Τ. Βάμβουκας με αφορμή το Πειραματικό Λύκειο: «Πέντε χρόνια απραξίας της δημοτικής αρχής για την σχολική στέγη, είναι πολλά…»

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε ο πρώην δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας ο οποίος, με αφορμή το πρόβλημα στέγασης του Πειραματικού Λυκείου Χανίων, κάνει λόγο για ολιγωρία της δημοτικής αρχής.

Όπως αναφέρει, η δημοτική αρχή του Παναγιώτη Σημανδηράκη, δεν κατάφερε μέσα σε 5 χρόνια να ξεκινήσει τη δημιουργία των 8 νέων σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ που είχε εξασφαλίσει και δρομολογήσει επί δικής του θητείας ο κ. Βάμβουκας. Όπως τονίζει μεταξύ άλλων: «Αυτή η δημοτική αρχή όμως, έχει μάθει στα έτοιμα και

όταν έρχονται τα δύσκολα, προχωράει σε μπαλώματα και δικαιολογίες για να καλύψει την ολιγωρία της»

Η ανακοίνωση του κ. Βάμβουκα έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες μέρες έχει ενταθεί η συζήτηση και οι αντιπαραθέσεις για το θέμα της έλλειψης σχολικής στέγης στα Χανιά, με αφορμή την παντελή απουσία πρόνοιας κτηριακών υποδομών, για την λειτουργία Πειραματικού Λυκείου, την αρμοδιότητα των οποίων έχει ο Δήμος Χανίων. Χωρίς καμία δικαιολογία, αγνοήθηκε το προφανές γεγονός ότι το 2024 οι απόφοιτοι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου θα πρέπει να φοιτήσουν στο λύκειο και απ’ ότι φαίνεται τελικά κάποιοι… αποφάσισαν να τους αφήσουν μετεξεταστέους.

Από το 2014, ως διοίκηση του δήμου, εντοπίσαμε ως κρίσιμο πρόβλημα αυτό της σχολικής στέγης, καθώς έως τότε δεν είχε προγραμματιστεί η κατασκευή κανενός νέου σχολικού κτιρίου. Μετά από προετοιμασία, επιμονή και αγώνα τεσσάρων ετών, καταφέραμε να εγκριθεί από την τότε κυβέρνηση, αυτό που εθεωρείτο ακατόρθωτο, η δημιουργία 8 νέων σχολικών μονάδων στον δήμο Χανίων, με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και προϋπολογισμό 55 εκατομμυρίων ευρώ.

Δυστυχώς, η παρούσα δημοτική αρχή που μας διαδέχτηκε, δεν κατάφερε 5 χρόνια μετά να έχει ξεκινήσει το έργο, παρά τις διαβεβαιώσεις που κατά καιρούς μας έδινε. Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2019 είχε στα χέρια της τους πρώτους φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις τέσσερις εταιρείες που συμμετείχαν στην προβλεπόμενη διαδικασία για την κατασκευή των σχολείων. Με ελαστικούς όρους η κατασκευή τους, μαζί με το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει πριν δύο χρόνια και τώρα να βρισκόταν κοντά στην φάση της ολοκλήρωσης.

Η υλοποίηση κατασκευής των νέων σχολικών μονάδων με την μέθοδο Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), θα μας δώσει 8 νέα σχολεία μαζεμένα, για τα οποία σύμφωνα με τους έως τώρα ρυθμούς κατασκευής νέων σχολικών μονάδων στα Χανιά, θα χρειαζόμασταν περίπου 80 (!) χρόνια για να τα αποκτήσουμε. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η μέθοδος κατασκευής μέσω ΣΔΙΤ, αλλά οι μέχρι σήμερα ελλιπείς χειρισμοί της δημοτικής αρχής.

Η ολιγωρία της, έχει αναδειχθεί από πολλές πλευρές, μεταξύ των οποίων τη μέχρι πρότινος αρμόδια υφυπουργό κα Δόμνα Μιχαηλίδου και τον τ. βουλευτή κ. Βασίλη Διγαλάκη, που πρωτοστάτησε στην εξεύρεση λύσης. Και μην μας επαναλάβει η Δημοτική Αρχή δικαιολογίες με μετάθεση ευθυνών, διότι χρειάστηκαν 5 μήνες για να δώσει μια αόριστη απάντηση στην πρόταση λειτουργίας του Πειραματικού Λυκείου στο κτήριο της πρώην εκκλησιαστικής σχολής στον Άγιο Ματθαίο. Δεν αποτελεί, επίσης, δικαιολογία το κόστος ανακατασκευής του παραπάνω κτιρίου, καθώς αυτό το είχε αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το υπουργείο, μετά και την σύμφωνη γνώμη της Μητρόπολης.

Αυτή η δημοτική αρχή όμως, έχει μάθει στα έτοιμα και όταν έρχονται τα δύσκολα, προχωράει σε μπαλώματα και δικαιολογίες για να καλύψει την ολιγωρία της, και έτσι φτάσαμε να υποστηρίζονται λύσεις όπως η λειτουργία του Πειραματικού σε άλλα λύκεια που θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα και προχειρότητες με το στρίμωγμα στο υφιστάμενο Πειραματικό Γυμνάσιο. Δυστυχώς εδώ που έχουμε φθάσει καμία λύση από τις μέχρι τώρα προτεινόμενες, δεν φαίνεται να είναι η ενδεδειγμένη.

Η απρονοησία πληρώνεται και θύματά της, δυστυχώς, είναι οι μαθητές των Χανίων. Αποδεικνύεται ότι ο σωστός προγραμματισμός του έργου μιας δημοτικής αρχής, είναι βαρύτερο καθήκον από τον προγραμματισμό μιας ακόμα ριπής πυροτεχνημάτων. Οι δήμοι, όμως, είναι πρωτίστως μηχανισμοί βελτίωσης της ζωής των πολιτών και πρέπει να προνοούν έγκαιρα για τα  αναγκαία  έργα και όχι απλώς να τηρούν με ευλάβεια ένα ετήσιο πρόγραμμα εορτών και εκδηλώσεων, κάτι για το οποίο κανείς δεν τους μέμφεται.»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βάμβουκας, Πειραματικό Λύκειο, Πέντε,vamvoukas, peiramatiko lykeio, pente