Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια για τρίτη στη σειρά συνεδρίαση - "Σήμα" για μείωση το 2024

Τα μέλη της Επιτροπής έδωσαν σήμα για τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, της τάξεως τον 25 μονάδων βάσης έκαστη.  

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε τα επιτόκια στο 5,25% με 5,,5%, για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, στέλνοντας ταυτόχρονα σήμα ότι θα προχωρήσει σε μικρή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εντός του 2024.

Είναι η τρίτη διαδοχική συνεδρίαση που οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας

των ΗΠΑ δεν προχωρούν σε αύξηση των επιτοκίων, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς ότι ο επιθετικός κύκλος των αυξήσεων έχει ολοκληρωθεί και ότι από το επόμενο έτος η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναφέρουν ότι ο «πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το τελευταίο έτος» και τονίζουν ότι θα παρακολουθούν την οικονομία για να δουν αν χρειαστεί κάποια επιπρόσθετη αύξηση επιτοκίων. Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής έδωσαν σήμα για τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, της τάξεως τον 25 μονάδων βάσης έκαστη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι 17 στους 19 αξιωματούχους της Fed προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα είναι χαμηλότερα ώς το τέλος του 2024. Η μέση πρόβλεψη δείχνει μείωση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες από το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 2,8% στο τέλος του 2023 και να διολισθήσει περατέρω στο 2,4% το 2024, πολύ κοντά στον στόχο του 2%. Εν τω μεταξύ, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από το 3,7% στο 4,1%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα επιβραδυνθεί στο 1,4% από το υφιστάμενο 2,6%.

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, η Fed θα έχει επιτύχει να μειώσει τον πληθωρισμό χωρίς να οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία και να προκαλέσει μεγάλη άνοδο στο ποσοστό ανεργίας, επιτυγχάνοντας τη λεγόμενη «ομαλή προσγείωση».

Από την έναρξη του επιθετικού νομισματικού κύκλου σύσφιγξης στις αρχές του 2022, η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια στις ΗΠΑ κατά 525 μονάδες βάσης στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον πληθωρισμό και να τον θέσει σε τροχιά 2%.

Keywords
Αναζητήσεις
fed-ametavlita-ta-epitokia-gia-triti-sti-seira-synedriasi---sima-gia-meiosi-to-2024.htm
Τυχαία Θέματα