Το νοσοκομείο Χανίων στο δημοτικό συμβούλιο: Υποστελέχωση και “άγονες” προκηρύξεις – “Δεν τολμάμε να πάρουμε άδεια” λένε οι εργαζόμενοι

Κραυγή αγωνίας από διοίκηση, ιατρούς και εργαζόμενους του νοσοκομείου Χανίων για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο Χανίων, στο κομμάτι της στελέχωσής τους και εν προκειμένω, στην ελλιπή στελέχωσή του, τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Το δημοτικό συμβούλιο Χανίων ασχολήθηκε εκτενώς (σαν πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης) με το μέγιστο πρόβλημα πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου Χανίων. Ένα πρόβλημα που δεν είναι προσωρινό, αλλά πλέον καθίσταται μόνιμο και, κατά την άποψη των ίδιων των εργαζομένων, μη

αναστρέψιμο αφού δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τους αρμόδιους φορείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη δεδομένη στιγμή, στο νοσοκομείο Χανίων εργάζονται αυτή τη στιγμή 139 ιατροί, ενώ το οργανόγραμμα αναφέρει ότι πρέπει, για την ομαλή λειτουργία του, να εργάζονται 214!

Χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο Κυριάκος Γραμματικόπουλος, πρόεδρος Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων: “Εμείς δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε. Πρέπει να υπάρξει μείωση στο κόστος διαβίωσης για να έρθουν γιατροί στα Χανιά. Να παρέχουμε σπίτι να μείνουν οι γιατροί. Σαν δήμος πρέπει να προσφέρετε σπίτι σε εργαζόμενους νοσοκομείου με ένα κέρδος του δήμου”, ρίχνοντας το “μπαλάκι στον δήμο Χανίων.

Ο κ. Γραμματικόπουλος μίλησε για την τραγική εικόνα που παρουσιάζει το προσωπικό που εργάζεται χωρίς άδειες και ρεπό: “Παράγουμε έργο με εργαζόμενους που δεν παίρνουν άδεια και ρεπό. Δεν τολμάμε να πάρουμε άδεια. Έπρεπε να έχουμε 214 γιατρούς μόνιμους για να βγει το οργανόγραμμα. Και υπηρετούν 139. Αυτοί που μένουν πίσω κάνουν και τη δουλειά των άλλων. Η κατάσταση δεν είναι αναστρέψιμη. 6 χρόνια έχω να κοιμηθώ βράδυ. Εσείς τι μπορείτε να κάνετε σαν κοινωνία;”.

Ο Βαρδής Γεωργιακάκης πρόεδρος εργαζομένων νοσοκομείου Χανίων αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό στο νοσοκομείο Χανίων: “Μεγάλο ποσοστό του προσωπικού είναι επικουρικοί. Κάθε κλινική λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Οι γιατροί είναι ταλαιπωρημένοι”.

Χωρίς Παιδοχειρουργό το νοσοκομείο Χανίων!

Την απουσία πλέον παιδοχειρουργού επεσήμανε ο Βαρδής Καλογεράκης “Γιατί δεν έρχονται γιατροι; Ποιος θα δουλέψει τα μηχανήματα; Από σήμερα δεν έχει το νοσοκομείο Χανίων Παιδοχειρουργό. Λόγω πιέσεων από το ΠΑΓΝΗ που δεν έχει Παιδοχειρουργό. Σε λίγο καιρό θα κάνουμε αεροδιακομιδές στην Αθήνα. Ποιος θα δουλέψει τη νέα ψυχιατρική; Υπάρχουν μόλις δύο ψυχίατροι”.

Και προειδοποίησε: “Έρχονται κι άλλες αποχωρήσεις γιατρών”.

Στο κομμάτι της Ψυχιατρικής ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑ.ΣΥ. Δημήτρης Μακρέας επεσήμανε: “Αμφισβητούνται τα 30 χρόνια ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και η αποασυλοποίηση. Πολύ φοβάμαι ότι θα επιστρέψουμε στην παλιά Ψυχιατρική”.

Σε αυτό το σημείο, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής που επίσης έδωσε το “παρών” στο δημοτικό συμβούλιο, τόνισε: “Θεωρώ ανεπίτρεπτο να μην ξέρουμε την απουσία Παιδοχειρουργού έπρεπε να έχουμε ενημέρωση για αυτό το ζήτημα., ενώ προσέθεσε ότι, “Φεύγω πιο μπερδεμένος. Δεν υπάρχει εύκολη λύση για το νοσοκομείο Χανίων”. Πρόσθεσε δε ότι “οι άγονες προκηρύξεις αποτελούν άλλοθι”.

