Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Οι επιπτώσεις του «προσωρινού» πάρκινγκ μπορεί να είναι επιζήμιες χωρίς μελέτη

«Το Fly over το έχετε ακουστά στη Θεσσαλονίκη; Οι επιπτώσεις που έχει αυτό το προσωρινό έργο στους κατοίκους είναι τόσο τραγικές που σκεφτόμαστε να το σταματήσουμε λόγω των προσωρινών τους αυτών επιπτώσεων. Κάτι που δεν έχει μελετηθεί κατά τη φάση υλοποίησής του, θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις».

Με αυτά τα λόγια ο Διδάκτωρ Συμμετοχικού Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΑΠΘ, Σωκράτης Σεϊτανίδης, σχολίασε τις διαβεβαιώσεις της δημοτικής αρχής Χανίων ότι το σχεδιαζόμενο

υπαίθριο πάρκινγκ σε τμήμα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου θα είναι προσωρινό και μετά την τελική φάση του έργου ο χώρος στάθμευσης θα είναι υπόγειος.

Οτιδήποτε, ακόμα και μια προσωρινή παρέμβαση χρειάζεται μελέτη καθώς οι επιπτώσεις της σύμφωνα με τον κ. Σεϊτανίδη μπορεί να επιφέρει πολύ χειρότερα προβλήματα από αυτά που πάει να λύσει. «Σε κάθε περίπτωση, είτε κάτι είναι προσωρινό είτε όχι, πρέπει να σχεδιαστεί σοβαρά και συλλογικά» είπε επισημαίνοντας επίσης και την κακή εμπειρία που έχουμε στην Ελλάδα με την έννοια του προσωρινού που τις περισσότερες φορές μετατρέπεται σε μόνιμο.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα για το διήμερο διεκδίκησης του πάρκου στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου που θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Μαρτίου, ο κ. Σεϊτανίδης τόνισε επίσης ότι όταν σχεδιάζονται χρήσεις χώρων υπερτοπικής κλίμακας είναι απαραίτητη η μελέτη του συνόλου της περιοχής και των επιπτώσεων που αυτές θα έχουν όπως πχ οι συγκοινωνιακές επιπτώσεις. Επίσης αναφέρθηκε στο ζητούμενο του συμμετοχικού σχεδιασμού και έφερε το παράδειγμα του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου που έχει χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου και την ίδια στιγμή έχει συγκροτηθεί επιτροπή από συλλόγους της περιοχής που γνωμοδοτεί για τις χρήσεις γης που θα έχει ο χώρος. Όπως είπε, κάθε φορά που ο δήμος ενδιαφέρεται να αλλάξει κάτι σε αυτές τις χρήσεις, πρέπει να ρωτά και αυτή την επιτροπή των κατοίκων που αποτελείται από 18 συλλόγους και συλλογικότητες.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, ο Γιάννης Τσουκάτος, έκανε λόγο για αυταρχική αντιμετώπιση του θέματος από τη δημοτική αρχή και δήλωσε: «Γίνονται εργασίες μέσα στον χώρο αυτή τη στιγμή που δεν έχουν καμία απολύτως έγκριση. Δε μιλάμε για συζήτηση με τους κατοίκους, αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός, μιλάμε για νόμιμες εγκρίσεις από τους φορείς. Αυτή τη στιγμή δημιουργείται, σύμφωνα με τις δηλώσεις της δημοτικής αρχής, ένας χώρος στάθμευσης 8 στρεμμάτων κατά δήλωσή της, που σημαίνουν 340 θέσεις στάθμευσης σε μια περιοχή κατοικίας, με στενούς δρόμους. Δεν προβλέπεται από καμία μελέτη ότι αυτός ο χώρος είναι ικανός να εξυπηρετήσει και να λύσει το πρόβλημα του κυκλοφοριακού».

Το μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, Ρούλα Καστρινάκη, δήλωσε: «Ζητάμε να μας δοθεί ένα σχεδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσει η μελέτη γι’ αυτό το πάρκο» το οποίο σύμφωνα με την ίδια δεν αφορά μόνο στη γειτονιά του Αγίου Ιωάννη.

Τέλος ο κ. Κουτρουμπάς από τον σύλλογο κατοίκων Αγίου Ιωάννη, υπογράμμισε ότι κανείς δεν αμφιβάλλει ότι υπάρχει έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη. Το πρόβλημα όμως αυτό δε θα πρέπει να μας οδηγήσει, όπως είπε, στη λήψη αποφάσεων κάτω από πίεση. Μάλιστα, υποστήριξε ότι υπάρχουν άλλες τεχνικές λύσεις για το πρόβλημα του κυκλοφοριακού και της στάθμευσης: «Ο σχεδιασμός μέσα από το αναθεωρημένο σχέδιο πόλεως και από το σχέδιο αστικής κινητικότητας δίνει αυτές τις λύσεις, ο δήμος δεν έχει ακολουθήσει τις προτεραιότητες που έχουν δοθεί. Ο χώρος του στρατοπέδου δεν προβλέπεται να λειτουργήσει σαν χώρος στάθμευσης ούτε στο σχέδιο της αστικής κινητικότητας με τους 3 χώρους στάθμευσης στην περιφέρεια της πόλης ούτε στο σχέδιο με τις αλλαγές των λεωφορειακών λωρίδων και τους σταθμούς τέρματος και αφετηρίας. Αντ’ αυτού ο δήμος επιλέγει μια θέση που βρίσκεται εντελώς έξω από αυτόν τον σχεδιασμό και κατά τη γνώμη μας είναι σε λάθος κατεύθυνση»

Στη συνέντευξη τύπου έγινε κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στις διήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για το πάρκο στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου και περιλαμβάνουν το Σάββατο 02/03 στις 19:00 στο ΤΕΕ ομιλία του διδάκτορα Σωκράτη Σεϊτανίδη με θέμα «Διεκδίκηση πάρκου στο Μαρκόπουλο, η εμπειρία του στρατοπέδου Καρατάσιου» και την Κυριακή 03/03, από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 μέσα στον χώρο του πρώην στρατοπέδου, δράσεις για παιδιά, μουσική από τους Yar Aman, ζεστή σούπα και κρασί.

Τ.Λ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στρατόπεδο Μαρκοπούλου,stratopedo markopoulou