Campari Hellas: Τι «τζίραρε» την τελευταία χρονιά πριν γίνει… Campari Hellas – 35,57% αύξηση πωλήσεων το 2023

Ο τζίρος πριν αναλάβει επίσημα το portfolio του Campari Group στην ελληνική αγορά, τα σχέδια ανάπτυξης για την συνέχεια και οι περσινές επενδύσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρω.

Eνεργή παρουσία από την 1η Ιανουαρίου 2024 έχει στην εγχώρια αγορά η Campari Hellas, θυγατρική του Ομίλου Campari, η οποία εδώ και δυο μήνες έχει αναλάβει και διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου την εμπορία και διανομή

των βασικών εμπορικών σημάτων του Ομίλου στην ελληνική αγορά, όπως το Aperol, το Campari, το μη αλκοολούχο Crodino, το Bulldog gin, το ουίσκι Wild Turkey, τη Skyy vodka και το Grand Marnier, ενώ επίσης έχει λανσάρει και την Espolòn tequila.

Όπως έχει αναφέρει, όμως, το BusinessNews.gr από τον Ιούνιο του 2023, η Gruppo Campari δεν προχώρησε στην ίδρυση νέας θυγατρικής στην Ελλάδα, για το portfolio που χειριζόταν για 8 χρόνια η Coca-Cola Tρία Έψιλον αλλά και για τα brand που διένειμε η Beverage World, αλλά αξιοποίησε την ήδη υφιστάμενη οντότητα που διέθετε στην χώρα μας. Συγκεκριμένα η θυγατρική του Ομίλου «Καλογιάννης-Κούτσικος» με μετονομάστηκε σε «Campari Hellas»

Αύξηση τζίρου 35,57% το 2023

Η εταιρεία αυτή, η οποία από τον Ιούνιο του 2023 ονομάζεται Campari Hellas, μέχρι το τέλος της προηγούμενης χρονιάς είχε σαν κύριο αντικείμενο την παραγωγή αλκοολούχων αποσταγμένων ποτών και κυρίως του Ούζου 12/Gold. Οι πωλήσεις της γίνονται κυρίως στο εξωτερικό (85% περίπου του τζίρου της) και πελάτες της ήταν αποκλειστικά θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Campari. Το δίκτυο της εκτός συνόρων κάλυπτε τις εξής χώρες: ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Hνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Γερμανία Ιταλία, Αυστρία, Ελβετία, Βέλγιο, Ισπανία, Δανία, Κύπρος, Γαλλία, Εσθονία, Πολωνία, Ισραήλ, Κατάρ, Ρουμανία, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Βουλγαρία.

Όσον αφορά το 2023, η εταιρεία κατέγραψε αύξηση τζίρου της τάξης του 35,57% το 2023 καθώς ξεπέρασε τα 20,3 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις όταν το 2022 το αντίστοιχο μέγεθος είχε κινηθεί περί τα 14,98 εκατ. ευρω. «Η Εταιρεία στην Ελληνική αγορά είχε αύξηση του κύκλου εργασιών της, η οποία θεωρείται σημαντική σε σχέση με την αγορά και τον κλάδο που δραστηριοποιείται η Εταιρεία. Επιπλέον, στις ενδοομιλικές πωλήσεις εξωτερικού η εταιρεία είχε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά € 4.520.402,34, η οποία οφείλεται εξολοκλήρου στην εναρμόνιση τιμής των ενδοομιλικών συναλλαγών σύμφωνα με την μέθοδο που χρησιμοποιεί ο Όμιλος Campari για την τεκμηρίωση των ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing adjustment)» αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για την προηγούμενη χρονιά.

