Βλαντιμίρ Πούτιν: Συνεχίζουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία εκτός αν το Κίεβο θέλει να κάνει συμφωνία

Σε μια ανοιχτή συνέντευξη, ακόμη και σε μη φιλικά κράτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε σε ερωτήσεις από το κοινό και τα ΜΜΕ. Φυσικά, το θέμα του πολέμου της Ρωσίας με την Ουκρανία κυριάρχησε τη συζήτηση, με τον Ρώσο πρόεδρο να επισημαίνει ότι οι αρχικοί στόχοι του στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει και πως οι δυνάμεις βελτιώνουν τη θέση τους σε σχεδόν όλο το μέτωπο.

Οι βασικοί στόχοι της Ρωσίας παραμένουν η «αποναζιστικοποίηση», η «αποστρατιωτικοποίηση» και η εξασφάλιση της

ουδετερότητας της Ουκρανίας, είπε ο Πούτιν. «Θα υπάρξει ειρήνη όταν επιτύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε ο 71χρονος βετεράνος ηγέτης.

«Όσο για την αποστρατιωτικοποίηση, αν (οι Ουκρανοί) δεν θέλουν να έρθουν σε μια συμφωνία, τότε είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε άλλα μέτρα, περιλαμβανομένων στρατιωτικών. Είτε θα έχουμε μια συμφωνία, θα συμφωνήσουμε σε ορισμένες παραμέτρους (για το μέγεθος και τη δύναμη του στρατού της Ουκρανίας)… ή θα το επιλύσουμε αυτό με τη βία. Αυτό είναι για το οποίο αγωνιζόμαστε», εξήγησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του ως τον σωστό άνθρωπο για να συνεχίσει να ηγείται της Ρωσίας – γι’ αυτό και επιδιώκει την επανεκλογή του τον ερχόμενο Μάρτιο. Ωστόσο, η Δύση χαρακτηρίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια απρόκλητη αποικιοκρατικού τύπου αρπαγή γης.

Δεν θα γίνει άλλη επιστράτευση

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, έλαβε ερωτήσεις σε κάποιο σημείο από ρωσικές δυνάμεις που πολεμούν κοντά στην πρώτη γραμμή, υπό τον ήχο πυροβολισμών στο βάθος. Απέκλεισε επίσης ένα νέο κύμα επιστράτευσης λέγοντας πως δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή.

«Η ροή των ανδρών που είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα μας με τα όπλα στο χέρι δεν μειώνεται. Μαζί με τους εθελοντές, θα πρέπει να είναι γύρω στο μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Δεν υπάρχει ανάγκη για [περαιτέρω στρατιωτική] κινητοποίηση μέχρι σήμερα».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως αυτή τη στιγμή συνολικά 617.000 στρατιώτες πολεμούν σε ζώνες μάχης στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ, Reuters και AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα