Τα τρακτέρ κατέκλυσαν το Σύνταγμα στο μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών – Αγρότες από Χανιά και Ηράκλειο ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους

Τα τρακτέρ των διαμαρτυρόμενων αγροτών «πολιορκούν» τη Βουλή, με τον αγροτικό κόσμο της χώρας να βροντοφωνάζει το σύνθημα «χωρίς εμάς, τι θα φας», θέλοντας να καταδείξουν ότι για αυτούς, ο μη σεβασμός των αιτημάτων τους από την κυβέρνηση αποτελεί ζήτημα επιβίωσης.

Τα τρακτέρ εισήλθαν στην πρωτεύουσα με συνοδεία περιπολικών κι αυτή την ώρα οι εκδηλώσεις κορυφώνονται έξω από τη Βουλή, όπου διεξάγεται το συλλαλητήριο.

Συνολικά τα τρακτέρ και τα αγροτικά

οχήματα που έφτασαν στην Αθήνα ξεπερνούν τα 200, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας, περίπου στις 6.30 το απόγευμα πάνω από 6.000 αγρότες έδιναν το παρών στο συλλαλητήριο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι αγρότες θα παραμείνουν στο Σύνταγμα έως αύριο το πρωί, οπότε και θα αρχίσουν να αποχωρούν τμηματικά και συντεταγμένα, όπως ήταν και η προσέλευσή τους στην Αθήνα.

Ξεχωριστή είναι η παρουσία των Θεσσαλών αγροτών που ζητούν ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών και αντιπλημμυρικής εργασίας, μετά τον Daniel. Σημειώνεται, ότι στο υπόμνημα των αγροτών με τα αιτήματά τους, υπήρχε χωριστό παράρτημα που αφορούσε τους Θεσσαλούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τη θεομηνία, τα οποία μένει να συζητηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το παρών στο Σύνταγμα έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτές.

Newsbomb.gr / Λευτέρης Παρτσάλης

Αυτή τη στιγμή ισχύει διακοπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από το ύψος της Διάκου, και από τη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη.

Επιπλέον, κατέφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά αγρότες από την Κρήτη για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο.

Νωρίτερα, με κόρνες έφτασε στην πρωτεύουσα το κομβόι των αγροτών, πέρασαν ελεύθερα τα διόδια, πέρασαν τον Άγιο Στέφανο, αλλά και την γέφυρα Καλυφτάκη και προχώρησαν προς το κέντρο όπου έχουν προγραμματιστεί τα ραντεβού και οι προσυγκεντρώσεις για τις κινητοποιήσεις.

Τα αιτήματα των αγροτών

«Θα δώσουμε τον τόνο και την απαίτηση από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα μας», λέει για το σημερινό συλλαλητήριο ένας από τους αγρότες που θα συμμετέχουν σε αυτό, ο πρόεδρος ενωτικής ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας. Οι αγρότες διεκδικούν άμεση αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, μείωση του κόστους του ρεύματος, άμεση βελτίωση στους όρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μείωση του κόστους του αγροτικού πετρελαίου.

Από τα παραπάνω, το ουσιαστικό αίτημα που απομένει, μετά από τη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό (καθώς έλαβαν ικανοποιητικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, προτάσεις για τα υπόλοιπα, με χαρακτηριστικότερο το σχέδιο για το ρεύμα), είναι το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο. Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτό το αίτημα με επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ και δέσμευση ότι η προκαταβολή ύψους 40 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του ΕΦΚ θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου. Οι αγρότες, όμως, δεν ικανοποιήθηκαν με τον ΕΦΚ και διεκδικούν αφορολόγητο, ζήτημα που χαρακτηρίζουν «άμεσο και επιτακτικό».

newsbomb.gr & protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ξεκινά, Σύνταγμα- Χανιώτες, Ηρακλειώτες,xekina, syntagma- chaniotes, irakleiotes