Σουφλέ λεμόνι

Υλικά4 κ. σ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, συν περισσότερο για το ταψί3/4 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη, συν περισσότερη για το ταψί1 φλ. τσαγιού βουτυρόγαλα1/2 φλ. τσαγιού crème fraîche ή ξινή κρέμα2 κ. γλ. ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού1/2 φλ. τσαγιού φρέσκο χυμό λεμονιού3 μεγάλα αυγά, χωρισμένα1/3 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις1/4 κ. γλ. αλάτιΖάχαρη σε σκόνη (για το σερβίρισμα)Φρέσκα βατόμουρα (για το σερβίρισμα- προαιρετικά)ΕκτέλεσηΠροθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βουτυρώστε ένα ρηχό πυρέξ και πασπαλίστε με κρυσταλλική ζάχαρη.Ανακατέψτε το βουτυρόγαλα, την crème
fraîche, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού σε ένα μεσαίο μπολ και αφήστε τα στην άκρη.Χρησιμοποιώντας ένα μίξερ σε υψηλή ταχύτητα, χτυπήστε 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 3/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να ενωθούν καλά, περίπου 4 λεπτά. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών 1 κάθε φορά, χτυπώντας για να αναμειχθούν μεταξύ των προσθηκών.Μειώστε την ταχύτητα του μίξερ σε χαμηλή και, με το μοτέρ σε λειτουργία, προσθέστε το μείγμα με το βουτυρόγαλα σε 3 φορές, εναλλάσσοντας με το αλεύρι σε 2 φορές, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το βουτυρόγαλα (το μείγμα θα είναι εξαιρετικά χαλαρό).Χρησιμοποιώντας το μίξερ με καθαρά, στεγνά χτυπητήρια, χτυπήστε τα ασπράδια αυγών και το αλάτι σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές. Προσθέστε τα ασπράδια αυγών στο μείγμα με το βουτυρόγαλα σε 3 μέρη, ανακατεύοντας ελάχιστα μετά από κάθε προσθήκη.Ρίξτε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί και ψήστε μέχρι η κορυφή να φουσκώσει και να ροδίσει και το κέντρο να κουνιέται ελάχιστα, 35- 45 λεπτά. Μεταφέρετε το ταψί σε σχάρα και αφήστε το κέικ να κρυώσει τουλάχιστον 30 λεπτά.Σερβίρετε το σουφλέ λεμόνι πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη και γαρνιρισμένο με βατόμουρα, αν θέλετε.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σουφλέ,soufle