Moody's Αnalytics: Η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να εκτροχιάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Το βασικό σενάριο είναι η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,8% το 2021 και 3,7% το 2022 ενώ και το 2023 να αναμένεται νέα ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ

Όποιος φυλάει τα ρούχα του έχει τα μισά. Αυτή την παροιμία φαίνεται να υιοθετεί η Moody's Αnalytics σε αναφορά της για την Ελλάδα περιλαμβάνοντας και ένα κακό σενάριο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση το ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης

της πανδημίας του κορωνοϊού λόγω της παραλλαγής Δέλτα. Σύμφωνα με αυτό τυχόν μεγάλη διασπορά θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ανάκαμψη και το σχέδιο "Ελλάδα 2.0". Βέβαια, επαναλαμβάνει ότι το βασικό σενάριο είναι η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 4,8% το 2021 και 3,7% το 2022 ενώ και το 2023 να αναμένεται νέα ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ.

Η Moody΄s Analytics επισημαίνει ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν μετακινηθεί από την πράσινη στην πορτοκαλί περιοχή για τα ταξίδια, απαιτώντας από τους ταξιδιώτες να έχουν αρνητικό τεστ πριν την αναχώρηση. Οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό σε ολόκληρη την ήπειρο αντιμετώπισαν παρόμοια εμπόδια: η Ισπανία επανέφερε τα τοπικά lockdowns, ενώ η Κύπρος βιώνει ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Η παραλλαγή Δέλτα φαίνεται να αποτελεί μια πιο σημαντική απειλή από ό,τι ανέμενε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνει.

Επίσης αναφέρεται στην πορεία της ανεργίας η οποία δείχνει αυξητική. Σημειώνει πως κατά τη διάρκεια του lockdown το περασμένο έτος, πολλοί άνθρωποι αποθαρρύνθηκαν από την έλλειψη ευκαιριών, βγήκαν από την αγορά εργασίας και δεν μετρήθηκαν ως άνεργοι. Συνεπώς κατά την επιστροφή τους το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να αυξηθεί. Ήδη υπάρχουν σημάδια στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του περασμένου Απριλίου που τοποθετούν την ανεργία στο 17%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 17,2% του περασμένου Αυγούστου . Η ανεργία επιδεινώθηκε επίσης από τα παρατεταμένα μέτρα lockdown τα οποία εφαρμόστηκαν από τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς οι επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο χείλος της κατάρρευσης δεν μπορούσαν πλέον να πειστούν να αποφύγουν τις απολύσεις με αντάλλαγμα κρατικές παροχές.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική πορεία της οικονομίας, το α’ τρίμηνο έδωσε μία αισιόδοξη εικόνα με το πραγματικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται μόνο 2,3% σε ετήσια βάση, ενώ η ετήσια εκτίμηση για το 2020 αναθεωρήθηκε σε ύφεση 7,8%, μικρότερη από το 10% που προβλεπόταν, και κινήθηκε στα επίπεδα που ανέμενε και η Moody’s Analytics.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις της και το βασικό σενάριο, η ελληνική οικονομία θα φτάσει στα επίπεδα προ πανδημίας έως τα μέσα του 2022. Τα πράγματα θα επανέλθουν στην κανονικότητα καθώς επιτυγχάνεται η ανοσία της αγέλης και η COVID-19 πιθανότατα θα αντιμετωπιστεί τελικά ως εποχιακός ιός παρόμοιος με τη γρίπη. Ο τουρισμός θα κινηθεί σε πολύ καλά επίπεδα το 2022 και θα απογειωθεί πλήρως έως το 2023. Οι καταναλωτές θα επιστρέψουν στα κανονικά πρότυπα δαπανών και θα αποδεσμεύσουν τη συσσωρευμένη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες που είτε δεν ήταν διαθέσιμα είτε ήταν περιττά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως εκτιμά η Moody’s Analytics, το πραγματικό ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί 4,8% το 2021 και 3,7% το 2022.

Στο δυσμενές σενάριο το ΑΕΠ αυξάνεται μόνο 3,4% το 2021 και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής αναταραχής που προκαλείται από την πανδημίας έχουν ως αποτέλεσμα οριακή ύφεση της τάξης του 0,7% το 2022.

Σε ό,τι αφορά τον βραχυπρόθεσμο διάστημα, όπως υπογραμμίζει η Moody’s Analytics, η πορεία και ο αντίκτυπος της μετάλλαξης Δέλτα είναι αυτά που θα διαμορφώσουν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Μαζί με την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, είναι ο κεντρικός παράγοντας που θα καθορίσει σε ποιο βαθμό θα υλοποιηθεί το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ. Όταν το σχέδιο τεθεί σε ισχύ, η Ελλάδα μπορεί να αδράξει τα οφέλη, καθώς θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης και ενδεχομένως να δώσει κίνητρα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες που έφυγαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, και αποτελούν το πιο παραγωγικό μέρος του εργατικού δυναμικού, να επιστρέψουν την πατρίδα τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα