Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την εκκένωση της κατάληψης στον λόφο Καστέλι – Παρόντες μέλη της Rosa Nera και άλλες συλλογικότητες (φωτο)

Η εκκένωση της κατάληψης του κτηρίου στον λόφο Καστέλι προχτές, προκάλεσε συζήτηση και στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Παρόντα μάλιστα ήταν δεκάδες άτομα, μέλη της Rosa Nera, συλλογικοτήτων και φοιτητών που εξέφρασαν την πλήρη αντίθεσή τους με την εξέλιξη αυτή και την επέμβαση της αστυνομίας την Δευτέρα (1/4) το πρωί.

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εκφράζοντας την άποψη του τόνισε ότι διαφωνεί με την ξενοδοχοποίηση του κτηρίου στον λόφο Καστέλι, όπως επίσης διαφωνεί και με τον τρόπο που πραγματοποιούνταν μέχρι και την Δευτέρα η κατάληψη

του κτηρίου, Έκανε αναφορά μάλιστα σε τρεις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου στο πρόσφατο παρελθόν, όπου, επί της ουσίας, επιβεβαιώνεται η αντίθεσή του στην ξενοδοχοποίησή του.

Πρώτη απόφαση 9/9/2020: το ΔΣ αποφάσισε ότι τάσσεται υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του κτηρίου στον λόφο Καστέλι.Δεύτερη απόφαση 10/8/2021: Αλλαγή χρήσεων γης έβαζε τέλος στη δυνατότητα αξιοποίησης της περιοχής ως ξενοδοχείο. Οι χρήσεις μπορούν να είναι αποκλειστικά κοινωφελείς. Τρίτη απόφαση 10/1/2023: Επικυρώνει τις προηγούμενες αποφάσεις και εξειδικεύει την αντίθεση δυνατότητας να υλοποίησει ο ανάδοχος αυτό που έχει στόχο.


“Προσωπική άποψη και άποψη πλειοψηφίας είναι ότι διαφωνούμε με τη χρήση που θέλει να δώσει ο επενδυτής στο συγκεκριμένο κτήριο. Αυτή η συζήτηση δεν τίθεται σε αντιδιαστολή με την κατάληψη της Ροζα Νέρα. Σε ότι αφορά εμένα και την παράταξή μου δεν υπερασπιζόμαστε μια κατάληψη που είναι παράνομη. Από την άλλη η πόλη δεν θέλει ένα ακόμα ξενοδοχείο. Ήμασταν ο πρώτος δήμος που επιβάλλαμε υψηλά τέλη σε κτήρια που αξιοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα” επεσήμανε και τόνισε: “Εξαντλούμε όλα τα ενδεχόμενα. Δεν αγνοούμε ότι τα κτήρια αυτά ανήκουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης και αυτό αποφασίζει για τον τρόπο που θέλει να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του. Υπάρχει ενεργή σύμβαση παραχώρησης από το Πολυτεχνείο σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία. Τίθεται ερώτημα κατά πόσο μπορεί να ακυρωθεί αυτή η σύμβαση
και ποιες ρήτρες υπάρχουν. Ο δήμος πρέπει να απολογείται για αποφάσεις που δεν έχει λόγο.
Ξέρω ότι αυτή η κατάληψη έχει δημιουργήσει ομάδα υποστηρικτών. Όλο αυτό με τον τρόπο που γίνεται δεν μπορεί να τύχει υποστήριξης”.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων αλλά και δημοτικών συμβούλων επί του θέματος. Η Κατερίνα Μανιμανάκη έθεσε το ερώτημα στον δήμαρχο αν έγινε κάποια έκκληση για συζήτηση με τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης για το θέμα αυτό.

Ο Χαράλαμπος Λουτσέτης τόνισε ότι, “είναι προκλητικό να βλέπεις το υπουργείο πολιτισμού να δίνει άδεια να γίνει ξενοδοχείο και το Ιντζεδίν δεν παίρνει άδεια για να γίνουν εργασίες στο κτίριο. Γιατί το κάθε κτίριο παίρνει αξία μόνο όταν υπάρχει κέρδος;”

Φοιτητής που βρέθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου επεσήμανε ότι όλοι εναντιώνονται στο γεγονός ότι,με τρόπο βίαιο καταργήθηκε το άσυλο με την επέμβαση της αστυνομίας, την οποία κάλεσε να αποχωρήσει από τον λόφο Καστέλι.

Από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου Χανίων αποφασίστηκε η σύνταξη ψηφίασματος που αντιτίθεται στην ξενοδοχοποίηση του λόφου Καστέλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συζήτηση, Καστέλι – Παρόντες, Rosa Nera,syzitisi, kasteli – parontes, Rosa Nera