Motor Oil: Στα 340 εκατ. οι επενδύσεις το 2024 - Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχει επηρεάσει τον όμιλο

Η νέα επένδυση επεξεργασίας νάφθας στις εγκαταστάσεις της Motot Oil, υνεισέφερε πάνω από 200 εκατ. ευρώ κέρδη EBITDA το 2023 .

Θετικά αποτιμά η διοίκηση της Μότορ Όιλ τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, καθώς τα μεγέθη παρέμειναν ικανοποιητικά, τη στιγμή που η Ελλάδα και η Ευρώπη περνούσαν από τη φάση της ενεργειακής κρίσης και τις πολύ υψηλές τιμές ενέργειας σε μια πιο ομαλή περίοδο.

Ο αναπληρωτής

ceo του ομίλου Πέτρος Τζαννετάκης, σε ερώτηση στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, για το αν ο όμιλος μετρά επιπτώσεις από την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, απάντησε ότι η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα δεν έχει επηρεάσει τον όμιλο ούτε ως προς τη διαθεσιμότητα αργού, ούτε ως προς το κόστος προμήθειας. Σύμφωνα με τον ίδιο, προφανώς και η Motor Oil δεν είχε προβλέψει την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά το 2023 είχε σχεδιάσει και προχώρησε σε περισσότερες προμήθειες από διεθνείς traders, έναντι των προηγούμενων ετών. Έτσι, το διυλιστήριο της Κορίνθου σχεδόν υποκατέστησε το 30% των προμηθειών που έκανε από το κρατικό διυλιστήριο του Ιράκ (SOMO).

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στη διύλιση η Motor Oil δίνει προτεραιότητα, χωρίς να μένουν πίσω οι προγραμματισμένες επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση. Φέτος οι επενδύσεις στη διύλιση θα ανέλθουν στα 210 εκατ. ευρώ και στα 340 εκατ. ευρώ για τον όμιλο. Πάνω από 60 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε περιβαλλοντικά έργα και έργα συντήρησης του διυλιστηρίου, 50 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη νέα μονάδα πολυπροπυλενίου, 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για το υδρογόνο (project BlueMed), 35 εκατ. σε έργα αναβάθμισης του διυλιστηρίου και 15 εκατ. ευρώ θα τοποθετηθούν στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 870 MW που κατασκευάζει από κοινού με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο κ. Τζαννετάκης ανέφερε πως το πρώτο τρίμηνο του 2024 τα περιθώρια διύλισης παραμένουν δυνατά αλλά γενικότερα το περιβάλλον είναι ασταθές και απαιτεί προσεκτικές κινήσεις.

Ο αναπληρωτής ceo αναφέρθηκε και στη νέα επένδυση της εταιρείας, αυτή της επεξεργασίας νάφθας στις εγκαταστάσεις της Motot Oil,, που συνεισέφερε πάνω από 200 εκατ. ευρώ κέρδη EBITDA το 2023, αφού επέτρεψε στο διυλιστήριο να παράγει βενζίνες με υψηλά περιθώρια κέρδους. Οι αρχικές εκτιμήσεις για τη συγκεκριμένη επένδυση έκαναν λόγο για κέρδη EBITDA γύρω στα 60 εκατ. ευρώ, αλλά τα κέρδη της ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Στον τομέα της εμπορίας καυσίμων το δίκτυο λιανικής πώλησης είναι λίγο πάνω από 1.500 πρατήρια, με το 94% να βρίσκεται στην Ελλάδα. Όπως είπε, η εγχώρια αγορά αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζεται από μια σταθερότητα, με τις πωλήσεις στην βενζίνη να είναι αυξημένες κατά περίπου 3%. Από την άλλη πλευρά, το πετρέλαιο θέρμανσης κατέγραψε μεγάλη πτώση. Εκτίμησε πάντως πως τα καύσιμα θα καταγράψουν άνοδο τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον Τζανετάκη, οι πωλήσεις είναι ελαφρώς χαμηλότερες, λόγω των ασθενέστερων επιδόσεων στις εξαγωγές, καθώς και του ζεστού χειμώνα. Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία ο συγκριτικά χαμηλότερος όγκος πωλήσεων εξωτερικού και η χαμηλότερη ποσοστιαία συμμετοχή των πωλήσεων διυλισμένων προϊόντων οφείλεται στην υλοποίηση των εργασιών του προγράμματος περιοδικής συντήρησης των μονάδων του Διυλιστηρίου της εταιρείας.

Τέλος, στις ΑΠΕ η εγκατεστημένη δυναμικότητα ανέρχεται στα 839 MW και ο όμιλος έχει ένα pipeline έργων ΑΠΕ και συστημάτων αποθήκευσης πλέον των 2 GW, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Το 2023 από τα 1,48 δισ. ευρώ των προσαρμοσμένων EBITDA, τα 1,18 δισ. προήλθαν από τη διύλιση, τα 170 εκατ. ευρώ από τις ΑΠΕ και τα 124 εκατ. ευρώ από την εμπορία.

Keywords
Αναζητήσεις
motor-oil-sta-340-ekat-oi-ependyseis-to-2024---i-krisi-stin-erythra-thalassa-den-echei-epireasei-ton-omilo.htm
Τυχαία Θέματα