγορικός σύλλογος Χανίων. Οι δικηγόροι αποφάσισαν καθολική αποχή από όλα τα δικαστήρια και από τις καταθέσεις δικογράφων μέχρι 5 Ιανουαρίου. Εξαιρούνται οι δίκες που αντιμετωπίζουν θέμα παραγραφής και μόνο αυτά. Θα υπάρξει επιτροπή του δικηγορικού συλλόγου που θα εξετάζει με πολύ προσοχή αυτές τις περιπτώσεις και εφόσον συντρέχουν αυτοί οι λόγοι, θα επιτραπούν να γίνουν μόνο αυτές οι δίκες.

Η συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφασίστηκε από

τους δικηγόρους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε αλλά και για το επικείμενο νομοσχέδιο που αφορά στις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα. Όπως είπε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χανίων, Χρήστος Πραματευτάκης: «Για τις ρυθμίσεις που προβλέπονται υπάρχουν αντιδράσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και σύσσωμου του δικηγορικού κόσμου, γιατί καταργεί δικαιώματα κατηγορουμένων. Δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ως προς την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων κυρίως των κατηγορουμένων. Το νομοσχέδιο έρχεται χωρίς να έχει περάσει από διαβούλευση, χωρίς να έχει υπάρξει μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή».

Οι δικηγόροι των Χανίων εκφράζουν επίσης την έντονη αντίδρασή τους, απέναντι στη δημιουργία ενός εφετείου στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον κ. Πραματευτάκη: «Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. ήρθε στα χέρια μας το πόρισμα της παγκόσμιας τράπεζας το οποίο αναφέρει μέσα περί καταργήσεως του εφετείου Κρήτης και δημιουργίας ενός εφετείου το οποίο προφανέστατα θα είναι στο Ηράκλειο και θα είναι το μοναδικό στην Κρήτη. Η αγανάκτηση στα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων είναι τεράστια. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε ούτε εμείς ούτε η κοινωνία των Χανίων αυτόν τον εμπαιγμό. Τα Χανιά έχουν μια αξιοπρέπεια και αυτή η αξιοπρέπεια προσβάλλεται. Δεν μπορεί να έρχεται η ολομέλεια του Αρείου Πάγου το 2010 και να αποφασίζει λόγω της δύσκολης πρόσβασης των κατοίκων της Ανατολικής Κρήτης και λόγω της χιλιομετρικής αποστάσεως, την ίδρυση νέου εφετείου στο Ηράκλειο και τώρα όλα αυτά να ακυρώνονται και να λένε στους Χανιώτες ότι το εφετείο της Κρήτης θα καταργηθεί. Η απονομή της δικαιοσύνης δε θα είναι ταχεία.»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά – Ποιες,chania – poies