“Θέλει συντονισμό και αγώνα η υπόθεση του νοσοκομείου Χανίων”, τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος της ΛΑΣΥ, Αλέκος Μαρινάκης.

“28 στις τελευταίες 77 προκηρύξεις απέβησαν άγονες”

Κατά την ομιλία του ενώπιον του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, διοικητής του νοσοκομείου Γιώργος Μπέας τόνισε: “Έχουμε να επιτελέσουμε δύσκολο έργο. Βασικός πυλώνας της υγείας είναι το νοσοκομείο Χανίων. Το νοσοκομείο έχει 4 πυλώνες: α) χρηματοδοτικές ροές, β) εξοπλισμός γ) οργανωτικό κομμάτι, δ) στελέχωση με προσωπικό. Είμαστε νοσοκομείο υπόδειγμα στην καταπολέμηση της πανδημίας. το 15ο μεγαλύτερο στα 120 της χώρας. Διαχρονικά από τα ενεργά και πρωτοπόρα”.

Ωστόσο επεσήμανε: Έχουμε υπερφόρτωση στα επείγοντα περιστατικά. Υποστελέχωση στα ΤΕΠ. Στα ΤΕΠ ενώ φαίνονται τρεις γιατροί είναι στην ουσία 1,5 γιατρός. Μόνο για το 2023 προκηρύχθηκαν 5 θέσεις γιατρών εκ των οποίων οι 4 απέβησαν “άγονες”. Από τα ΤΕΠ υπάρχει φυγή γιατρών της τάξης του 40%”.

Και προσέθεσε ο κ. Μπέας: “Ζητήθηκαν επειγόντως τα κενά του νοσοκομείου και όπως φαίνεται πάμε σε μεγάλη προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού. Από το 2020 77, δημοσιεύτηκαν προκηρύξεις προσλήψεων και οι 28 απέβησαν άγονες. Παράλληλα είχαμε αποχωρήσεις προσωπικού. Ταυτόχρονα έχουμε κρίση ειδικοτήτων όπως πχ σε Παθολόγους, Ψυχιάτρων και θέσεις για τα ΤΕΠ. Κάποιες κλινικές είναι καλά στελεχωμένες, αλλά κάποιες άλλες όχι. Ξεπερνάμε 1300 εργαζόμενους στο νοσοκομείο και γίνεται καλό έργο. Θέλουμε ενίσχυση στην μεγάλη προκήρυξη που αναμένεται”.

Ο Αντώνης Κρασουδάκης, εκπρόσωπος ιατρικού συλλόγου Χανίων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην υποστελέχωση: “Τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Καλό να είναι να αναφέρονται τα αριθμητικά δεδομένα των εργαζομένων του νοσοκομείου Χανίων που δεν παίρνουν άδειες ρεπό κτλ. Υπάρχει υπερεργασία του προσωπικού. Ειδικά το νοσηλευτικό προσωπικό λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Οι λίστες αναμονής δεν δημιουργούν πχ στα χειρουργεία επειδή εμείς οι γιατροί δεν θέλουμε να χειρουργήσουμε τους ασθενείς αλλά επειδή δεν υπάρχει προσωπικό”.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε στην υποστελέχωση και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν το νοσοκομείο. Έκανε αναφορά στην Περιφέρεια που ενισχύει όσο μπορεί, ωστόσο επεσήμανε ότι: “το κεντρικό κράτος πρέπει να αντιμετωπίσει μισθολογικά το νοσοκομείο. Να βελτιωθούν οι συνθήκες του νοσοκομείου. Ο τελικός αποδέκτης το υπουργείο να εισακούσει τις προτάσεις που έρχονται τοπικά”.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις επί του θέματος από τους επικεφαλής των παρατάξεων. Εν συνεχεία συμφωνήθηκε η σύνταξη ψηφίσματος. “Να φύγει ένα κοινό κείμενο, μια κοινή φωνή”, είπε ο δήμαρχος Χανίων. Τόνισε πάντως για το ζήτημα των “εργατικών κατοικιών” που αναφέρθηκε νωρίτερα ο κ. Γραμματικόπουλος ότι, “ο δήμος και η Περιφέρεια δεν έχουν δικαίωμα να δαπανήσουν πόρους για εργατικές κατοικίες”.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανίων, Υποστελέχωση, “άγονες”, – “Δεν,chanion, ypostelechosi, “agones”, – “den