Από την άλλη, το 2023 το Περιθώριο Καθαρού Κέρδους μειώθηκε κατά 29,92% εξαιτίας, όπως σημειώνει η Campari Hellas “της πρωτοφανούς αύξησης του κόστους προμήθειας αλκοόλης και υλικών συσκευασίας, αλλά και της μείωσης των πωλήσεων στην κύρια αγορά δραστηριοποίησης του Ούζου/Gold12.”. To μικτό κέρδος ανήλθε σε 9,2 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 53,27% αλλά αν και η χρήση ήταν κερδοφόρα καταγράφηκαν πιέσεις μικρού μεγέθους. Αναλυτικότερα τα κέρδη προ φόρων για τη χρήση 2023 ανήλθαν σε 3,39 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 4,7% σε σχέση με το 2022 ενώ τα κέρδη μετά από φόρους κυμάνθηκαν περί τα 2,63 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας κατά 4% περίπου.

Επενδύσεις 2,5 εκατ. ευρώ το 2023

Το 2023, η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για

α) Εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων (αξίας 438.029,10 ευρώ)

β) Αγορά μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας (αξίας 340.683,88 ευρώ)

γ) Λοιπός Εξοπλισμός (αξίας 178.847,07 ευρώ)

δ) Πάγια υπό εκτέλεση (καθαρής αξίας 162.427,42 ευρώ) και

ε) Αναβάθμιση λογισμικών προγραμμάτων -Software (αξίας 1.376.842 ευρώ).

Δυναμικό ξεκίνημα με την έναρξη της νέας εποχής

Όπως σημειώθηκε, ο Όμιλος Campari, από την 1η Ιανουαρίου 2024, λάνσαρε επίσημα την Campari Hellas και εισήρθε δυναμικά στην ελληνική αγορά. Προχωρά σε μια δυναμική επένδυση στην χώρα μας, με στόχο να εδραιώσει τις σχέσεις της με το ελληνικό καταναλωτικό κοινό. Όπως έχουν αναφέρει τα στελέχη της, η Ελλάδα είναι μια κομβική αγορά για τον Όμιλο Campari, καθώς προσβλέπει και στις προοπτικές που έχει ως χώρα, ούσα ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Όπως έχει αναφέρει στο BusinessNews.gr, ο Managing Director της εταιρείας, Γιάννης Στράτος, η Campari Hellas στοχεύει σε ανάπτυξη ήδη από την πρώτη χρονιά δραστηριοποίησής της με το νέο χαρτοφυλάκιο και θέλει να φτάσει να απασχολεί 60 άτομα μέσα στο 2024. H εταιρεία έχει ξεκινήσει με ένα πολύ δυναμικό χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει τα brands Aperol, Campari, Crodino, Bulldog gin, Wild Turkey, Skyy vodka και Grand Marnier, μεταξύ πολλών άλλων μαρκών του Ομίλου, ενώ έχει λανσάρει ήδη και την Espolòn tequila. Eπιπλέον brands αναμένεται να προστεθούν σε βάθος χρόνου στο portfolio της εταιρείας, η οποία βάζει τον πήχη από την αρχή αρκετά ψηλά. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει και ένα brand του Oμίλου στην εγχώρια αγορά, που δεν ανήκει στην ευθύνη της ελληνικής θυγατρικής. Πρόκειται για το Ούζο 12 που μέχρι το τέλος του 2023 διένειμε η B.Σ. Καρούλιας αλλά πλέον έχει περάσει στη διαχείριση της Beverage World.

Mερίσματα 14 εκατ. ευρώ την τριετία 2021-2023

Για την τελευταία χρήση, το ΔΣ της Campari Hellas δεν προτείνει την διανομή κερδών στην μοναδική μέτοχο, την μητρική εταιρεία DAVIDE CAMPARI-MILANO ΝV. Το 2023, πάντως, με βάση τα αποτελέσματα του 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο είχε προχωρήσει στη διανομή μερίσματος ποσού 2,75 εκατ. ευρώ ενώ κατά την διάρκεια της χρήσης 2022 καταβλήθηκε ως μέρισμα στους μετόχους ποσό ύψους 4,5 εκατ. ευρώ. Το 2021 είχε καταβληθεί μέρισμα 6,8 εκατ. ευρώ.

