Cosmos Sport: «Σκοράρει» με 15 νέα καταστήματα φέτος και θυγατρική στην Κύπρο

Αύξηση τζίρου κατά 9%, ενίσχυση δικτύου και προσλήψεις το 2020 παρά  το lockdown. Σημαντικές, όμως, πιέσεις στην κερδοφορία.  

Συνεχίζει να κινείται σε ανοδική πορεία η ελληνική αλυσίδα πώλησης επώνυμων αθλητικών ειδών Cosmos Sport καθώς οι πωλήσεις στη χρήση 2020 ανήλθαν σε € 51,88 εκατ. ευρώ έναντι 47,54 εκατ. ευρώ της χρήσης 2019 σημειώνοντας αύξηση κατά 9% περίπου. Τα μικτά αποτελέσματα (κέρδη) ανήλθαν σε 21,9 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 11,5% σε σχέση με τα 19,4 εκατ. ευρώ του 2019. Σύμφωνα με την εταιρεία

η βελτίωση των μικτών αποτελεσμάτων οφείλεται στην αύξηση του κύκλου εργασιών και στην βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους . Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) παρουσίασαν μικρή μείωση (-1,05%) και ανήλθαν σε 6,91 εκατ. ευρώ έναντι 6,99 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 693.772 ευρώ καταγράφοντας σημαντική μείωση -69,22% σε σχέση με τα 2,25 εκατ. ευρώ του 2019

Ανάπτυξη στο ιδιαίτερο 2020

Στην διάρκεια του 2020 τα φυσικά καταστήματα της εταιρίας δεν παρουσίασαν καμία οικονομική δραστηριότητα την περίοδο του lockdown, κατά συνέπεια η μοναδική πηγή εσόδων ήταν οι πωλήσεις από τα πέντε ηλεκτρονικά καταστήματα που λειτουργεί. Όμως, η εταιρεία αναφέρει πως η κεφαλαιακή επάρκεια, η σημαντική ρευστότητα και το γεγονός ότι ήδη, ακόμα και πριν το ξέσπασμα της επιδημίας, το 25% περίπου του ετήσιου τζίρου της εταιρίας προέρχονταν από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, επέδρασαν καταλυτικά ώστε να περιοριστεί σημαντικά η επίδραση του lockdown και η μετέπειτα αβεβαιότητα από την μειωμένη οικονομική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι η εταιρεία τον Μάιο του 2020 λάνσαρε Drive-In Points για παραλαβή online παραγγελιών εντός 24ώρου ενώ στις αρχές του 2021 ξεκίνησε συνεργασία με την πλατφόρμα της MyNext για την παράδοση των παραγγελιών.

Νέα καταστήματα και θυγατρική στην Κύπρο

Παρά, όμως, τις προκλήσεις της πανδημίας η εταιρεία δεν σταμάτησε να επενδύει στην ανάπτυξη του φυσικού της δικτύου. Συγκεκριμένα το 2020 η εταιρία πρόσθεσε οκτώ νέα καταστήματα στο δίκτυο της : 6 cosmos sport,( και 2 sneaker10, ενώ το 2021 συνεχίζει δυναμικά το επενδυτικό της πλάνο με την έναρξη πεντε νέων καταστημάτων (μεταξύ των οποίων και το flagship store στην Eρμού) στο πρώτο επτάμηνο (3 στο πρώτο εξάμηνο), ενώ μέχρι τέλος του έτους προγραμματίζει δέκα ακόμα νέα καταστήματα Cosmos Sport.
Tαυτόχρονα, με την διεύρυνση του δικτύου, επενδύει σημαντικά σε νέες τεχνολογίες και πληροφοριακά συστήματα, ενώ τον Ιούνιο του 2020 ξεκίνησε τη λειτουργία του το νεότευκτο logistics center της εταιρείας, για να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες του δικτύου που προέρχονται τόσο από την επέκταση των σημείων πώλησης όσο και από τη μεγέθυνση των ηλεκτρονικών πωλήσεων.

Επίσης μέσα το 2021 προχώρησε στη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας στην Κύπρο με την επωνυμία «COSMOSSPORT TRADING (CYPRUS) LIMITED» . Η εν λόγω εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στο άνοιγμα δύο νέων καταστημάτων (Λευκωσία , Λεμεσός).

Προσλήψεις εν μέσω πανδημίας

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία το 2020 απασχόλησε περισσότερους από 587 εργαζόμενους και σημείωσε αύξηση στο ανθρώπινο δυναμικό της κατά 14% σε σχέση με το 2019. Συνολικά το 2020 πραγματοποιήθηκαν 423 προσλήψεις σε κεντρικά γραφεία, λιανική και αποθήκες και άνοιξαν 8 νέα καταστήματα. Επίσης, 24 φοιτητές πραγματοποίησαν την πρακτική τους άσκηση σε διάφορα τμήματα της εταιρείας (HR, Finance, Marketing, IT, E-commerce κλπ), εκ των οποίων το 20% προσλήφθηκε στην εταιρεία. Το 2020 η εταιρεία απασχόλησε 80% περισσότερους φοιτητές σε σχέση με το 2019.

Στην κορυφή των αθλητικών

Η Cosmos Sport ιδρύθηκε το 1982 και το πρώτο κατάστημα λειτούργησε στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης. Σήμερα λειτουργεί σε όλη τη χώρα, φυσικά καταστήματα, με τέσσερις εμπορικές επωνυμίες (Cosmos Sport, Sneaker10, Sportsfactory outlet, Slamdunk) και τα αντίστοιχα ηλεκτρονικά sites τους (www.cosmossport.gr, www.sneaker10.gr, www.sportsfactory.gr, www.slamdunk.gr).

Στο τέλος του 2020, διέθετε 47 φυσικά υποκαταστήματα , 6 στο νομό Ηρακλείου, 16 στο νομό Αττικής, 3 στο νομό Χανίων, Θεσσαλονίκης, Δωδεκανήσου και Λασιθίου, 2 στο νόμο Πάτρας, Λάρισας και Μεσσηνίας, και από 1 υποκατάστημα στο νομό Κέρκυρας , Αιτωλοακαρνανίας , Φθιώτιδας , Τρικάλων , Λέσβου , Ιωαννίνων και Αλεξανδρουπόλεως

Keywords
Τυχαία Θέματα