Στην Κρήτη για τρεις μέρες η Λίνα Μενδώνη – Στο “πλάνο” σημαντικά έργα και μεταξύ αυτών τα Νεώρια στα Χανιά

Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο θα βρίσκεται από αύριο Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για να δρομολογηθούν σημαντικά έργα και στους τέσσερις νομούς.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αλλά και οι δήμαρχοι της Κρήτης αναμένεται να θέσουν στην κ.

Μενδώνη μια σειρά από θέματα που αφορούν έργα στην Κρήτη και άπτονται φυσικά με τη δική της αρμοδιότητα, ως υπουργού Παιδείας.

Όπως αποκάλυψε σήμερα από τα Χανιά που βρέθηκε για την υπογραφή σύμβασης που αφορά την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανάμεσα στα ζητήματα που θα τεθούν είναι και η ένταξη της ανακατασκευής των Νεωρίων στα Χανιά στον επόμενο προγραμματισμό της Περιφέρειας Κρήτης.

Καταρχήν θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το ΕΣΠΑ για τα έργα που αφορούν όλη την Κρήτη.

“Όλα τα έργα που εντάσσονται στην επόμενη προγραμματική περίοδο θα συζητήσουμε με την κ. Μενδώνη, όπως η ένταξη των ΜΙνωικών Ανακτόρων στους καταλόγους της Unesco. Επίσης τα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που αφορούν τα Χανιά, το Ρέθυμνο, το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο. Είναι θέματα πολύ σοβαρά και πάντα κάνουμε τον προγραμματισμό σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές. Εκτιμούμε ότι η επίσκεψη της κ. Μενδώνη θα λύσει πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν”, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης από τα Χανιά.

Επεσήμανε δε ο κ. Αρναουτάκης ότι, “Θα ζητήσουμε αυτά τα έργα που είναι έτοιμα να ξεκινήσουν. Μην περιμένουμε να ωριμάσουν κάποια έργα για 3 και 4 χρόνια επειδή δεν υπάρχουν μελέτες. Η πρότασή μας θα είναι αυτή. Υπάρχουν πολλά έργα και στα Χανιά που μπορούν να ξεκινήσουν και να ενταχθούν στα προγράμματα της Περιφέρειας, όπως για παράδειγμα τα Νεώρια, αλλά και άλλα. Τα Νεώρια τα έχουμε προτείνει και επισημάνει εξάλλου και στη συνάντηση που έγινε με το Πολυτεχνείο, τον δήμο και την Περιφέρεια ότι πρέπει να τρέξουν. Επίσης μια σειρά άλλων έργων που θα προχωρήσουν από πλευράς του δήμου”.

Σε ό,τι αφορά το Ηράκλειο το ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς θα υπάρξει σύμβαση παραχώρησης χρήσης των Ενετικών Τειχών στον δήμο Ηρακλείου αλλά και στην εγγραφή των Μινωικών Ανακτόρων στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, όπως ανέφερε παραπάνω ο κ. Αρναουτάκης. Φυσικά θα τεθούν ζητήματα που αφορούν τους δήμους Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου και άλλους ενδεχομένως δήμους των νομών αυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κρήτη, Λίνα Μενδώνη –, “πλάνο”, Νεώρια, Χανιά,kriti, lina mendoni –, “plano”, neoria, chania