Τι είναι η σπορά νεφών – Μπορεί να ευθύνεται για τη «βόμβα βροχής» στο Ντουμπάι

Βροχοπτώσεις ρεκόρ έπληξαν το Ντουμπάι τα τελευταία 24ωρα, προκαλώντας ερωτήματα για την αιτία του φαινομένου, με αρκετούς να δείχνουν ως «ένοχο» τη σπορά νεφών (cloud seeding). Πόσο ασυνήθιστη ήταν η βροχόπτωση και ποιοι ήταν οι λόγοι πίσω από το ακραίο φαινόμενο;

Το Ντουμπάι βρίσκεται στις ακτές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και έχει συνήθως πολύ ξηρό κλίμα. Ωστόσο, βιώνει περιστασιακά ακραίες βροχοπτώσεις.

Ένα χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο προσέλκυσε θερμό, υγρό αέρα και εμπόδισε άλλα καιρικά συστήματα να περάσουν, φαίνεται πως ήταν η αιτία

του τελευταίου φαινομένου, σύμφωνα με το BBC.

«Αυτό το μέρος του κόσμου χαρακτηρίζεται από μεγάλες περιόδους χωρίς βροχή και στη συνέχεια από ακανόνιστες, έντονες βροχοπτώσεις, αλλά ακόμα και έτσι, αυτό ήταν ένα πολύ σπάνιο γεγονός βροχόπτωσης», εξηγεί ο καθηγητής Maarten Ambaum, μετεωρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading, ο οποίος έχει μελετήσει τα πρότυπα βροχόπτωσης στην περιοχή του Κόλπου.

Τι είναι η σπορά νεφών – Έπαιξε ρόλο στην πρόκληση του φαινομένου;

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει τη «διέγερση» των υφιστάμενων σύννεφων, ώστε να βοηθήσουν στην παραγωγή περισσότερης βροχής.

Αυτό μπορεί να γίνει με τη χρήση αεροσκαφών που ρίχνουν μικρά σωματίδια (όπως ιωδιούχο άργυρο) στα σύννεφα. Οι υδρατμοί μπορούν στη συνέχεια να μετατραπούν σε βροχή.

Η τεχνική αυτή υπάρχει εδώ και δεκαετίες και τα ΗΑΕ τη χρησιμοποίησαν τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη νερού.

Τις ώρες μετά τις πλημμύρες, ορισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να αποδώσουν λανθασμένα τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποκλειστικά στις πρόσφατες επιχειρήσεις σποράς νεφών στη χώρα.

Προηγούμενες αναφορές του «Bloomberg» έδειχναν ότι αεροπλάνα σποράς νεφών είχαν αναπτυχθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα, αλλά όχι την Τρίτη, όταν σημειώθηκαν οι πλημμύρες.

Ενώ το BBC δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει πότε έγινε η σπορά των νεφών, οι ειδικοί λένε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα είχε μικρή επίδραση στην καταιγίδα και ότι το να εστιάζουμε στη σπορά νεφών είναι «παραπλανητικό».

«Ακόμα και αν η σπορά των νεφών ώθησε τα σύννεφα γύρω από το Ντουμπάι να ρίξουν νερό, η ατμόσφαιρα πιθανότατα θα μετέφερε περισσότερο νερό για να σχηματίσει σύννεφα εξαρχής, λόγω της κλιματικής αλλαγής», λέει η Dr Friederike Otto, ανώτερη λέκτορας στην κλιματική επιστήμη στο Imperial College του Λονδίνου.

Η σπορά σύννεφων αναπτύσσεται γενικά όταν οι συνθήκες ανέμου, υγρασίας και σκόνης δεν επαρκούν για να οδηγήσουν σε βροχή. Την περασμένη εβδομάδα, οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει για υψηλό κίνδυνο πλημμυρών σε ολόκληρο τον Κόλπο.

«Όταν προβλέπονται τόσο έντονα και μεγάλης κλίμακας συστήματα, η σπορά των νεφών -που είναι μια δαπανηρή διαδικασία- δεν πραγματοποιείται, επειδή δεν υπάρχει ανάγκη να σπείρονται τόσο ισχυρά συστήματα περιφερειακής κλίμακας», λέει η καθηγήτρια Νταϊάνα Φράνσις, επικεφαλής του Τμήματος Περιβαλλοντικών και Γεωφυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Khalifa στο Άμπου Ντάμπι.

newsbeast.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
– Μπορεί, Ντουμπάι,– borei, ntoubai