Ναι, και η αρνητική σκέψη βοηθάει στην επίτευξη των στόχων μας…

της Βίκυς Τσώκου,
Ίσως οι guru της βιομηχανίας αυτό-βελτίωσης να με λιθοβολήσουν για αυτή μου τη δήλωση. Δεν πειράζει όμως. Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να καθοδηγεί τους ανθρώπους.Εγώ είμαι από εκείνες – μπορεί να είμαι και η μοναδική, δεν ξέρω- που δεν ενισχύω την θετική σκέψη, διότι θεωρώ πως ο άνθρωπος δεν έχει φτιαχτεί για να σκέφτεται μόνο θετικά. Πιστεύω ότι και η αρνητική σκέψη έχει τη δική της δυναμική, και αν δεν το παρακάνει κανείς, μπορεί να οδηγηθεί σε καλά αποτελέσματα.

Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω.

Έχουμε ακούσει πως για να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού

μας θα χρειαστεί να δουλέψουμε σκληρά για να το πετύχουμε, να κάνουμε συστηματική δουλειά πάνω στον εαυτό μας, να διαλογιζόμαστε, να συγχωρούμε, να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε, να κάνουμε θετικές σκέψεις κτλ. Καλά και ωραία όλα αυτά, τώρα μάλιστα …. διαφωτιστήκαμε. Το θέμα είναι το εξής: στη ζωή μου έχω συναντήσει ανθρώπους που έχουν όλη την καλή θέληση να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους , αλλά δεν θέλουν να κάνουν τόσα πράγματα. Όχι επειδή βαριούνται, όχι επειδή θέλουν να τους δίνονται όλα στο πιάτο, αλλά επειδή δεν τους ταιριάζουν οι συγκεκριμένες συνταγές των guru της αυτό-βελτίωσης και της επιτυχίας. Κάποιοι μάλιστα έχουν δηλώσει πως κάνοντας την προσπάθεια να μετατρέψουν μια αρνητική σκέψη σε θετική, νιώθουν σαν να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους- όπως εγώ κάποτε-. Άλλοι επειδή δεν τα καταφέρνουν με τις θετικές σκέψεις , νιώθουν απογοητευμένοι και αποτυχημένοι (όπως εγώ κάποτε).

Γι αυτό κι εγώ έγινα anti–guru και άρχισα να προσδίδω δύναμη στην αρνητική σκέψη. Πώς όμως, διότι αυτό έχει σημασία.

Αντί να ονειρεύομαι ένα θεωρητικό μέλλον όπου θα είμαι με πολλά λεφτά, διάσημη , και θα έχω μια πιο τακτοποιημένη ζωή, επικεντρώθηκα στο πώς θα μπορώ να ΜΗΝ είμαι άφραγκη, να ΜΗΝ είμαι στην αφάνεια , και να ΜΗΝ έχω μια χαώδη ζωή στο σήμερα. Με λίγα λόγια οι φιλοδοξίες μου δεν είχαν πια να κάνουν με το τι και ποια θέλω να είμαι στο μέλλον, αλλά με το τι και ποια δεν θέλω να είμαι στο σήμερα.

Το να διοχετεύουμε και λίγη αρνητικότητα σε αυτά που μας ενοχλούν είναι ένα εργαλείο παρακίνησης για να βάλουμε τέλος στο χάος μας. Λίγη δυσαρέσκεια, λίγος εκνευρισμός με μια δόση απογοήτευσης, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η δυσφορία, η αγανάκτηση, κι αν θέλετε … κι η δυστυχία δούλεψαν προς όφελός μου. Όταν αναγνώρισα όλα τα αρνητικά που με περιέβαλλαν- από καταστάσεις μέχρι και ανθρώπους- και θέλοντας να τα ξεριζώσω από τη ζωή μου, ξεκίνησα να βάζω τους στόχους μου αλλιώς:

Να μην είμαι πια δυστυχισμένηΝα μην σπαταλάω τον χρόνο μου σε μεθόδους που δεν μου απέφεραν κέρδος στη δουλειά μουΝα μην ζω άλλο σε ένα σπίτι που μου θύμιζε εποχές που δεν ήθελα να θυμάμαιΝα μην έχω δίπλα μου ανθρώπους που μου καίνε τα εγκεφαλικά μου κύτταρα

Τα παραπάνω, κάποτε με θετική σκέψη ήταν κάπως έτσι :

Είμαι ευτυχισμένη, είμαι ευτυχισμένη. Σήμερα θα είναι μια υπέροχη μέρα που όλες μου οι επιθυμίες θα εκπληρωθούν (ναι, τι ώρα ακριβώς να προετοιμαστώ;)Η δουλειά μου πάει πολύ καλά ( ναι, πάει πολύ καλά τον… κατήφορο)Το σπίτι μου είναι ένα υπέροχο ησυχαστήριο (που θέλω να του βάλω φωτιά)Όλοι οι άνθρωποι είναι αγάπη και φως (τυφλώθηκα, κάηκα)

Δεν δούλεψε -τουλάχιστον για μένα και πολλούς άλλους που γνώρισα μέσα από τη δουλειά μου.

Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά δεν κατάφερα να βρω την πορεία μου προς το θετικό παρά μόνο όταν κατάφερα να επικεντρωθώ στο πόσο με ενοχλεί το αρνητικό. Το μόνο πράγμα που μπορούσε να μου πει STOP σε όσα μου συνέβαιναν , ήταν η αναγνώριση ότι δεν θέλω να περιτριγυρίζομαι από πράγματα που μου τη σπάνε και στέκονται εμπόδιο στην εξέλιξή μου.

Οπότε, αν κάτι στη ζωή μας είναι ενοχλητικό και δεν μας αρέσει, αν μας εκνευρίζει ο τρόπος που εξελίσσεται η ζωή μας , θα έλεγα να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη της αρνητικής σκέψης και να μετατρέψουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα σε πράξη και δράση. Αντί να κυνηγάμε εκείνες τις ωραίες πεταλούδες που εδώ και καιρό δεν μας κάθονται, ας πατήσουμε κάτι άσχημες, σιχαμερές κατσαρίδες που περπατάνε μπροστά μας στα πατώματα.

Αυτό θα κάνει το αίμα μας να βράσει, θα καθαρίσουμε το τοπίο, θα παραμερίσουμε τα ενοχλητικούς παράγοντες και σιγά σιγά, βήμα βήμα θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Σημείωση: το άρθρο δεν καταδικάζει τη θετική σκέψη στη γενική της μορφή. Απλά τονίζει ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να την ακολουθήσουν, που όμως αξίζουν μια καλύτερη ζωή και ίσως με αυτόν τον τρόπο μπορούν να βοηθηθούν. Όπως εγώ και πολλοί άλλοι που το έχουν δοκιμάσει – μαζί μου–.

Δείτε ΕΔΩ πληροφορίες για το σεμινάριο «Workshop» που θα γίνει 12.10.2019, 12.00-16.00 στο οποίο θα μιλήσει η Βίκυ Τσώκου

The post Ναι, και η αρνητική σκέψη βοηθάει στην επίτευξη των στόχων μας… appeared first on Lady's Life.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ναι,nai