Mathias Kampard: Τι ετοιμάζει στην ελληνική αγορά ο δισεκατομμυριούχος γιός του “Mr. Ikea”;

Η εταιρεία holding με το μετοχικό κεφάλαιο ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και η επιχείρηση, που ετοιμάζεται να κάνει την είσοδο της σε μια από τις πλέον ανερχόμενες αγορές στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Η εταιρεία e-eat συστάθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα στην ελληνική αγορά και φαίνεται πως θέλει να κινηθεί δυναμικά στην αγορά εστίασης και catering

καθώς και στο food delivery.

Aναλυτικότερα, ο σκοπός της περιλαμβάνει την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση εστιατορίων και καφέ μπαρ και εν γένει καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (κέντρων διασκέδασης, ζαχαροπλαστείων, μπαρ, σνακ – μπαρ κ.λ.π.), καθώς και την εμπορία τροφίμων, αναψυκτικών και ποτών στα πλαίσια αυτών. Επίσης την κατ’ οίκον διανομή των προαναφερθέντων ειδών καθώς και δραστηριότητες τροφοδοσίας εκδηλώσεων (catering) με αυτά. Ακόμη αναφέρονται η αντιπροσώπευση αλλοδαπών ή εγχώριων οίκων της αγοράς τροφίμων και ποτών και η εισαγωγή και εξαγωγή αντίστοιχων προϊόντων καθώς και η προμήθεια - εμπορία έτοιμων φαγητών, αναψυκτικών, ποτών, άρτου και άλλων συναφών ειδών διατροφής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως στον σκοπό συμπεριλαμβάνονται επίσης η σχεδίαση, κατασκευή, διαχείριση, εξέλιξη καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων για υπηρεσίες διανομής φαγητού και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε ιδιώτες και επιχειρήσεις με την χρήση των ανωτέρω υπηρεσιών και προϊόντων καθώς και η δραστηριότητα λειτουργίας τηλεφωνικού κέντρου που σχετίζεται με την συγκεκριμένη εμπορική δραστηριότητα της εταιρείας. Επιπρόσθετα στόχος είναι και η ανάπτυξη τεχνολογικών και διαδικτυακών εφαρμογών με σκοπό την προώθηση, διαφήμιση και παραγγελιοληψία φαγητού των καταναλωτών/ χρηστών, από ιδιόκτητα ή συνεργαζόμενα εστιατόρια και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και άλλων καταναλωτικών προϊόντων από συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Τέλος, έχει συμπεριληφθεί στον σκοπό της εταιρείας αφενός η παραχώρηση προς χρήση και εκμετάλλευση σε αόριστο αριθμό επιχειρήσεων δικαιωμάτων δικαιόχρησης (τεχνογνωσίας, σημάτων, διακριτικών τίτλων, εμπορικών επωνυμιών κ.λ.π.) συναφών με την επαγγελματική δραστηριότητα που θα αναπτύξει η εταιρεία (Franchising) και η χρήση και εκμετάλλευση δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας αφετέρου η ανάληψη αντιπροσωπειών βιομηχανικών, βιοτεχνικών και εμπορικών οίκων του εξωτερικού και εσωτερικού, συναφών προς τον σκοπό της εταιρείας.

Ο δισεκατομμυριούχος μέτοχος

Μοναδικός μέτοχος της e-eat είναι η MDS Holdings, η οποία συστάθηκε τον Ιούνιο του 2021. Πρόκειται για εταιρεία holding και σκοπός της είναι η η ίδρυση ή/και συμμετοχή σε νομικά πρόσωπα οποιασδήποτε μορφής που έχουν ήδη συσταθεί ή θα συσταθούν ανεξαρτήτως του εταιρικού σκοπού τους και εδρεύουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η παροχή συμβουλών και υπηρεσιών διοικητικής οργάνωσης και συντονισμού, ελέγχου και διεκπεραίωσης των εργασιών των θυγατρικών εταιρειών, ενδεικτικά σε θέματα οικονομικής πολιτικής, χρηματοοικονομικής διαχείρισης, στην αποτίμηση ενδεχόμενων επενδυτικών ευκαιριών, στη χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής, στον καθορισμό της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και επικοινωνίας καθώς και γενικά οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετιζόμενη με κινητά ή ακίνητα, βιομηχανική ή εμπορική, παραπλήσια ή σχετική με τις προαναφερθείσες δραστηριότητές της που μπορεί να διευκολύνει τη λειτουργία της και την ανάπτυξή της.