Oι δύο υποθέσεις στα δικαστήρια

Tέλος, στην οικονομική έκθεση για την χρήση 2023 σημειώνεται πως έναντι της Campari Hellas εκκρεμεί η δικαστική υπόθεση με την υπ΄ αριθμό 06.2011 Καταλογιστική Πράξη του Τελωνείου Βόλου, συνολικής οφειλής 147.569,93 ευρώ (καταβλήθηκε το ποσό από την εταιρεία ), «η οποία αφορά 4.821 Λίτρα Αιθυλικής Αλκοόλης που απωλέσθηκαν από τη φορολογική αποθήκη της Εταιρείας λόγω αστοχίας υλικού και τυχαίου γεγονότος». Η εταιρεία προσέφυγε την 22.06.2011 στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου, που με την υπ΄ αριθμό απόφαση 104/2016 απερρίφθη η προσφυγή της. Για την ανωτέρω απόφαση ασκήθηκε Έφεση, η οποία συζητήθηκε την 13.03.2018 ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας και εκκρεμεί η έκδοση απόφασης, η οποία εκτιμάται όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση πως θα είναι θετική για την εταιρεία.

Επίσης στη χρήση 2023, κατόπιν δειγματοληπτικού φυσικού και λογιστικού ελέγχου που διενεργήθηκε τον Οκτώβριο 2020 από συνεργείο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Θεσσαλονίκης με τη συνδρομή υπαλλήλων της Χημικής Υπηρεσίας Βόλου, καταλογίστηκε στην εταιρεία ειδικός φόρος κατανάλωσης και λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις ύψους 1.130.639,65 ευρώ, στις οποίες προστέθηκε ΦΠΑ ποσού 299.966,96 ευρώ, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 1.430.606,61 ευρώ. «Ο καταλογισμός αφορούσε διαπίστωση για φερόμενο πλεόνασμα-έλλειμμα ποσοτήτων αποθεμάτων αλκοολούχων ποτών, ήτοι ποσό € 643.884,13 για φερόμενο πλεόνασμα και ποσό € 786.722,48 για φερόμενο έλλειμμα» αναφέρεται στην οικονομική έκθεση όπου επίσης σημειώνεται πως « η εταιρεία κατέβαλλε το ήμισυ του καταλογισθέντος ποσού ειδικού φόρου κατανάλωσης και λοιπών επιβαρύνσεων και ΦΠΑ, προκειμένου να διεκδικήσει νομικά την υπόθεση και άσκησε προσφυγή την 07.11.2023 ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας, η συζήτηση της οποίας δεν έχει προσδιοριστεί μέχρι σήμερα».

Keywords
hellas, αυξηση, hellas, group, ευρω, θυγατρική, wild, turkey, vodka, tequila, ελλαδα, world, υφιστάμενη, εταιρεία, ηπα, κυπρος, γαλλια, οφείλεται, adjustment, πήχη, θεσσαλονικη, ΦΠΑ, ήτοι, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αυξηση φπα, στρατος, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, αποτελεσματα, ήτοι, χωρες, αλβανια, αυστραλια, βελγιο, βουλγαρια, γερμανια, δανια, εψιλον, ηπα, ισπανια, ισραηλ, ιταλια, ρουμανια, σουηδια, turkey, αγορα, αυστρια, αξιζει, βορεια, γινονται, δικτυο, δυναμικο, ευρω, υπαρχει, εκθεση, ελβετια, επενδυσεις, εσθονια, εταιρεία, ευθυνη, ιδρυση, ημισυ, υποθεση, θυγατρική, καναδας, καταρ, κυρια, μακεδονια, μηνες, ξεκινημα, ουζο, ομιλος, ουισκι, οφείλεται, πολωνια, πωλησεις, σερβια, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σχεδια, τζιρος, υφιστάμενη, φορολογικη, group, ανηκει, εξοπλισμος, χωρα, milano, πήχη, software, tequila, vodka, wild, world
Αναζητήσεις
campari-hellas-ti-tzirare-tin-teleftaia-chronia-prin-ginei-campari-hellas--3557-afxisi-poliseon-to-2023.htm
Τυχαία Θέματα