Τέλος, αντικείμενο της είναι και η παροχή συμβουλών και υπηρεσιών σε επιχειρήσεις κάθε είδους και σκοπού στους τομείς διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, διαχείρισης πληροφοριακών συστημάτων, οικονομικής διαχείρισης προγραμματισμού και ελέγχου, οικονομικής διαχείρισης διαθεσίμων και σχέσεων με επενδυτές,
εταιρικής υπευθυνότητας, γενικής διεύθυνσης, νομικής υποστήριξης, εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης επενδύσεων ακίνητης περιουσία

Το μετοχικό κεφάλαιο της MDS Holdings ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ και μοναδικός της μέτοχος είναι ο Mathias Kampard, γιός του «Μister IKEA» Ingvar Kampard

Ποιος είναι ο «Μr. Ikea» jr.

Ο Mathias Kampard είναι o νεότερος από τους τρείς γιους του ιδρυτή της πολυεθνικής σουηδικής εταιρείας επίπλων, οικιακού εξοπλισμού και εστίασης ΙΚΕΑ, Ingvar Kampard. Μαζί με τους μεγαλύτερους αδελφούς του Peter και Jonas, είχαν υποσχεθεί, με δήλωση τους, το 2018, όταν ο πατέρας τους έφυγε από την ζωή σε ηλικία 91 ετών πως «θα προφυλάξουν την κληρονομία του και θα κάνουν ότι μπορούν για να διασφαλίσουν πως οι αρχές και το μοναδικό concept της ΙΚΕΑ θα συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον».

Ο 52χρόνος Mathias είναι σύμφωνα με αναφορές σε σουηδικά μέσα ο πιο κοινωνικός και ενθουσιώδης από τους τρείς αδελφούς, αν και ακολουθεί και αυτός το παράδειγμα του πατέρα του, του οποίου, άλλωστε, διατέλεσε και για δυο χρόνια προσωπικός βοηθός. Αποφεύγει, λοιπόν, την έκθεση στα media καθώς και την επίδειξη της οικονομικής του επιφάνειας αν και το net worth του ανέρχεται, σύμφωνα με το Forbes, σε 1,2 δις δολάρια.

Μαζί με τους αδελφούς του αποτελούν τους ιδιοκτήτες του Ikano Group, που αρχικά δημιουργήθηκε για να διαχειρίζεται τις δραστηριότητες της IKEA στον χώρο του real estate και των οικονομικών υπηρεσιών αλλά αυτονομήθηκε το 1988. Σήμερα αποτελεί Όμιλο με πωλήσεις της τάξης των 9,1 δις δολαρίων και δραστηριότητες στον χώρο των τραπεζών και του real estate καθώς και στον τομέα των εμπορικών κέντρων στην Ασία. Ο Mathias αποτελεί μέλος του ΔΣ του Ikano Group ενώ επίσης συμμετέχει στο ΔΣ και της Inter Ikea Holding, στην οποία ανήκουν τα assets πνευματικής ιδιοκτησίας της ΙΚΕΑ και της οποίας έχει διατελέσει και Chairman. Επίσης, είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της Interogo, ενός οργανισμού με έδρα το Liechtenstein, που αποτελεί τον τελικό ιδιοκτήτη της Ikea.

Σουηδικά media τον περιγράφουν σαν άνθρωπο με έντονο επιχειρηματικό πνεύμα και δεν είναι τυχαίο πως αποτελεί angel investor. Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, μάλιστα, συμμετείχε μαζί με τον αδερφό του Jonas, στον ύψους 45 εκατ. ευρώ β’ γύρο χρηματοδότησης της neo insurer Hedvig.

Ζει μόνιμα στο Λονδίνο αλλά επισκέπτεται πολύ συχνά την Ελλάδα, με την οποία φέρεται να τον συνδέουν σημαντικοί δεσμοί.

Yπενθυμίζεται πως ο Όμιλος FOURLIS έφερε στην χώρα μα το 1999 την ΙΚΕΑ, ιδρύοντας την Housemarket A.E, με το πρώτο κατάστημα να ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό της Θεσσαλονίκης στις 24 Οκτωβρίου 2001. Σήμερα, ο Όμιλος FOURLIS είναι αποκλειστικός franchisee της ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα